Dags för Negroni Week igen!

Amaro på svenska, #15 – 9 september 2022

Oj. Vilket långt sommaruppehåll det blev, men det var nog nyttigt för oss alla. Både för inspiration, knopp och kropp.

Så nu är det väl dags att börja mysa hemma igen och blanda lite goda drinkar, göra egna ingredienser, läsa böcker och lyssna på jazz. Ja, och kolla fantasy-tv-serier.

Men nästa vecka är det Negroni Week! Förra året firade jag genom att gå på Tjoget och dricka lite roliga varianter och i år får vi se vad jag orkar med. Det är festligheter på ställen som Tak och East bland annat.

Så därför blir det lite Negroni-tema här.

Här hittar du mer om vad som händer kring Negroni Week i Sverige.

Förresten, kolla in den här, för att vara Youtube, långa filmen som Matgeek-Johan och David Kringlund gjorde om Negroni för några år sedan.

Förresten, om du inte redan prenumererar, gör det här!

Veckans bitter – Spriteriet Bitter

Spriteriet är Charlotta Nyfeldt och hon gör vermouths, bitters och likörer med utpräglat svenska smaker, baserat på vad som hon plockat i naturen.

Jag har testat ett par olika vermouths och blev glad när hon även släppte en bitter.

Helt plötsligt kunde man ju göra en helsvensk Negroni!

Spriteriets Bitter varierar i smak från år till år, och det är nog den första utgåvan jag har hemma. Den smakar inte som Campari, på gott och ont, utan har lite samma distinkta smak som hennes vermouths. Jag är inte så bra på att alltid urskilja vad det är som ger smaken, men jag gissar att det är rönnbären som ger den lite speciella smaken.

Så här beskriver hon den som finns att köpa nu:

Kryddig, bitter smak med liten sötma, inslag av malört, svarta vinbär, torkade örter, honung och plommon. Serveras rumstempererad eller med is som aperitif, eller som digestif, eller används som drinkingrediens.

Blandar man en Negroni på den här med vanliga mått så får man kanske inte den sötman man är van vid från Campari, så att testa sig fram lite är inte dumt. Ett tips är att kanske balansera upp den med en skvätt Campari eller liknande.

Min bästa är att helt blanda den här bittern med Ekobryggeriets vanliga tonic.

Spriteriets Bitter görs i liten upplaga men det finns fortfarande enstaka flaskor kvar ser det ut som. 329 kr för 50 cl, 26%.

Läs mer på spriteriet.se/

Veckans drink – Läskande Negroni-varianter

Kanske är vi alla redigt trötta på alla dessa Negroni-varianter som varenda bar med lite självaktning håller på med. Gin byts ut mot rom (Kingston Negroni), bourboun (Boulevardier), Tequila/Mezcal (Rosita?) och så vidare. Man har i kaffebönor (äckligt) och annat som infuseras i de olika ingredienserna. Det finns choklad-varianter, tiki-varianter, Pina Colada-varianter, Cosmopolitan-varianter. Ja, jag har ju dessutom en bok som i princip bara består av Negroni-varianter.

Jag tänker lite tvärtom idag. Jag tänker istället på riffs som gör Negroni lite mer tillgänglig.

Negroni Frappé

Jag vet inte varför den heter Frappé? Jag hade nog hellre kallat den för Negroni Shakerato eller något annat lika töntigt.

I vilket fall som helst, den är riktigt läskande god!

Ingredienser

2,5 cl gin
2,5 cl Campari
2,5 cl röd söt vermouth av något slag
2,5 cl färskpressad apelsinjuice
3 rejäla skvättar med apelsinbitter

Så här gör du

Skaka allting med en massa is och sila upp i High Ball-glas som är fyllt med lite halvt krossad is. Garnera med rivet apelsinzest.

Aperitivo Negroni

Den här har jag ‘hittat på’ själv. Drack en Americano-variant som denna på Schmaltz härom dagen, som jag verkligen gillade. Den fungerar lika bra med en liten skvätt gin också.

Ingredienser

1,5 cl gin
4,5 cl campari
4,5 cl röd söt vermouth
Blodapelsinläsk (tex San Pellegrino)

Så här gör du

Häll upp allt i ett High Ball-glas med is, rör om lite försiktigt efter att du toppat med läsken. Garnera med apelsin av något slag.

Frozen Negroni

Det här är nästan för gott.

Ingredienser

3 cl Campari
3 cl gin
3 cl röd söt vermouth
2,25 cl sockerlag (det behövs för att väga upp all is och vatten)
juice från en apelsin

Så här gör du

Häll i allt i en mixer med massor av is. Man får testa sig fram lite med mängden. Mixa till det är i stort sett slätt. Häll upp ett tjockt glas och garnera med apelsin.

Bonus – Averna Limonata

Man kan blanda grogg med amaro också. Ta ett highball-glas, dra i ett gäng isbitar, 4-5 cl Averna och fyll upp med San Pellegrino Limonata (citronläsk).

Sjukt gott.

Veckans bar

På grund av bristande inspiration för barbesök så skjuter vi upp den här rubriken en vecka eller två.

Veckans mix

Min egen såklart! En timmes hyfsat svängig deep house. Jag är rätt nöjd med den.

Missa heller inte Danas mix, som kom för två veckor sedan.

Det får räcka för första veckan tillbaka efter uppehållet. Trevlig helg!

/Henrik

Thanks for reading Amaro på svenska! Subscribe for free to receive new posts and support my work.