Kaffe är gott, kaffe i drinkar är inte gott

Amaro på svenska, #18 – 30 september 2022

Jag älskar kaffe. Hemma är det finkaffe som gäller. Kaffebönor mals i kvarnen och kaffet handbryggs med Hario V60. Ljusrost, eller ljus mellanrost ska det vara. Ibland kan ju moccabryggaren åka fram och till och med den gamla Aeropress-prylen luftas ibland. Men vi äger ingen kaffebryggare vilket alltid märks när vi har gäster.

Jag gillar att utforska nya kaffesorter, även om den krassa verkligheten just nu gör att man inte alltid pallar lägga 300 kr för 250 gram kaffe. Men jag gillar kaffe från Kränku (såklart, och rostat av Gute Rosteri), från lokala Lykke, från Gringo och från Kafferäven. Kaffet köper jag för det mesta från Kränku, så även tillbehören.

Dessutom dricker jag det inte allt för goda kaffet på jobbet. Lite för många koppar om dagen. Jag dricker aldrig kaffe med mjölk. Jag gillar kaffe helt enkelt.

Men något jag testat flera gånger men aldrig lärt mig gilla är drinkar med kaffe. En Galliano Hot Shot slinker väl ner när någon bjuder. Men Espresso Martini, nej tack.

Värst är dock alla dessa drinkar där man låtit gin, eller annan ingrediens, ta smak av kaffebönor. Det funkar verkligen inte för mig. Kaffelikör funkar inte heller, men det kanske går om man hittar en balans. Även om jag är tveksam.

Å andra sidan gillar jag glass med kaffesmak. Konstigt det där.

Och, jag har faktiskt aldrig druckit en Irish Coffee, men det ska jag snart åtgärda. För det kanske är jättegott? Framför allt måste jag testa en Italian Irish Coffee.

Nu till veckans…

Veckans drink – Il Professore

Eftersom jag inte riktigt gillar det här med kaffe i drinkar så frågade jag den av mina vänner som kan mest om kaffe. Oskar Dahlbom på Kränku i Visby. Han gillar kaffe i alla dess former så han tipsade om denna. Det är som en Negroni med lite kaffesmak.

Oskar rekommenderar Spill Kaffelikör från Gotland Spirits. Den görs bland annat på matspill från Stora Coop i Visby. Finns på Systembolaget.

Ingredienser

3 cl gin
3 cl bitter
3 cl söt vermouth
1 cl kaffelikör

Så här gör du

Rör med is tills riktigt kall. Häll upp över stor isbit i ett Old Fashioned-glas.
Toppa med apelsinzest och kaffebönor.

Om man gillar det här med kaffe i drinkar så verkar den här drinken spännande också: Coffee with Guiseppe.

Veckans amaro – Mr Black Coffee Amaro

Mr Black är en australiensisk sprittillverkare som grundades av en spritsnobb och en kaffesnobb. Hantverkstillverkat, och alltid med kaffe.

Så det här är en amaro med kaffe. Mycket mer än så vet jag faktiskt inte.

Läs mer om Mr Black Amaro här.

Den finns inte på Systembolaget men deras kaffelikör finns.

Veckans tips

Favoritbaren Apropos fyller fem år på lördag!

https://instagram.com/p/CjFQv49jzJU/

https://instagram.com/p/CjDhcmdjpXs/

Årets vermouth från Spriteriet släpps på måndag på Systembolaget.

Idag (fredag) klockan 10.00 (på varuhusen) och 12.00 (online) släpps Swedish House Mafias IKEA-kollektion. Jag är pepp på skivspelaren!

Veckans lopp

Gotlands Ultra Marathon. Såklart. Är med och arrangerar för typ fjärde året i rad men i år är första året på länge jag inte kommer att vara på plats. Deltar inte och kommer inte att vara funktionär utan det blir administration och kommunikation på distans.

Följ loppet i Facebook-gruppen och resultaten ska komma upp här.

Veckans populärkultur

Veckans mix

Missa inte Ronnys mix från förra veckan!

Boogie Nights-podd

Bill ‘The Podfather’ Simmons fyllde år härom dagen och firade med att spela in två(!) avsnitt av podden The Rewatchables om en helt fantastisk film. Rekommenderas varmt!

https://open.spotify.com/episode/3Be1OqskEdX9Ss3Yy4IXpr

Det får nog faktiskt räcka för den här veckan. Trevlig helg!

/Henrik