Garibaldi, eller Campari & juice?

Amaro på svenska #10, 13 maj 2022

Måste man göra sig till?

Min bittra drinkresa började med Negroni och jag blev fascinerad över enkelheten i den drinken. Sedan går det ju att krångla till det, men en vanlig Negroni är ju extremt enkel att göra.

Så är det ju med det mesta, allt som är enkelt går att krångla till. Man kan infusera spriten och man kan koka egna dekokter och bitters och det går att lagra färdigblandade cocktails på ekfat eller så kan man köra drinken i en sous vide för att ‘lajva’ lagring.

Veckans drink krånglar till det lite granna bara, men det är det värt, jag lovar.

Veckans drink – Garibaldi

När jag har instagrammat denna så har en del reagerat på att man kan kalla Campari och apelsinjuice för Garibaldi och visst, det är lite som att sätta ett fancy namn på en grogg.

Men vi kan väl göra så här, att om man tar köpt apelsinjuice och blandar med Campari så heter det Campari & juice.

Men om man vill göra den riktigt god, som jag föreslår här, så kallar vi den för Garibaldi. Ok?

Det första tricket är att pressa apelsinen själv. Man behöver ingen avancerad press, jag kör en sån mexican elbow för apelsiner.

Det andra tricket är att fluffa till drinken ordentligt. Har du en blender av något slag, perfekt. Men annars funkar en stavmixer eller elvisp också. Eller så får man skaka den. Jag kör allt i blendern. Juice, Campari och is. Vissa fluffar bara juicen, men det verkar onödigt.

Garibaldi – fluffigt grundrecept

Ingredienser

6-8 cl Campari
12-16 cl färskpressad apelsinjuice
(Ja, eller efter tycke och smak. En del kör 50/50, andra drar ner på Campari.)

Så här gör du

Skicka i allt i en blender tillsammans med 4-5 små isbitar. Mixa snabbt till isen är helt krossad eller borta. Men kör inte för länge, då blir det för varmt.

Häll upp i ett högt glas, typ highball eller collins, med ett par isbitar. Sila inte bort det goda. Stoppa i ett sugrör. Njut på balkongen.

Varianter

Garibaldi Spritz

Ta lite mindre av Campari och juice, mixa och häll upp över is, och toppa sedan med en torr prosecco.

Garibaldi Spritz (version)

Samma som ovan, men med sodavatten istället för prosecco.

Frozen Garibaldi

I med juice och Campari i en blender, tillsätt 1,5 cl sockerlag och 1-1,5 dl krossad is. Kör tills det blir jämnt, häll upp i glas och garnera med halv apelsinskiva.

Grapefruit Garibaldi

Byt ut hälften, eller all apelsinjuice mot färskpressad grapefruktsjuice.

Bloody Garibaldi

Med blodapelsin istället.

Veckans amaro – Berto Bitter

Typ som en Campari-kopia. Väl värd ett test. Den är inte så skarp och syntetisk i smaken som Campari, men det här heller ingen sofistikerad handgjord produkt. Stabil, söt, bitter och fungerar bra till allt som Campari funkar till.

Körs på, och smakar, apelsin och gentiana. Tillverkas av Antica Distilleria Quaglia i Italien, i trakterna kring Turin.

Endast 15% alkoholhalt så passar finfint till spritz av olika slag.

Finns inte på Systembolaget men har sett att deras vermouth finns, så det kanske är på gång? Man kan ju alltid hoppas.

Veckans bar – Vinäger, Visby

Vinäger har funnits länge och började som ett kafé på andra sidan gatan. Men sedan lång tid tillbaka är det en sommarrestaurang som på riktigt känns som om det vore Italien eller Spanien man kommit till när man kliver in genom porten.

Superbra musik (se lite längre ner) och för det mesta står det riktigt bra bartenders i baren.

Varför är det veckans bar nu, innan de ens har öppnat för säsongen?

För att jag nyligen läste en nyhet om att Vinäger och syster- och grannrestaurangerna Italienaren och Sober har sålts. Så jag vet faktiskt inte riktigt vad som händer. Men jag hoppas att det åtminstone i sommar drivs vidare i samma regi.

Här är en mix inspelad på en eftermiddagsspelning på Vinäger härom året.

Och här är en mix inspelad en kväll på Vinäger, också härom året.

Det får vara allt för idag.

Trevlig helg!

/Henrik