När dricker man egentligen Amaro?

Amaro på svenska, #13 – 3 juni 2022

Hvergang?

Nä, såklart inte. Men om man pratar om amaro som Amaro, alltså den mörka, både söta och bittra drycken, så är det ju en digestif. Man dricker den efter middagen för att hjälpa magen med matsmältningen. Huruvida den lilla mängd örter som finns i drycken är det som hjälper magen eller om det är alkoholen vet jag inte. Det finns säkert forskning som visar på båda. Bara man tror på det, tänker jag.

Veckans amaro – CioCiaro

Upptäcker lite snopet att den här har försvunnit från Systembolagets sortiment. Typiskt. Kommer att snåla på det jag har kvar hemma bara för det.

Amaro CioCiaro är en klassisk italiensk digestif som görs av Paolucci Liquori. De saknar tyvärr en lång komplicerad historia på deras webbplats så jag vet egentligen inte så mycket om den. Men den skapades av Vincenzo Paolucci 1873 i alla fall.

Den har en lite mer citrusaktig smak än de andra klassikerna och är också rätt söt. Men jag gillar den, och jag dricker den rumstempererad i ett glas med en isbit. Efter maten, framför en basketmatch på TV kanske. Går såklart att använda i drinkar också.

Veckans drink – Corpse Reviver No Blue

Den här går ju inte att motstå. Jag får återkomma till originalet som är en riktig klassiker, men den här varianten är för snygg för att inte göra på en gång. Dessutom god. Syrlig och bitter med lite sötma från det blåa.

Ingredienser

2,25 cl dry gin
2,25 cl Lille Blanc eller Cocchi Americano
2,25 cl Blå Curacao
2,25 cl citronjuice
3 skvättar absinthe

Så här gör du

Skaka allt med massor av is tills riktigt kallt och sila sedan genom en finmaskig tesil ner i ett kylt cocktail- eller coupeglas. Garnera med citron-twist.

Veckans bar – Café Del Mar

Ja, det är ju en bar som kanske inte är känd för sina drinkar direkt. Ska jag vara ärlig så den enda gången jag var där så upptäckte vi rätt snart att det inte alls var som vi hade tänkt oss. Storhetstiden var nog förbi och hos grannen Café Mambo var det betydligt bättre drag.

Men det är ju för musiken de är kända, för Jose Padillas långa chillout-sets som tajmade med solnedgången för att sedan övergå i mer party när solen gått ner.

Samlingarna på CD som Jose satte ihop startade ju en lavin med liknande koncept men förutom att man lyssnat på låtarna tusentals gånger så står de fortfarande ut i konkurrensen, med sin äkta eklektiska blandning.

När Jose Padilla slutade sätta ihop samlingarna blev de genast mellanmjölk och nu har ju chillout-albumen ersatts av Spotify-listor med anonyma artister, spökproducerade av Christer Sandelins armé.

De gamla skivorna verkar inte finnas officiellt samlade digitalt, men det finns säkert de som satt ihop albumspellistor. Mina favoriter, mest för att det var de jag lyssnade på mest, var Tres och Cinco.

Här finns många av de bra låtarna från de första skivorna:

Om man vill ha mer balearic så rekommenderar jag denna gigantiska lista som jag satt ihop:

Veckans födelsedagsbarn

Pappa

Ja, min pappa fyller 75 år idag och vi ska fira honom på lokal i Fröjel! Hurra!

The Wire

Igår fyllde världens bästa tv-serie 20 år! Finns att se på HBO!

Veckans mix

Ronny och Andreas bjuder på en B2B-mix med nästan tre timmars resa genom house.

Det här får räcka för idag, för nu behöver vi få igång spisen och bredbandet i sommarhuset.

Trevlig helg!

/Henrik