Amaro på svenska #3

25 mars, 2022

Vår, sol och löning

Har ni testat att hälla upp cocktails på flaska? Jag har sparat en massa små tomflaskor, på typ 20 cl. Så istället för ta med en flaska vin när man går bort på middag så brukar jag blanda några drinkar och hälla upp på småflaskor och sedan sätter jag på en vanlig kapsyl. Det går i två stadiga drinkar per 20 cl.

Det finns ju också små fina flaskor att köpa på diverse butiker om man inte har en kapsylpåsättare.

Det är heller ingen dum idé att förblanda till exempel Dry Martini och ha i frysen, eller ha en flaska förblandad Negroni i kylen. Det sägs att smaken blir bättre ju längre den står, men problemet är att den aldrig får stå särskilt länge.

Sedan har vi det här med infinity bottles, men det får vi ta en annan gång.

Men nu till veckans program.

Veckans drink – Paper Plane

Det här var nog min favoritdrink förra sommaren, både att dricka ute på lokal (hände inte så ofta) och hemma (hände åtminstone några gånger).

Lika delar Aperol, Nonino amaro, citronjuice och bourbon. Garnera med ett pappersflyg. Enkel att blanda och med en balanserad, fräsch och somrig smak.

Drinken skapades av Sam Ross för The Violet Hour i Chicago. Sam är annars mest känd från baren Milk & Honey och han har även skapat den populära drinken Penicillin.

När den hamnade på menyn 2008 hette den The Paper Airplane på grund av en felhörning och den innehöll Campari istället för Aperol. Men den var, enligt Sam, för bitter och inte tillräckligt söt, så när Aperol ersatte så var succén klar. Samtidigt rättades namnet till. Namnet kommer förresten av att Sam lyssnade på M.I.As låt Paper Planes när han skapade den.

Passar ju perfekt som en välkomstdrink. Går såklart att förblanda men drinkar med färsk citron- eller limejuice ska inte sparas i kylen mer än ett par dagar.

Ingredienser

2,25 cl bourbon
2,25 cl Nonino Quintessentia amaro
2,25 cl Aperol
2,25 cl färskpressad citronjuice

Så här gör du

Skaka med massor av is tills riktigt kall och sila sedan upp i ett kylt coupe-glas. Garnera gärna med ett litet pappersflyg.

Veckans amaro – Nonino Quintessentia

Nonino Quintessentia fick en rejäl skjuts världen över när drinken Paper Plane blev populär. Plötsligt var ju alla coola barer tvungna att ha en flaska och då upptäckte man att det var ju en riktigt god amaro. Faktiskt en av mina favoriter.

Den här görs med företagets egna druvdestillat och grappa som spritbas och tillverkades första gången 1992. Det var då man bytte ut lite av grappan i den amaro som man tillverkade och ersatte med ett annat druvdestillat som de kallar ÙE. Men amaro har Nonino gjort sedan 1933.

Förutom ÙE och grappa så innehåller den så vitt man vet bland annat timjan, kinabark, gentianarot, lakrits och malört. Den lagras sedan i fem år innan den buteljeras.

Den doftar apelsinigt, fruktigt och lite mynta och smaken är såklart söt och bitter men det finns också lite anis och kakao i eftersmaken.

Den ska drickas rumstempererad som en apertif eller varför inte innan maten. Läste i en bok att Elisabetta Nonino föredrar den med två isbitar.

Företaget Nonino drivs idag av Bennito och Giannola och deras döttrar Cristina, Antonella och Elisabetta samt barnbarnet Francesca Nonino som har blivit världens första(?) grappa-influencer.

Företaget ligger i Pavia di Udine i Fríul i Italien.

Amaro Quintessentia Nonino finns i beställningssortimentet på Systembolaget och 70 cl kostar 434 kronor. Alkoholhalt 35%.

Veckans bar – Milk & Honey New York

Det sägs att det var baren Milk & Honey i New York som satte igång hela den nya speakeasy-trenden igen.

Baren öppnade på nyårsafton 1999 och var en members only bar med hårda regler och riktigt schysta drinkar.

Baren blev känd för att göra gamla klassiska drinkar på ett effektivt sätt. Målet var att drinkarna skulle vara perfekta och noggrant gjorda, men utan att kosta för mycket.

Milk & Honey grundades av Sasha Petraske och låg innanför en omärkt dörr på Lower East Side på Manhattan. Det var svårt att bli medlem och det var ibland stört omöjligt att boka bord om man inte var medlem. Uppförandereglerna och de noggranna drinkarna var något helt annorlunda i New York i början på 2000-talet och bidrog nog till hajpen blev så stor. Det var dessutom en väldigt liten bar.

I samma lokaler öppnades sedan Attaboy, av bland annat Sam ‘Paper Plane’ Ross. Milk & Honey flyttade längre upp på Manhattan men blev bara kvar där två år innan de blev utslängda.

I London öppnade det en Milk & Honey 2002, men den slog tyvärr igen nu under pandemin.

Drinkmenyn från London-baren finns här.

Reglerna på baren vittnar om vilka tider det var då på Manhattan och inte så dumma att ha nuförtiden heller kanske.

  • No name-dropping, no star fucking.

  • No hooting, hollering, shouting or other loud behaviour.

  • No fighting, play fighting, no talking about fighting.

  • Gentlemen will remove their hats. Hooks are provided.

  • Gentlemen will not introduce themselves to ladies. Ladies, feel free to start a conversation or ask the bartender to introduce you. If a man you don’t know speaks to you, please lift your chin slightly and ignore him.

  • Do not linger outside the front door.

  • Do not bring anyone unless you would leave that person alone in your home. You are responsible for the behaviour of your guests.

  • Exit the bar briskly and silently. People are trying to sleep across the street. Please make all your travel plans and say all farewells before leaving the bar.

Veckans musik

Veckans mix – Henrik Löwenhamn HARD #49

Min förra mix i vår mixpodd-serie var en discobonanza och det var längesedan jag fick så många kommentarer från vänner och bekanta som lyssnat och gillat. Men jag fick också frågan om det inte var dags att göra en mix lite mer i min gamla, eller ‘riktiga’ stil och ja, det var det faktiskt.

Nu vet jag inte om den blev som min förra stil (vilken den nu är) men det blev lite mer techno och techig house den här gången. Lite smalare, lite svårare men jag hoppas ni gillar den i alla fall.

Alla våra mixar finns på henrikandreasronnydana.se

Veckans Apple Music

Det finns en sak som gör Apple Music värd att betala för. Deras radioprogram. Och bäst av alla deras program är Stretch & Bobbito. Det gamla radar/radioparet från New York har kommit tillbaka och varannan lördag spelar de två timmars underbar musik.

De är ju mest kända för sin hiphop men i det här programmet är det oerhört blandat. FM rock, ballader, samba, hiphop, house och allt möjligt, snyggt mixat och med gapflabb i mellansnacket mellan varje 30-minutersmix.

Det finns ett helt gäng grymma DJs på Apple Music, så kolla in det. Sedan är tyvärr användarupplevelsen just kring radioprogrammen rätt usel, men det får man ta.

Här hittar du Stretch & Bobbito Radio.

Så där. Det får nog vara allt för den här gången. Måste ju spara lite till nästa vecka också. Kom ihåg att prenumerera, att dela brevet med era vänner och att vara snälla mot varandra.

Det finns förresten en app att läsa nyhetsbrevet i nuförtiden. Dagens teknik alltså.

Trevlig helg!

/Henrik