Amaro på svenska #4

1 april 2022. Veckans drink, veckans amaro, veckans bar och mycket mer.

No joke

Ber om ursäkt för att jag jinxade vädret förra veckan. Jag skrev i rubriken att det var sol men sedan glömde jag att ändra det innan jag skickade och sedan gick det åt pipan med allting.

På tal om att be om ursäkt, jag slarvade dessutom med receptet. Örnögda läsare påpekade att det skulle ha blivit en väldigt liten och blygsam drink om man följde mina anvisningar. Jag hade glömt göra om från fl. oz. till cl. Gör man en Paper Plane ska det helt enkelt vara 2,25 cl av respektive ingrediens och inget annat. Å andra sidan kanske drinken passar som en shot också?

Tur att jag valde en mindre känslig drink den här gången.

Veckans drink – Americano

Ur den fräscha somriga drinken Americano föddes Negroni sägs det.

Americano består av Campari, söt vermouth och sodavatten. En apelsinklyfta. Enkelt och gott i solen innan maten. Med helt vanliga salta potatischips till.

Americano kommer i sin tur från drinken Milano-Torino, som är enbart Campari (från Milano) och vermouth (från Torino). I vissa drinkböcker och på andra ställen sägs det att namnet Americano syftar på att de amerikanska turisterna ville ha sodavatten i drinken för att göra den lite mer lättdrucken. Vissa påstår dock att namnet istället kommer från amaro. Vem vet? Den verkar i alla fall ha funnits nästan lika länga som Campari.

Som jag nämnde förra veckan så är det ju inte så dumt att förblanda vissa drinkar på flaska. Nu ska man inte blanda Americano på flaska, utan istället Milano-Torino (lika delar Campari och röd vermouth). Märk flaskan med drinknamn och datum så har du basen till Negroni, Negroni Sbagliato och Americano färdig att ta fram ur kylskåpet när andan faller på.

När man beställer Americano ute gäller det dock att vara lite tydlig att det är Campari-drinken man menar, så att man inte får det där äckliga kaffet som vissa envisas med.

Ingredienser

4-5 cl Campari
4-5 cl röd vermouth (jag föredrar Cocchi Storico vermouth di Torino)
Sodavatten

Så här gör du

I ett lagom stort glas, kanske ett Old Fashioned eller ett vinglas eller ett highball-glas eller ett vanligt dricksglas, fyllt med is så häller du i det röda och toppar med sodavatten efter tycke och smak. Garnera med en apelsinklyfta. Rör om lite försiktigt.

Vill man testa en rolig variant så byt ut sodavattnet mot pilsner, så får du en Americano Perfecto. Bäst blir den med Stockholms Brewings Italo Pils tycker jag.

Veckans amaro – Campari

Det måste väl ändå vara världens mest populära bitter?

Campari är en knallröd, ganska söt typ av bitter som man antingen älskar eller hatar verkar det som.

Gaspare Campari började sälja drycken 1860 under namnet Bitter all’Uso d’Holanda i Novara i Italien. 1867 öppnade han Caffè Campari i Milano och där blev drycken snabbt en populär aperitivo.

Hans söner tog över i början av 1900-talet och byggde en strategiskt placerad fabrik som kunde leverera Campari till hela Italien.

Men det var när de började marknadsföra Campari med hjälp av kända konstnärer och regissören Frederico Fellini 1985 som det blev coolt på riktigt världen över att dricka Campari. Till och med min mormor älskade Campari.

Man kan dricka Campari med lite sodavatten, med apelsinjuice (Garibaldi), med vermouth och så vidare. Det finns hur många drinkar som helst med Campari. Den mest kända är såklart Negroni.

Campari kostar 249 kronor för 70 cl på Systembolaget. 25% alkoholhalt. Finns på liten flaska också om man inte är helt säker.

Veckans bar – Tjoget

En av Stockholms bästa barer? Stockholms bästa Negroni?

Ja, förmodligen.

Det är inte bara en av de bästa i landet, utan ligger på 40e plats i världen!

Tjoget ligger på Hornbruksgatan 24 vid Hornstull i Stockholm och har öppet typ jämt.

Veckans barbutik – Barkonsult

Egentligen behöver man inte så mycket verktyg för att blanda drinkar hemma. Man kan röra drinken i ett större glas och sedan hälla över i ett annat. Det går säkert att hitta något att skaka drinken med också. Man kan använda centiliter-mått eller snapsglas för att mäta.

Men, det blir ju mycket roligare att blanda drinkar när man har lite vettiga verktyg.

Man kommer ganska långt med några få verktyg, och det här är vad jag har hemma:

  • Shaker med sil

  • Jigger / Mått 30/45 ml

  • Rörglas med barsked

  • Isformar av olika slag

  • Lime- och citronpress (ett måste även när man gör tacos…)

När ni bestämmer er för att köpa lite grejer så rekommenderar jag butiken Barkonsult. Har länkat dit tidigare och jag får inget för att jag länkar dit. De har grym service och går något sönder har de bytt ut det utan problem.

De har också tonics, maraschino-körsbär, drinkpinnar, sugrör och massor av glas.

Check them out: https://www.barkonsult.se/sv/ eller så hälsar du på i deras butik i Årsta.

Veckans kaffebutik – Lykke Kaffegårdar

Ja, jag vet, Kränku i Visby är fortfarande min nummer ett kaffebutik. Men Lykke har sitt rosteri i grannsocken och gör riktigt bra kaffe.

Och, om ni använder denna länken så får både du och jag 20% på deras kaffe och te. Jag gillar speciellt Happiness men även Green Haze-te köps ofta in.

Veckans musik

Veckans mix

När man kommer hem från en semester med minnen och skivor och måste spela in en mix. Då blev det så här. Från 1999.

https://www.mixcloud.com/lowenhamn/ibiza-1999/

Ni har väl heller inte missat att dansa loss till förra veckans techno-influerade mix?

Veckans populärkultur

Podcasts

Jag lyssnar rätt mycket på poddar. Mest om basket men också om populärkultur såklart. Det här är senaste avsnitten från några av mina favoriter.

Smartless borde ju inte fungera. Tre vita jämnåriga snubbar har en podd ihop. Men det fungerar helt fantastiskt eftersom snubbarna är Jason Bateman (Ozark, Lilla huset på prärien), Sean Hayes (Will & Grace) och Will Arnett (Arrested Development).

De intervjuar mest sina vänner men eftersom de känner typ hela Hollywood är det nästan alltid väldigt intressanta gäster. Senaste gästen var David Spade, känd från den här sjukt roliga sketchen.

På tal om David Spade så har han såklart en egen podd, tillsammans med geniet Dana Carvey. Dana är väl mest känd som Garth i Waynes World men borde vara mer känd för alla sina figurer och imitationer på Saturday Night Live. Church lady och Bush till exempel.

Senaste gästen är Ben Stiller och det blir ett bra och intressant samtal med en aktuell regissör som man inte vet så mycket om. Aktuell med Severance på Apple TV+.

Klubb

Hade det här nyhetsbrevet kommit för 20 år sedan hade det nog fokuserat på klubb-tips. Men ett klubbtips vill jag nog ha med idag.

Klubben Sunkit är tillbaka. Debaser på måndag den 4 april, 19-01. Fri entré.

Nu får det vara nog. Måste ha innehåll till nästa veckas brev också.

Trevlig helg!

/Henrik

PS. Anmälan till Sveriges finaste och trevligaste lopp har öppnat!
Gotlands Ultra Marathon, 1 oktober, 50 km.