Veckans tema är spritz!

Amaro på svenska #8, 29 april 2022

Ett tema-nummer om spritz-drinkar

Jag blev så inspirerad av förra veckans goda drink så den här veckan kommer ett helt koppel med goda enkla spritz-drinkar. Jag har delat upp de i några olika grupper. De man har italienskt bubbel i, de man har sodavatten i, eller både bubbel och sodavatten, eller något helt annat.

Jag har plockat samtliga recept från boken Spritz av punch.com’s Talia Baiocchi och Leslie Pariseu. Rekommenderar den varmt!

Jag har satsat på mina favoriter och försökt ta med de som är ganska lätta att göra. Inget infuserat trams eller konstiga ingredienser.

Veckans drinkar – tema spritz!

Prosecco-spritz

Negroni Sbagliatio

Jag tror inte ett ord av storyn bakom, att det skulle vara ett misstag att ta en flaska bubbel istället för gin.

3 cl Campari
3 cl röd vermouth
9 cl prosecco

Bygg Campari och vermouth över is i vin- eller rocksglas, toppa med prosecco, garnera med halv apelsinskiva.

Förresten, det är ju inte så dumt att förblanda Campari och vermouth och ha en flaska redo.

Safe Passage

Jag har faktiskt inte fått tag på Amaro Nardini så jag har testat med några andra. Nonino passade finfint men här finns det utrymme för experiment.

3 cl Amaro Nardini
0,75 cl Aperol
0,75 cl citronjuice
0,75 cl spad från Castelvetrano-oliver
7-8 cl prosecco

Skaka allt utom prosecco med is tills kallt och sila upp i cocktailglas eller liknande. Toppa med prosecco och garnera med 2 Castelvetrano-oliver.

Aperol Betty

Som en bittrare variant av Mimosa.

6 cl Aperol
3 cl färskpressad apelsinjuice
1,5 cl grapefruktsjuice
9 cl prosecco

Skaka allt utom prosecco med is tills kallt och sila upp i Collins-glas med is och toppa med prosecco. Garnera med en halv apelsinskiva.

Är det förresten någon som vet varför det inte går att få tag på vanlig grapefrukt längre?

Sodavatten-spritz

Americano

Klassiker.

4,5 cl Campari
4,5 cl röd vermouth
Sodavatten

Bygg över is och toppa med sodavatten. Garnera med en halv apelsinskiva.

Bicicletta

Cykel är det perfekta färdmedlet efter att man druckit sådana här i solen en hel eftermiddag.

3-6 cl Campari
9cl vitt vin
Sodavatten

Bygg över is i ett vinglas och garnera med en halv citronskiva.

Bitter Intentions

En Americano Sour?

4,5 sodavatten
6 cl Campari
2,25 cl citronjuice
2,25 cl sockerlag
3 cl röd vermouth

Häll sodavattnet i ett collins-glas utan is. Skaka Campari, citronjuice och sockerlag med is tills kallt och sila ner i glaset över is. Lägg i lite grovt krossad is och toppa med vermouth. Garnera med apelsinklyfta.

Kommentar: Jag hade nog skippat sockerlagen, eller haft mer citronjuice faktiskt.

Både sodavatten och prosecco-spritz

Venetian Spritz

Original-spritzen? Det sägs så i marknadsföringen i alla fall.

6 cl Select Aperitivo bitter (eller 50/50 av Campari och Aperol)
9-12 cl prosecco
6 cl sodavatten

Bygg i whiskey- eller vinglas, med is och garnera med halv apelsinskiva och en grön oliv.

Se också veckans bitter.

Vare sig sodavatten eller prosecco-spritz

Americano Perfecto

Originalreceptet säger att det ska vara två olika vermouths (Dolin Rouge och Carpano Antica) men strunta i det.

4,5 cl Campari
4,5 cl röd vermouth
12 cl pilsner (jag rekommenderar Italo Pils)

Bygg Campari och vermouth över is i ett collins-glas. Toppa försiktigt med ölen och garnera med en halv apelsinskiva.

Veckans bitter – Select Aperitivo

Det sägs att det här är den bitter som användes i original-spritzen, Venetian Spritz.

Från 1920 i trakterna runt Venedig. Knallröd, hyfsat söt och fruktig. Bitter, men inte så bitter som Campari.

Används främst i spritz-drinkar.

Här finns det massor mer att läsa om den.

Finns på Systembolaget (beställningssortimentet), 199 kr för 70 cl.

Veckans bar – Lucy’s Flower Shop

Sveriges bästa cocktail-bar? Ja, enligt diverse listor, utmärkelser och andra. Jag har bara varit där en gång och det stämmer nog att de är åtminstone topp 2. Vi var där tidigt, för vi gillar att vara på stan tidigt, men jag skulle vilja gå dit sent någon gång också. När det kanske är lite mer röjig stämning.

Kvaliteten på både menyn och drinkarna, och musiken, är riktigt hög. Det sparas inte på något och det sägs väl lite att det här ska vara Stureplansgruppens diamant, eller spjutspets eller vad man ska kalla det för.

Den korta menyn är kul och blandad men det är den lilla boken man ska gå på. Hur kul som helst med en blandning av klassiker, moderna klassiker, varianter och nya påhitt. Som syns på bilden ovan kan man också få en smarrig Gin Ramos Fizz. Inte ofta man ser den på menyn.

Baren ligger en trappa ner bakom en anonym dörr mellan ingången till Spy Bar och Coquetel Social.

Klockade in på plats 35 på Top 50 Bars.

Den glada nyheten är att Lucys kommer att ta hand om restaurangen i Humlan, där Surfers huserat de senaste åren. Kul, säger jag.

Mer info: https://lucysstockholm.se

Bartenders Choice Awards

Det har delats ut priser inom barvärlden.

Här är de svenska vinnarna:

Bästa cocktailbar – Lucy’s Flower Shop
Bästa nya cocktailbar – Röda Huset
Bästa cocktailmeny – Häktet Vänster
Bäst Atmosfär – Coquetel Social 
Bästa Bartender – Hedda Bruce (Tjoget)
Branschförbättrare – Isac Melander (Naked Malt)
Bästa Restaurang – Sturehof
Folkets val – Bar Bruno (Göteborg)
Bästa Signaturcocktail – Thai Basil (från Asian Post Office) 

Det delades ut priser till alla nordiska länder, så kolla in vinnarna och de nominerade för bra tips på barer när ni är ute och reser.

Veckans lokala tips

Förra helgen öppnade Pang Pang Brewery upp sin bryggpub i Hökarängen för sommaren. Öppet på helger men följ på Instagram för att vara på säkra sidan.
Riktigt skönt häng med bra partyvibb!

Den här veckan kom dessutom den glada nyheten att de som sköter uteserveringen på BAK i Hökarängen i sommar blir Omnipollo och Omnipollos Hatt!

Det är i orten det händer.

Det var nog allt för den här veckan.

Glad valborg, trevlig helg och drick goda drinkar!

/Henrik