Är det inte dags för Pimm's?

Amaro på svenska, #12 – 27 maj 2022

Det är i Hökarängen det händer

Vi bor ju i Farsta och det är ju ändå hyfsat stort. Men eftersom det finns ett stort centrum med varenda kedja man kan tänka sig så är det som om ingenting annat får fäste. Det finns inga vettiga barer eller restauranger i närheten av centrum. Vår kvarterskrog anses dessutom vara sunkbarernas sunkbar där du bara får service om du är accepterad som stammis. Har inte vågat mig dit ännu.

Men i Hökarängen är det en helt annan grej. I centrum hittar du bland annat grymma fiket Konditorn & Bagarn och en restaurang som är riktigt bra som heter Kollektivet. Plus ett nytt antikvariat som har börjat med lite häng med DJs och folköl.

Letar man sig in bland bostadshusen en bit från centrum hittar man sommartid Pang Pangs bryggeripub. De har ju öppnat en riktig restaurang och bar inne vid Hornstull men nu för andra sommaren i rad kan man dricka Pang Pang-öl på fat i Hökarängen. Rekommenderas.

Men sommarens Hökarängs-hit måste vara BAKs uteservering. Förra sommaren var det småputtrigt och trevlig med riktigt goda drinkar. I år är det mer Hökarängen. Omnipollo står för ölen, Omnipollos Hatt för pizzorna. I lördags spelade dessutom bland andra Kool DJ Dust (Daniel Savio) och det var knökat med folk. Men man fick sin pizza hyfsat snabbt och jisses vad goda pizzor. För att inte tala om ölen. De har Maz (fd Mazarin) på fat och det kanske är min favorit-öl. Den första jag drack från Omnipollo och den är fortfarande lika god.

BAK har pizza- och ölbaren öppna torsdag-söndag från klockan 12 till hyfsat sent. Sedan har de ju goda bakverk och bullar och gott kaffe och sånt varje förstås.

Veckans bitter – Pimm’s

Är det ens en bitter? Ja, det får man väl ändå säga? Den kallas för likör och det är en apertif som bland annat innehåller malört, pomerans, örter och annat. Den görs på gin-bas. Låter som en perfekt formula.

Det finns såklart en lång historia om drycken, men det är lite samma som med alla gamla spritsorter. James Pimm ägde en ostronbar i centrala London på 1820-talet och blandade ihop en brygd att servera efter maten för att hjälpa till med matsmältningen. Sedan gick det ekonomiskt dåligt och till slutade hamnade varumärket hos Guinness som sedan blev dryckesjätten Diageo. Samma historia som alltid. Tycker de behöver utveckla sitt historieberättande inom den branschen.

Idag förknippas Pimm’s mest med “It’s Pimm’s o’clock” och att den sägs vara populär på brittiska sommarfester.

Men den är också väldigt god och man ska inte fnysa åt den klassiska Pimm’s Cup. Blandas gärna på kanna och serveras med fördel i trädgården en solig eftermiddag.

Pimm’s måste oftast beställas på Systembolaget, kostar 199 kr för 70 cl och har en alkoholhalt på 25%.

Veckans drink – Pimm’s Cup

Vi kör väl tre varianter. Den klassiska, en Royal och en italiensk variant. Det allra enklaste är egentligen att bara blanda Pimm’s med kolsyrad lemonad och/eller Ginger Ale och sedan servera med massor av frukt och bär och gurka och mynta och vad man nu har hemma. Men det blir godare om man så att säga gör lemonaden själv.

Det går ju såklart att förblanda allt så att man på till exempel picknicken bara fyller på med sodavatten eller ginger ale.

Här är grundreceptet. Kan skalas upp för att serveras på kanna.

Pimm’s Cup

Ingredienser (1 drink)

6 cl Pimm’s No. 1
4,5 cl färskpressad citronjuice
1 cl sockerlag (1:1)
2 skvättar Angostura bitters
Ginger Ale eller sodavatten

Så här gör du

Blanda Pimms, citronjuice och sockerlag i ett glas och rör om. I med is, toppa med sodavatten och/eller Ginger Ale och bitters och rör om försiktigt.

Garnera med gurka, mynta, frukt, bär, citron och kanske en liten blomma?

Om du använder Ginger Ale kan du gärna dra ner på sockerlagen, annars blir det för sött.

Pimms Royal / Spritz

Istället för sodavatten/ginger ale toppar du med champagne eller annat torrt bubbel. Kan med fördel skakas (innan du toppar med bubblet) och serveras i något sorts vinglas. Garnera minst lika mycket.

Italiensk Pimm’s Cup

Hittad på punch.com.

Ingredienser

1 gurkskiva
1,5 cl Cynar
4,5 cl Pimm’s
12 cl tonic (Ekobryggeriet såklart)

Så här gör du

Muddla gurkskivan i ett highball-glas tillsammans med Cynar. Häll på is och häll försiktigt på Pimm’s och tonic och rör om försiktigt. Garnera med gurka och citronklyfta.

Veckans bar – Picknicken

Det är nu det börjar, alla dessa träffar. AW med jobbet, klassföräldrarna vill ses innan sommaren, det är avslutningar hit och dit. I pandemins spår lär det väl bli en hel del utomhuspicknicks vilket inte är så dumt.

Men det betyder inte att du behöver avstå vare sig goda drinkar eller annan god dricka. Men det gäller att vara väl förberedd.

Första tipset är att sluta använda engångsartiklar. Så himla jobbigt att släpa med sig ett riktigt vinglas är det faktiskt inte. Gå in på närmaste Stadsmissionen eller liknande och köp begagnade lite kraftigare vitvinsglas så har du ett glas som passar för vin, bubbel, vatten och spritz-drinkar.

Ni vet säkert redan vad jag ska tipsa om nu? Ja, förblanda drinkarna till spritzen! Så enkelt, så praktiskt. Blanda vermouth och Campari på flaska och på picknicken är det bara att toppa upp med sodavatten eller bubbel. Ja, eller gin förstås. Eller dricka som den är med is. Eller så gör du någon annan bas. (Tips, leta upp fina boken Cocktails på flaska.)

Förr i tiden släpade jag ju runt på en massa vinylskivor på gig, i en dyr men väldigt bra rullväska för ändamålet. Den håller än idag och är helt perfekt för att ta med flaskor och annat till picknicken. Köp en påse is på ICA/COOP och lägg i väskan med flaskorna (OBS! Se till att ha en extra påse runt isen) så håller du drycken kyld, och du har is till drinkarna.

Annat som är perfekt till picknicken är ju förutom öl på burk, även drinkar och vin på burk. Finns både bubbel, rosé och vitt vin på burk och nästa vecka släpps det svenska drinkar på burk som ser lovande ut. De flesta som finns på bolaget idag är dock alldeles för söta.

Ett annat tips är ju att om du har möjlighet, ta med dig en stol av något slag. För det är inte värdigt att sitta på en filt och försöka äta och dricka och samtidigt se avslappnad ut.

Sista tipset: Undvik Tantolunden.

Veckans populärkultur

NBA Finals

2 juni börjar NBA Finals. Förmodligen mellan Golden State Warriors och Boston Celtics!

TV-serietips

Musik

Jag påminner om förra veckans mix:

Missa inte DJ Harvey på Trädgården imorgon (lördag)

Podd-tips

Om du som jag älskar Saturday Night Live och dess historia så lyssna på detta. Jim Downey har varit författare på SNL i mer än 30 år, och var med från start.

Nu får det räcka för den här veckan.

Trevlig helg!

/Henrik