Din bästa tid är nu

Amaro på svenska, #14 – 10 juni 2022

Studenterna – aldrig kommer de vara så lyckliga och fria som nu

Jag tänker på det varje juni när jag ser alla ungdomar som slutar gymnasiet. Tiden kring avslutningen i gymnasiet är på sätt och vis den lyckligaste och friaste tiden i ens liv. Vuxenlivets krav har förhoppningsvis inte gjort sig påminda ännu och den för många rätt jobbiga gymnasietiden är över. Efter sommaren börjar allvaret. Det är för många den sista fria sommaren utan ansvar.

Det är sånt man kan tänka på när man sitter på kontoret en solig juni-dag när Fryshusets studenter firar utanför fönstret.

Veckans drink – Uppgraderad Paloma

Det är ju som sagt sommar och det finns få drinkar som är så läskande som Paloma. I sin allra enklaste form är det grapefruktsläsk (jag rekommenderar Jarritos) med tequila och limejuice och lite chilisalt på glaskanten.

Men som allt annat går den ju att utveckla och det här receptet har jag lånat av roliga Steve the bartender. Trogna Instagram-vänner känner kanske igen den från min julkalender i vintras.

Först måste man göra en grapefruktscordial med salt, men det är det värt!

Salt grapefrukts-cordial

Ingredienser

2 röda grapefrukter
3 lime
2,5 dl socker
1,5 tesked salt (kosher eller flingsalt)
0,5 dl vatten

Så här gör du

Skala en röd grapefrukt utan att få med det vita. Lägg i en påse med sockret. Låt ligga i 24 timmar.

När det gosat till sig så häll på juicen från två grapefrukter och tre lime, vatten och saltet och rör tills socker och salt har löst sig. Sila bort skalen och häll upp på en fin flaska.

Upgraded Paloma

Ingredienser

6 cl reposado tequila
3 cl salt grapefruktscordial
1,5 cl Campari
2,25 cl limejuice
Sodavatten

Så här gör du

Skaka allt, utom sodavattnet förstås, och sila upp i highball-glas fyllt med is. Häll på med lagom mängd sodavatten och kanske en grapefrukts-twist.

Veckans amaro – Amaro Lucano

Det här är en amaro som jag ser till att ha hemma. Godast som den är, med en isbit eller så kan man ha den i någon drink.

Skapad av Pasquale Vena 1894, en bagare från Pisticci, Basilicata i södra Italien. Den tillverkas fortfarande av samma företag som ägs av Pasquales barnbarn Pasquale och hans .

Olika sorters malört, blommor, apelsinskal, fläder och mycket annat finns i det hemliga receptet.

Doften är lite mintig, med kola och apelsinskal. Smakar lite bittert förstås men också lagom söt med lite mintig, örtig och kryddig smak. God helt enkelt.

En drink jag inte testat, men genast blev sugen på är Lucano Gelato som finns på deras sajt.

Amaro Lucano finns i beställningssortimentet på Systembolaget och kostar 339 kronor för 70 cl (28%).

Veckans bar – Vänster på häktet

På Hornsgatan 82 finns ju Häktet men om man stannar till vid ståldörren direkt till vänster när man gått in och plingar på, så blir man snart insläppt i en liten soft bar som kallas Vänster.

Har bara varit där en gång och som vanligt var vi där tidigt och jag gillade det och nu vill jag gå dit en sen kväll också, för att känna mig mer som en nattsuddare.

Bra kort drinkmeny men längtar efter att botanisera djupare.

Det slår mig nu att det här kanske är Södermalms bästa cocktail-bar?

Gå dit!

Veckans populärkultur

Jag är helt uppslukad av NBA Finals nu och jag har svårt att fokusera på annat. Men The Responder på SVT Play med Martin Freeman i en för honom lite annorlunda roll verkar riktigt lovande.

Har ni inte sett första sju avsnitten av Stranger Things säsong 4 så gör det nu!

Ett poddtips

Fantastiskt avsnitt om en av de bästa hiphop-låtarna någonsin.

Anmäl er nu, till ett av Sveriges vackraste och bästa ultra-lopp

Här anmäler du dig: https://raceid.com/sv/races/8852/about

Det var allt för den här veckan.

Trevlig helg!

/Henrik