Göra egen Campari / Aperitivo-bitter

Ja, det måste man ju testa. Inte för att det egentligen är vare sig billigare eller enklare. Men kanske godare, och roligare!

Jag har testat en gång hittills men är så pass nöjd med resultatet att jag vill dela med mig av receptet. Tror dock att det här är precis som med mycket annat, något man får testa sig fram med. Variera, iterera och hitta sitt eget sätt att få fram det bästa receptet.

Men speciellt krångligt var det egentligen inte, det som var knepigast var att hitta alla ingredienser. Fick beställa från flera olika sajter för att få med allt. Jag passade på att plocka ihop så att jag nu också kan göra en egen amaro.

Det som är lite tråkigt är att det i Sverige inte går att få tag på ren sprit med hög alkoholhalt. De som finns kostar alldeles för mycket. I USA har man ju till exempel Everclear vilket gör det mycket mer lönsamt att göra egen Campari. Där är Camparin dyrare också.

Det mesta fanns hos Borgeby Kryddgård, till bra pris och i lagom stora förpackningar. Lite andra saker fick jag köpa på någon hälsokost och hos Örtagubben.

Det här receptet hittade jag på nätet och av alla kommentarer att döma så var det ett bra recept. Så jag valde det som en utgångspunkt och så gjorde jag lite egna påhitt.

Ingredienser

30 gram Gentiana-rot
20 gram torkade citronskal
20 gram torkad rabarberrot
15 gram Angelika-rot
10 gram malört
10 gram Wild Cherry-bark
10 gram torkade pomeransskal
30 gram torkade apelsinskal
Skal från en apelsin
Skal från en Grapefrukt
1 liter ren sprit med så hög alkoholhalt som möjligt. Jag körde med Renat.
1 liter vatten
6 dl socker

Så här gör du

I med allt utom sockerlagen i en stor burk, eller två små, och häll på spriten. Skaka om och låt stå i 2-3 veckor. Min stod i 16 dagar och det räckte gott och väl. Skaka om varje dag!

Efter två-tre veckor så silar man bort allt och sedan låter man allt rinna genom en ostduk och/eller ett kaffefilter. Tålamod krävs för detta, men det är det värt.

Rör ihop sockerlagen, jag brukar föredra att inte värma vattnet allt för mycket utan istället röra tills det löst upp sig. Anledningen att man gör en förhållandevis sockersvag sockerlag är att man ju vill späda ut alkoholen utan att det ska bli för sött.

Här måste man smaka sig fram till rätt sötma. Häll i lite åt gången och smaka av. Jag fick ut cirka 7 dl ’rå’ bitter efter att ha silat av och spädde ut den med ungefär lika mycket sockerlag.

Jag tänker att man får skvätta i mer sockerlag till vissa drinkar istället.

Min blev fint röd men inte speciellt genomskinlig. Läste något tips om att man kan ha den frysen och sedan köra den genom ett kaffefilter igen (tar ett par timmar) om man vill ha den mer klar. Man kan också färga upp den med karamellfärg om man vill ha den riktigt röda färgen.

Jag har testat att dricka den rent med is, med sodavatten, i en Enzoni (recpet kommer) och i en Negroni. Jag är sjukt nöjd. Det är något som sticker ut i smaken, kanske de färska grapeskalen, men inte så det stör. Dricker jag den med sodavatten så skvätter jag i lite sockerlag till, men i en Negroni är den perfekt som den är.

Påminner faktiskt en hel del i smaken om Argalàs bitter. Inte lika perfekt såklart, men det kan man ju inte förvänta sig.

Jag återkommer med uppdateringar när jag gjort fler försök.