Amaro på svenska #6

15 april 2022. Veckans maxade drink, veckans kronärtskocksbitter och veckans drömbar.

Glad påsk!

Det kanske mest är en tillfällighet, men jag gillar verkligen öl-typen bitter. Helst i form av en handpumpad Real Ale på en pub i London, men det går faktiskt rätt bra här i Stockholm också. Så vitt jag vet är det väl Oliver Twist och Akkurat som är bäst på handpumpad real ale i Stockholm, men det kanske finns på fler ställen?

Här kommer i alla fall veckans drink, veckans amaro och veckans drömbar.

Veckans drink – Eeyore’s Requiem

En drink du kan bjuda på när gästen säger att hen gillar Negroni men tröttnat och vill ha något lite mer.

Det är en drink som har många ingredienser men som inte är speciellt besvärlig att göra.

Bartendern som skapat drinken, Toby Maloney (Violet Hour, Chicago) säger att den är inspirerad av den mest bittra litterära karaktären.

”This drink is an excellent foil to the sweet, bumbling, fruity drinks with very little brain.”

Toby Maloney, (från Amaro av Brad Thomas Parsons)

Man kanske skulle kunna säga att det är ännu en Negroni-variant eftersom den innehåller gin, vermouth och bitters. Men den innehåller lite extra allt och har trots det en riktigt bra balans, och balans gillar man ju.

Receptet här är hämtat från Brad Thomas Parsons bok Amaro som jag varmt kan rekommendera.

Ingredienser

4,5 cl Campari
3 cl Dolin Blanc vermouth
1,5 cl Tanqueray gin
0,75 cl Cynar
0,75 cl Fernet Branca
2 skvättar orange bitters
Dekoration: 3 apelsintwists

Så här gör du

Rör allt (utom apelsinen förstås) med is tills det är kylt, sila ner i ett kylt coupe-glas. Vrid alla tre apelsintwists över glaset, släng två och garnera med den tredje.

Veckans amaro – Cynar

Såldes första gången i Italien 1952 och slog på allvar igenom i Italien med tv-reklam i under 60-talet.

Som vanligt ett hemligt recept men de har i alla fall sagt att den innehåller 13 olika örter och rötter och att den bland annat är gjord på kronärtskocksblad (kronärtskocka = Cynara Scolymus) vilket såklart givit drycken sitt namn.

Den är hyfsat söt med en lite säregen bitter karaktär. Den är inte så bitter som Campari dock.

Cynar har en låg alkoholhalt (16,5%) och är nästan som en bitter vermouth. En lite udda fågel. Men fastnar man för Cynar så är man fast på riktigt. Så god är den.

Testa att byta ut Campari mot Cynar eller använd den istället för röd vermouth i drinkar och se vad som händer.

Men annars är den väldigt god med sodavatten, is och en apelsinskiva som en före maten-drink. Passar perfekt till chips!

Fun fact: Cynar är väldigt populärt i Brasilien och där dricker man den ofta med Cachaça och röd vermouth. Drinken ska vara en av de mest klassiska brasilianska drinkarna och kallas ”rabo de galo”. Måste nog ta och testa den drinken i helgen.

Just nu finns den bara i beställningssortimentet på Systembolaget men det skulle inte förvåna mig om den dyker upp i vissa butiker snart. 219 kr för 70 cl.

Veckans bar – The Violet Hour, Chicago

Den här baren har jag inte testat själv, men den står på önskelistan.

Bakom en anonym dörr mitt i en väggmålning som byts ut med jämna mellanrum ligger The Violet Hour som har följande ‘house rules;

No cell phone use inside lounge. Proper attire requested. Please, no baseball hats. Sorry, no reservations. … No O-bombs. No Jager-bombs. No bombs of any kind. No Budweiser. No light beer. No Grey Goose. No cosmopolitans. And finally, please do not bring anyone to The Violet Hour that you wouldn’t bring to your mother’s house for Sunday dinner.

The Violet Hour öppnade i juli 2007 och har i princip sedan dess haft kö utanför dörren.

Toby Maloney, en av grundarna, har tidigare jobbat på bland annat Milk & Honey och han och hans medgrundare ville ha lite samma stil. Det vill säga, välblandade drinkar med handhackad is och grym service, a la New York.

Här hittar ni den aktuella drinkmenyn.

Följ The Violet Hour på Instagram.

Veckans populärkultur

Veckans tv – Severance (igen)

Oj, har ni inte sett Severance än så är det dags. Vilket magiskt sista avsnitt av första säsongen! Ses på Apple TV+.

Sista avsnittet har 9.8 på iMDb, att jämföras med allra sista avsnittet av Killing Eve som kom nyss som har 2.7 i skrivande stund. Klasskillnad. Killing Eves sista säsong var annars helt ok, fram till sista avsnittet.

Veckans dokumentär – Until the Wheels Fall Off

Helt fantastisk dokumentär om Tony Hawk! Finns på HBO Max.

Veckans bonusdokumentär – I Hate Christian Laettner

När ESPN fyllde 30 år så gjordes det 30 dokumentärer för att fira och det här är en av mina favoriter. Om Christian Laettner som hade kanske den bästa karriären i den amerikanska college-basketens historia, men som ofta röstas fram som en av de mest hatade personerna i sporten genom tiderna.

I dokumentären berättar de varför han var så hatad men man får också se hur fantastisk han var när det gällde som mest. I en regionsfinal 1992, som han avgjorde med ett skott i sista sekunden, satte han 10 av 10 skott och 10 av 10 straffkast.

Veckans musik

Jag är med i världens bästa Facebook-grupp. Den heter Veckans playlist och går ut på att man varje dag ska posta en låt på veckans tema. Max två låtar per artist och man får såklart inte posta en låt som någon annan redan använt på det temat.

Den här veckan är temat besk/bitter och här är listan med alla bittra låtar! Den kommer att fyllas på fram till söndag kväll.

Musik till salu

Vill man köpa skivor på vinyl så har jag en hel del till salu på Discogs, men om det är billigare skivor man är ute efter så får man gärna höra av sig så får man listor.

Jag har bland annat en back med blandade album, typ 20 kr styck, och cirka 300 12” med mestadels house, progressive house, breaks och techno för 10 kr styck.

Skivorna finns i Farsta så det går bra att komma förbi och hämta upp. Annars kostar det ca 70 kr att skicka 4 skivor.

Glöm inte att anmäla dig till Gotlands Ultra Marathon!

1 oktober 2022.

Läs mer och anmäl dig här.

Glad påsk!

/Henrik