Boktips, Daiquiri, Floridita och en klassisk bitter

Amaro på svenska, #11 20 maj 2022

Kokböcker och drinkböcker

Egentligen har jag lämnat pappersboken för länge sedan. Det är väldigt sällan jag köper fysiska böcker, förutom begagnade sci-fi-böcker förstås. (Besök min favoritbutik för såna!)

Men kokböcker och drinkböcker köper jag fortfarande. Kan inte förklara varför. De är trevliga att ha i bokhyllan, att bläddra i och låta sig inspireras av.

Så den här veckans bonus är en radda boktips, böcker om amaros och bitters jag gillar.

Men först…

Veckans amaro – Angostura Bitter

Förmodligen världens mest kända bitter?

Om man ska börja från början så skapades den av Johann Gottlieb Benjamin Siegert, en tysk doktor som bland annat var med vid slaget vid Waterloo.

1820 flyttade han till Venezuela och blev där generalläkare (eller hur man nu ska översätta Surgeon General) i Simón Bolivars armé och var stationerad i staden Angostura.

Han samlade en massa örter och rötter och skapade en brygd som kunde hjälpa soldaterna med alla möjliga problem. 1824 hade han skapat Siegert’s Amargo Aromatico.

Eftersom många skepp passerade stan via floden så spreds drycken snabbt bland sjömän och redan 1830 sägs den ha nått England.

Hans söner tog sedan över och de flyttade sedan verksamheten till Trinidad. Den överlevande sonen var dock ingen affärsman så han blev snabbt av med företaget men företaget House of Angostura finns fortfarande kvar.

Men etiketten då? Den passar ju inte ens flaskan?

Finns lite olika historier kring den, men den jag tror mest på är den om att ena brodern fick i uppgift att ta fram en flaska och den andra att ta fram en etikett, och att de aldrig pratade med varandra. Så etiketten blev för stor för flaskan men det blev ett kännetecken och så är det fortfarande.

Angostua Bitter finns på Systembolaget och borde finnas i alla hem. En liten flaska kostar 209 kronor.

Veckans drink – Daiquiri

Den här drinken innehåller ju egentligen inte någon bitter, men det blir mycket godare om man droppar i några droppar.

Egentligen borde kanske veckans bitter vara Bob’s Bitters för de har gjort bitters speciellt anpassade till Daiquiri och Margarita så får ni tag på dom så blir det nog gott. De går så vitt jag förstår att privatimportera via Barkonsult.

Drinken kommer från Kuba och blev populär i USA under förbudstiden när rika amerikanare åkte till Kuba på semester, och sedan har vi ju såklart Ernest Hemingway och JFK som båda gjort sitt för drinkens popularitet.

Länge förknippade man ju daiquiris med den frusna varianten och den är ju inte så dum den heller. Men här kommer ett enkelt recept på en klassisk Daiquiri.

Ingredienser

6 cl ljus rom
2,25 cl lime juice
2,25 cl sockerlag (1:1)
Några stänk Angostura bitter

Så gör du

Skaka allt med is tills riktigt kallt. Sila upp i kyld coupe eller cocktail-glas. Garnera med en tunn skiva lime.

Min favoritblaska har förresten som vanligt gjort ett test för att få fram The Ultimate Daiquiri.

Veckans bar – El Floridita

Baren som gjorde daiquirin världsberömd? Förmodligen baren som uppfann den frusna varianten i alla fall. En fiskrestaurang och cocktailbar i den gamla delen av Havanna och blev känd när Hemingway hängde där. På bilden nedanför ser ni en bronsstaty av Hemingway, sittandes på sin favoritplats i baren.

Baren öppnade 1817 och har legat på samma plats sedan dess.

Tomas Ledin spelade in en låt i slutet av 70-talet som utspelar sig på baren. Han beställer till och med en Daiquiri. Det är också Tomas bästa låt, även om det finns ett par låtar till på samma platta som är helt ok.

Jag funderar på att döpa baren i garaget till vårt sommarhus i Ala till Ala Floridita. Som en hyllning till både baren i Kuba och till Tomas Ledins bästa låt.

Veckans musik

Idag är det jag som står för musiken och det är en rätt upptempo och pumpig mix, med lite gamla godingar här och där men mest nytt. Det finns sån där italo-house, lite Chicago, lite sån där modern electronica men också lite hederlig gammal speed garage.

Perfekt för att muntra upp i regnet tycker jag!

Veckans boktips

Bitters – Brad Thomas Parsons

Historien bakom bitters som företeelse, men också historien om flera av tillverkarna. En rejäl genomgång av vad de ofta innehåller och såklart även recept på hur man gör egna.

Men också massor av drinkrecept och det är från den här boken jag lärt mig att man kan ha i ett par skvättar bitter i de flesta drinkar, så att de kvalar in i boken/nyhetsbrevet.

Finns på tex Adlibris.

Amaro – Brad Thomas Parsons

Samma författare har även skrivit en bok om Amaro med liknande upplägg, men här är drinkreceptdelen mycket mer ambitiös och här har jag hittat massor av favoriter.

Finns på tex Adlibris.

The Negroni – Gary Regan

Inte bara de olika historierna bakom Negroni utan en massa andra historier, bakgrundsfakta och intervjuer.

Men framför allt hur många varianter och avarter och kusiner med mera som helst, och till och med recept på Negroni-glass. Tror att den här boken är ett måste i varje drinkälskares bibliotek.

Finns på tex Adlibris.

The Big Book of Amaro – Matteo Zed

En gedigen genomgång av hur många olika sorters amaro som helst. Inklusive Gotlands Bittar. Det finns också fakta om de olika ingredienserna i en amaro men däremot är drinkrecepten lite väl komplicerade för min smak.

Men kul att ha som uppslagsverk och perfekt att ha för att läsa på inför resan till Italien då listningarna av olika amaros är uppdelat på område.

Finns på tex Adlibris.

Det får räcka för idag.

Trevlig helg!

/Henrik