Gör din egen Campari

Amaro på svenska #9, 6 maj, 2022

Här är ett skoj projekt inför sommaren!

Klart att man ska göra sin egna Campari-kopia. Det är kul, lärorikt och gott! Det är dock inte billigare, i alla fall inte om man köper basspriten i Sverige.

Jag har testat en gång hittills men är så pass nöjd med resultatet att jag ändå vill dela med mig av receptet. Tror dock att det här är precis som med mycket annat, något man får testa sig fram med. Variera, iterera och hitta sitt eget sätt att få fram det bästa receptet.

Veckans bitter – din egna Campari-variant

Speciellt krångligt är det inte, det som var knepigast var att hitta alla ingredienser. Fick beställa från flera olika sajter för att få med allt. Jag passade på att plocka ihop så att jag nu också kan göra en egen amaro snart också.

Det som är lite tråkigt är att det i Sverige inte går att få tag på ren sprit med hög alkoholhalt. De som finns kostar alldeles för mycket. Så Renat är väl enklast.

Det mesta av kryddorna och rötterna hittade jag hos Borgeby Kryddgård, till bra pris och i lagom stora förpackningar. Lite andra saker fick jag köpa på någon hälsokost och hos Örtagubben.

Det här receptet hittade jag på nätet och av alla kommentarer att döma så var det ett bra recept. Så jag valde det som en utgångspunkt och så gjorde jag lite egna påhitt.

Ingredienser

30 gram Gentiana-rot
20 gram torkade citronskal
20 gram torkad rabarberrot
15 gram Angelika-rot
10 gram malört
10 gram Wild Cherry-bark
10 gram torkade pomeransskal
30 gram torkade apelsinskal
Skal från en apelsin
Skal från en Grapefrukt

1 liter ren sprit med så hög alkoholhalt som möjligt. Jag körde med Renat.

1 liter vatten
6 dl socker

Så här gör du

I med allt utom sockerlagen i en stor burk, eller två små, och häll på spriten. Skaka om och låt stå i 2-3 veckor. Min stod i 16 dagar och det räckte gott och väl. Skaka om varje dag!

Efter två-tre veckor så silar man bort allt och sedan låter man det rinna genom en ostduk och/eller ett kaffefilter. Tålamod krävs för detta, men det är det värt.

Rör ihop sockerlagen, jag brukar föredra att inte värma vattnet allt för mycket utan istället röra tills det löst upp sig. Anledningen att man gör en förhållandevis sockersvag sockerlag är att man ju vill späda ut alkoholen utan att det ska bli för sött.

Späd sedan brygden med sockerlagen.

Här måste man smaka sig fram till rätt sötma. Häll i lite åt gången och smaka av. Jag fick ut cirka 7 dl ’rå’ bitter efter att ha silat av och spädde ut den med ungefär lika mycket sockerlag.

Jag tänker att man får skvätta i mer sockerlag till vissa drinkar istället.

Min blev fint röd men inte speciellt genomskinlig. Läste något tips om att man kan ha den frysen och sedan köra den genom ett kaffefilter igen (tar ett par timmar) om man vill ha den mer klar. Man kan också färga upp den med karamellfärg om man vill ha den riktigt röda färgen.

Jag har testat att dricka den rent med is, med sodavatten, i en Enzoni och i en Negroni. Jag är sjukt nöjd. Det är något som sticker ut i smaken, kanske de färska grapeskalen, men inte så det stör. Dricker jag den med sodavatten så skvätter jag i lite sockerlag till, men i en Negroni är den perfekt som den är.

Påminner faktiskt en hel del i smaken om Argalàs bitter. Inte lika perfekt såklart, men det kan man ju inte förvänta sig.

Lycka till och berätta gärna hur det går.

Veckans drink – Enzoni

5 gröna vindruvor
3 cl gin
3 cl Campari
2 cl citronjuice
1 cl extra söt sockerlag (2:1 ratio)

Lägg vindruvorna i en shaker och muddra sönder dom. Häll i resten, ha i massor av is och skaka tills fingrarna domnar bort. Finsila (genom en finmaskig te-sil) ner i ett typ Double Old Fashioned-glas med en stor isbit i. Garnera med fler gröna druvor.

Receptet är lånat från Richard Godwins grymma nyhetsbrev.

Den här är gjord på min egna färgämnesfria Campari-variant.

Veckans bar – Apropos

Inklämt mellan lite kedjor och andra skumma ställen på S:t Eriksplan ligger Apropos. Som en liten speakeasy med en bar på nedervåningen och en övervåning med lite udda fåtöljer, bord och stolar.

Drinkarna är seriösa, välblandade och goda. Det är lite extra kul att utmana bar-gänget och de är måna om att leverera.

Avslappnad stämning, bra service och på sommaren kan man sitta ute. Inte så mysigt just på S:t Eriksplan men det går an.

Det går att boka bord, men de föredrar dropin.

Mer information hittar du på https://aproposbar.se

Veckans populärkultur

Veckans mix – Deep från Dana

Vill ni höra Dana spela skivor, och det vill ni, så kan ni gå till Hill, restaurangen i Götgatsbacken ikväll fredag. De serverar dessutom en stabil Negroni.

Grymma poddavsnitt jag gillat på sistone

https://open.spotify.com/episode/5cTOQq9MF9Otg50bIQZerY
https://open.spotify.com/episode/79rk45wwkb8hlELgDQcEkO

Det får räcka för idag.

Dela gärna, och prenumerera om ni inte redan gör det.

Trevlig helg!

/Henrik