Tema: Bira bira bira bärs bärs bärs

Amaro på svenska, #17 – 23 september 2022

För många år sedan, när appen Untappd var het, så hade jag en konstig grej för mig att jag skulle göra 100 saker av olika slag. En av dessa var att testa 100 olika ölsorter under året. Jag var klar redan till midsommar och det uppstod såklart tankar om det verkligen var en hälsosam livsstil att dricka 100 olika sorters öl på ett halvår.

En förklaring till att jag lyckades var att jag verkligen älskar att testa nya öl-sorter och under en kväll på stan så dricker jag extremt sällan samma öl två gånger. En annan framgångsfaktor var att jag den våren lyckades åka till både London och Austin och där finns det ju en hel del sorters öl som inte finns här.

Men numer är det lite lugnare på ölfronten. Men jag längtar ofta efter en sån där engelsk pub-öl. En sån lite sval, alkoholsvag och kolsyrefattig handpumpad real ale. Den bästa öl jag vet.

Under veckans bar i detta brev hittar du därför ställen i Stockhom där du kan hitta handpumpad real ale.

Under veckans drink hittar du olika drinkar med öl som faktiskt är riktigt goda. Givetvis med någon sorts bitter eller amaro i.

Under veckans amaro så blir det engelsk hantverks-amaro med humle som en av ingredienserna.

Veckans drink – Americano Perfecto

För några år sedan var det några bartenders som försökte lansera öl-drinkar som en grej, men det kanske inte riktigt tog fart. Men det finns goda drinkar, ofta läskande och uppfriskande, som innehåller både amaro och öl.

De allra enklaste är att ta en burköl, jag skulle nog kanske föreslå en Italo Pils, dricka några klunkar och sedan skicka i 4 cl av en amaro som till exempel Averna eller Montenegro.

Här är en som jag gjort ofta och efter den hittar du länkar till fler liknande.

Americano Perfecto

En Americano, fast med pilsner istället för sodavatten. Lika genialiskt som gott.

Ingredienser

4,5 cl Campari
2,25 cl Dolin Rouge vermouth
2,25 cl Carpano Antica vermouth
12 cl pilsner (Jag rekommenderar Italo Pils)

Så här gör du

Häll i vermouth och Campari ett highball-glas med is och toppa med pilsner, garnera med apelsin. Rör om lite försiktigt.

Jag brukar bara köra en sorts vermouth, men helst någon som inte är allt för söt.

Fler drinkar med öl och amaro

Hungry Hungry Hipster – Zwack, citron, lime och amerikansk lager

Hop Skip Jump – Cynar, Punt E Mes, citron, grapefruktsbitter och American Pale Ale

The Detroiter – Cynar, Äppelbrandy, citron, honungslag och IPA

Aperol Mist – Aperol, citron och belgisk veteöl (tex Hoegaarden)

Not Quite Picon Bière – Amaro Nonino, apelsinlikör, pilsner

Veckans barer – såna med handpumpad real ale

Jag gillar ju som sagt handpumpad real ale men det har mest funnits på Oliver Twist och Akkurat, men sedan hittade jag en lista med vilka pubar som serverar det, och inser att det finns ju hur många som helst.

Jag har inte testat så många, och det verkar också som om det är svårt att garantera att de har det just nu. Men här är en lista och lite kort info om de ställen jag faktiskt varit på.

Akkurat

Räknas fortfarande, även efter ägarbytet, som ett av världens bästa öl-ställen. De har alltid 2-3 olika real ale, från både svenska och utländska bryggerier. Så de är ett säkert kort.

Oliver Twist

Klassisk pub, och precis som Akkurat har de alltid 2-3 stycken fat påkopplade med handpumpat. Ofta svenska. Jag gillar Oliver Twist.

Old Brewer

Relativt nytt ställe i Vasastan som jag inte besökt men som serverar Timothy Taylor på handpumpad kran. Ser fram emot att testa!

Churchill Arms (oftast)

Charmig klassisk pub, också i Vasastan, med bra ölutbud och för det mesta även handpumpat.

Queens Head

En riktig engelsk pub som ägs av Åbro-koncernen och ligger på Drottninggatan. Väldigt engelsk, och de har handpumpat på menyn!

Bishop Arms på Bellmansgatan och i Gamla stan (och Vasagatan är på gång…)

Har gått förbi Bishop Arms på Bellmansgatan på Södermalm, men aldrig gått in. Måste göra det snart. Det ska även finnas real ale på Bishop Arms i Gamla stan och det sägs att det är på gång på Vasagatan också. Varning för stället på Vasagatan dock, priserna där är extremt höga. I alla fall senast jag var där.

Sorbon, Brommaplan

Här var jag för många år sedan och det är stabilt. Då hade de inte handpumpat men det ska de för det mesta ha nu för tiden.

Patty’s

Ingen aning om vad det är för ställe, aldrig varit och det sägs att de ofta har en kran med handpumpat. Ligger på Hornsgatan i Bishop Arms gamla lokal.

Har jag missat något ställe?

Här finns för övrigt en super duper-lista med de bästa öl-barerna i Stockholm.

Veckans amaro – Asterley Bros Dispense Amaro

Den småskaliga, och lite småhipstriga sprittillverkaren Asterley Bros upptäckte jag via en engelsk kompis som också gillar amaro. Jag har följt dom länge och fick vara med och beta-testa deras Fernet vilket var skoj. Jag har dock inte beställt något därifrån eftersom frakten, tullen och allt gör att det blir helt extremt dyrt.

Vilket är trist, för de har en del skoj. Till exempel hade de en cocktail-prenumeration fram tills nu som verkade intressant. Min kompis ansikte fick till och med pryda en av påsarna de använde för att skicka drinkarna.

Nu har de istället dragit igång The Negroni Society där man får en massa Negroni-varianter hemskickade. Vilket inte heller kommer att gå att beställa till Sverige.

Men det här ska handla om deras Amaro. Att den får vara med just den här veckan beror på att den innehåller humle. Vilket passar extra bra såklart.

Förutom humle innehåller den som vanligt en massa örter och rötter, som gentiana och malört. Men också deras egna vermouth, som görs på engelska druvor. Hela produkten är en blandning av den engelska amaron, som har rötter från 1700-talet, och den sicilanska amaron.

De listar följande ingredienser:
English Hops / Orange / Grapefruit / Lime / Vanilla / Apricots / Raisins / Dates / Basil / Rosemary / Kaffir Lime / Ginger / Lemongrass / Coriander / Cardamom / Gentian / Devil’s Claw / Rhubarb / Chickweed / Hyssop / Milk Thistle / Liquorice / Myrrh / Angelica.

De rekommenderar att man dricker den med tonic, eller att man har den i en gin & tonic eller med en isbit riktigt sent på kvällen.

Här kan du läsa mer, och beställa om du känner för det.

Populärkultur

Jag vill tipsa om:

TV-serien Abbott Elementary. Som ett The Office/Parks & Recreation fast i lågstadiemiljö, och i ett mycket högre tempo. Vann en massa Emmys nyligen och andra säsongen har precis kommit i USA. Finns på Disney+.

Everything Everywhere All At Once. Oerhört hajpad film, men som inte riktigt nått ut till den breda publiken känns det som. Men det är en nyskapande, helt galen film. Man skrattar och roas och det är spännande och det är sjukt och det är action och relationer och allt annat. Som en recension sammanfattade det: This movie is everything everywhere all at once.

Reservation Dogs. TV-serie på HBO Max om ett gäng ungdomar i ett reservat. En serie utan premisser. Du behöver inte gilla drakar eller dvärgar eller gangsters utan det här är en tv-serie som alla kan gilla. Sjukt rolig och välgjord!

The Rehearsal. Även det en TV-serie på HBO Max. Fantastiskt rolig, förutom att man inte alltid vet när man ska skratta. Framför allt vet man inte vad som är på riktigt och vad som är skådespel. Det går inte ens att veta vilka som är vanliga människor eller vilka som är skådespelare. Det finns en handling, som egentligen bara håller i ett avsnitt, sedan skenar det.

Jag vill inte tipsa om House of the Dragon. Så dåligt och segt. Förutom Matt Smith. Han är fantastisk. Bästa doktorn!

Det får räcka för idag. Trevlig helg!

/Henrik

PS.