Veckans spritz, veckans hantverks-bitter och veckans uteservering

Amaro på svenska #7 – 22 april 2022.

Men nu är det väl i alla fall vår?

Jag hinner knappt tänka på drinkar och barer just nu eftersom slutspelet i NBA har satt igång och hittills har matcherna inte gjort mig besviken. Första matchen mellan Boston och Brooklyn kommer att gå till historien och mina favoriter Golden State Warriors spelar helt magisk basket.

Men jag hann testa den där klassiska brasilianska drinken Rabo-de-galo som jag nämnde förra veckan och nej, jag tror att det kommer att dröja ett tag tills jag testar den igen. Cachaça har en bismak av rävgift som vermouth och Cynar inte lyckades dölja. Så den rekommenderar jag inte. Om man inte gillar rävgift förstås.

Veckans drink – Rome With A View

En alkoholsvag bubblig drink passar ju bra i vårsolen på balkongen och uteplatsen medan grillen blir varm och chipsen konsumeras.

En drink som är lite som en blandning av en Americano och en Collins och på allvar ger känslan av att man sitter på en uteservering i Italien.

Skapad på Attaboy (som tog över efter Milk & Honey) i New York.

Ingredienser

3 cl Campari
3 cl torr vermouth
3 cl limejuice
2,25 cl sockerlag
Sodavatten

Så gör du

Skaka Campari, torr vermouth, limejuice och sockerlag med is tills riktigt kallt. Sila över is i ett Collins-glas, toppa upp med sodavatten och garnera med en apelsinskiva. Mums!

(Ett Collins-glas är som ett highball-glas men smalare och högre. Men ett smalt highball-glas lär ju gå lika bra. Eller stort dricksglas. Eller ett vinglas.)

Veckans amaro – Argalà Bitter Aperitivo

Jag har redan glömt hur jag fick upp ögonen för italienska spritproducenten Argalà som producerar bitters, amaros och annat gott i liten skala på ett hantverksmässigt sätt. Instagram kanske?

I vilket fall blev jag väldigt lycklig när jag hittade deras Bitter Aperitivo i en liten rolig spritbutik i Berlin härom året.

I en liten by som heter Roccavione i Piemonte i Italien så tillverkar Enrico och Piero samma sorts sprit som tillverkats i trakten länge, det vill säga Pastis (testade den på restaurang i Köpenhamn, supergod) och så kallad alpine-style amaro, och en Bitter Aperitivo såklart.

Argalà Bitter fungerar både som apertif och som digestif. Men jag gillar den bäst innan maten eller som ingrediens i en riktigt lyxig Negroni.

Smaken är komplex och balanserad, örtig med lite anis. Lagom söt. En favorit helt enkelt.

Den innehåller gentiana-blommor, apelsinskal, rabarberrot och en blandning av en massa trädgårdsörter ger lite toner av lakrits och rosmarin och det hela balanseras upp av hibiskus-te.

De är faktiskt lite mer öppna med ingredienserna än vad andra tillverkare är:

• Orange peel Citrus sinensis
• Gentian flowers Gentiana acaulis
• Cascarilla Croton eluteria
• Licorice Glycyrizza glabra
• Fennel seeds Foeniculum vulgare
• Rosemary Rosmarinus officinalis
• Ginger Zingiber officinale
• Karkadè Hibiscus sabdariffa

Argalà Bitter Aperitivo finns tyvärr inte på Systembolaget utan får köpas på nästa resa ner på kontinenten.

Veckans bar – balkongen & uteplatsen

Ja. Äntligen har man kunnat sitta på balkongen och äta kvällsmat eller ta en hemma-AW. Eller en eftermiddagskaffe.

Vi har en balkong som får sol sent på eftermiddagen och som sedan har sol rätt länge, speciellt på sommaren. Utsikten är inte speciell men man kan sitta och se på livet på gatan. Det duger gott för mig.

På ens egna uteservering kan man göra vilken spritz man vill och slipper dricka Aperol Spritz för dyra pengar. Man får äta vilken chips man vill och man får lyssna på vilken musik man vill.

Igår dracks faktiskt första uteserverings-ölen i solen, på Bleckis. Vi pratade då om hur sällsynt det är med bra uteserveringar med sol i Stockholms innerstad.

Vilka är dina favoriter om du vill undvika Medborgarplatsen men vill ha sol?

Veckans populärkultur

Veckans mix

Andreas har spelat in veckans mix. Rekommenderar varmt till balkong-drinken!

Du hittar alla våra mixar här.

Veckans låt!

Veckans boktips – Smör

För många år sedan skrev Johan Hedberg aka Matgeek en bok om smör. I boken finns massor av bra recept på vad man kan göra med smör. Den finns att ladda ner gratis som PDF.

Det enda Johan ber om i gengäld är att om du uppskattar boken så swisha ett valfritt bidrag till Röda Korsets insamling för Ukraina – 900 80 79 .

Det var nästan allt för den här veckan.

Trevlig helg i solen!

/Henrik

Tack för att du läser och om du gillar, dela gärna!

Share

Och om du vill få dessa brev i inkorgen så knappa in din adress här. Helt gratis, max ett brev i veckan.

PS. Ett par repliker på HBO-serien Winning Time

Min substack-kompis Kareem Abdul-Jabbar skrev i ett brev i veckan om sina tankar kring HBO-serien Winning Time och han höll inte igen. Jag har ju tipsat om serien så jag vill ge de inblandades bild också.

Läs hans brev här (och prenumerera för massor av tips på tv och film bland annat).

Nu har också Jerry West via sina advokater skickat ett brev till HBO och Adam McKay och bergärt att de ska be om ursäkt för hur de porträtterar honom.

Kareem går mer på linjen att tv-serien blir outhärdligt tråkig när de gör om alla karaktärer till kariaktyrer och när kvinnorna mest trånar efter männen. I tv-serien praktiserar Jeannie Buss hos Lakers och går runt med stora ögon och får finna sig i att behandlas som just en praktikant. I verkligheten började hon inte jobba för Lakers förrän hon hade tagit en universitetsexamen i ekonomi och varit chef för ett proffstennislag.

Den kritiken är lätt att köpa, att tv-serien blir tråkig och trist av alla kariaktyrer. För det håller jag med om. Man framställer Paul Westhead och Pat Riley som mesar, Jerry West som en galning med svåra raseriutbrott och så vidare. Som Kareem skriver, det här är personer med så mycket djup att man inte måste förenkla och hitta på saker, de är intressanta ändå.

Jerry Wests argument är svårare att ta till sig, eftersom det ju är en tv-serie som inte utger sig för att vara en dokumentär. Det är alltid svårt det här med film och tv som baseras på verkliga personer, speciellt när de fortfarande lever och när de är så kända som i det här fallet.

Tur att den här har premiär på Apple TV+ idag!