Bottecchia – Spinal Tap-Negroni

I somras var jag i Lund och råkade promenera förbi ett ställe nära domkyrkan. Såg mysigt ut men det som verkligen fångade min blick, och mitt intresse, var den stora neonskylten med ordet Negroni.

Vi gick in och fick drinklistan. Den bestod i princip enbart av Negroni-varianter och Gin & Tonic-varianter. Fantastiskt. Jag valde inte helt oväntat en med namnet Den bittra. Den utlovade Campari, Fernet Branca, Cynar och salt. Den var underbar. Är du i Lund så rekommenderar jag varmt ett besök på Kyrkogatan 5.

Drinken Bottecchia gissar jag är förlagan till Den bittra. Det är en klassisk Negroni-riff där man behållit konceptet med lika delar, men man har bytt ut gin mot ytterligare en amaro, Fernet Branca och vermouthen mot en trejde amaro, som har lite vermouth-vibbar, Cynar. För att balansera upp det lite så tar man en gnutta salt. Måste säga att Den bittra från Lund var mer balanserad, där hade man frångått det här med lika delar, vilket fungerade bra.

Receptet är hämtat från boken Negroni av Gary Regan och beskrivs där som en Negroni fast med allt uppskruvat till 11. Jag håller med. Den kommer från baren Colt & Gray i Denver och är döpt efter Tour de France-vinnaren 1924 Ottavio Bottechia, som ledde loppet under alla 15 dagarna.

Bottecchia

Ingredienser:
3 cl Fernet Branca
3 cl Cynar
3 cl Campari
En nypa salt (helst Kosher, men flingsalt utan jod går nästan lika bra)
Dekoration: En fet grapefruktstwist

Så här gör du:
Rör allt i ett rörglas tills saltet har löst upp sig. Rör det sedan med is tills det är kylt. Sila ner det i ett kylt coupe-glas, vrid grapefrukts-twisten över drinken och släng det skalet.