Amaro på svenska #2

18 mars 2022

En gång är ingen gång

När jag drar igång ett projekt, som det här med ett nyhetsbrev till exempel, är det oftast för att jag har något inom mig som behöver komma ut i kombination med en rastlöshet. Men nu har vi gått och köpt sommarhus så jag gissar att det där med rastlösheten kommer att gå över så småningom.

Jag har redan börjat planera för ett rum i källaren där jag kan ha en massa dekokter och flaskor och burkar med spännande grejer i. Kanske ett bryggeri av något slag i garagelängan? Dessutom kommer det att bli vinyl-loppis i sommar. Jag återkommer med detaljer om det.

Men Amaro på svenska lever såklart vidare, jag har ju knappt kommit igång!

Veckans drink – Toronto

Den senaste tiden har jag fastnat för drinkar med Fernet Branca, antingen som bas eller som komplement. Jag vet att inte alla gillar Fernet Branca. Men jag vet också att det finns som många älskar det svarta guldet, men som kanske inte druckit så många drinkar med Fernet. Förutom Fernet & Cola kanske.

Men drinkar på Fernet är skoj! Utmaningen är att få till balansen, men bibehålla karaktären. Är inte det en av utmaningarna med livet, förresten? Fernet kan lätt ta över smaken, men hittar man rätt balans så blir vinsten desto större.

Toronto är en bitig drink, det kan vi väl konstatera rätt enkelt. Den siktades första gången under det namnet i en drinkbok från 1930 men härstammar förmodligen från Fernet Cocktail (1922). Det roliga när man gör lite efterforskningar är att den ibland kallas för en variant på Old Fashioned och ibland för en Manhattan-variant.

En drink man tar efter en rejäl middag. Eller kanske som start på en helkväll?

Ingredienser

6 cl rye whiskey (helst från Kanada såklart)
0,75 cl Fernet Branca
0,75 cl Lönnsirap
2 stänk Angostura Bitters

Så här gör du

Rör allt med is tills riktigt kallt, och sila upp i kyld coupe eller i ett kylt cocktailglas. Garnera med apelsin-twist.

Veckans amaro – Fernet Branca

Att beställa ett järn Fernet i baren sågs länge som något sorts hemligt handslag eftersom det mest var bartenders och partyproffs som drack Fernet.

Det har dessutom varit ett internationellt handslag. På Ibiza 1999 minns jag en rätt blöt kväll där vi värmde upp i en ganska tom bar och när vi beställde vår andra runda Fernet-järn kom killarna i baren ut från baren med flaskan och slog sig ner.

Fernet är en klassisk digestif som man dricker efter maten. Lite lätt kyld i ett litet fint glas. Även om de flesta dricker det som järn.

Det går som synes att blanda drinkar på Fernet men den tar lätt över smaken. Den roligaste, men kanske inte den godaste Fernet-drinken jag har fått är på Italienaren i Stockholm, där jag bad bartendern överraska mig. Jag fick en Fernet Colada!

Fernet är typen av amaro, Branca är varumärket. Så det går att hitta andra fernets, som Fernet Stock till exempel. Branca gör en mintigare variant också, Branca Menta.

Tillverkaren heter Fratelli Branca och de har tillverkat drycken sedan 1845. Det var Bernardino Branca som tog fram receptet och det marknadsfördes som ett botemedel mot kolera och mensvärk. Lite så var det ju med alla dessa bitters även i USA, det var ju en sorts ‘snake oil’ helt enkelt som sades bota allt möjligt.

Annat som är skoj med Fernet Branca är att det är i princip Argentinas nationaldryck och där finns det ett destilleri sedan 1925. Det sägs att de dricker upp 75% av all världens Fernet Branca.

Dessutom blev Fernet Branca populärt i USA under förbudstiden eftersom det var medicin och inte en dryck. Smart! I San Francisco konsumerar man 35% av all Fernet Branca som importeras till USA.

Receptet är såklart hemligt men de uppger själva att det innehåller bland annat kinesisk rabarber, gentiana-rot, galanga och kamomill, samt ett stort antal kryddor.

Smaken är bitter, väldigt bitter, men det finns också lite mintiga, anisaktiga och örtiga toner och den är inte alls lika söt som andra amaros.

Fernet Branca finns i tre olika storlekar på Systembolaget. 0,5 liter kostar 229 kronor, 3 liter kostar 1399 kronor och 3 flaskor á 2 cl kostar 55 kronor. 39% alkoholhalt.

Veckans bar – Italienaren

Restaurangkedjan Bockholmen med restauranger som Nytorget 38 och Paraden kvarterskrog öppnade för en tid sedan restaurangen Italienaren på Hötorget i Stockholm. En stabil italiensk restaurang med en härlig cocktailbar som ligger ovanpå en annan av deras krogar, Hötorget kvarterskrog.

Eftersom inriktningen är italiensk så finns det massor av amaros och bitters i baren. Väggarna pryds av gamla affischer med reklam för Fernet Branca, det finns Fernet på tapp och på väggen sitter även en stor neonödla. En gåva från Fernet Brancas importör gissar jag.

Utbudet av amaros överraskar och personalen är kunnig, rolig och kreativ. Du kan få klassiska drinkar, deras varianter på klassiska drinkar eller så får du helt nya galna drinkar. Om man som jag struntar i menyn och istället önskar olika drinkar med amaro, eller som jag nämnde ovan, med Fernet , så radar de upp ett gäng och så får man välja. Ibland får man också välja om man vill ha deras variant på drinken.

Vi har mest varit där efter shopping på lördag eftermiddag och det har varit riktigt skönt. Bra musik i högtalarna och soft stämning. Kan varmt rekommendera att smita upp där när du känner dig färdig med att trängas med folk i city. De har också grymma DJs flera kvällar i veckan.

De finns på plan 2 i första skrapan, den närmast Konserthuset. Man kan gå in via krogen i bottenplan eller så går man in från sidan, vid Konserthuset.

Längtar till i sommar när man kan sitta ute på deras stora terass.

instagram.com/italienskan_restaurang

Veckans musik

Först vill jag bara göra lite reklam och säga att om ni är ute och rumlar i trakterna kring Stureplan ikväll (fredag) så spelar jag ny och gammal disco på Pas D’Art på Biblioteksgatan. Jag spelar 21-01 så kom gärna förbi och säg hej!

Veckans mix

Funky Loffe är en svensk DJ som jag inte lyckats höra ute i det fria men som lite då och då slänger upp fina mixar på SoundCloud. De bästa är hans Swedish Grooves-serie. Här en med tema Post Punk, Disco Punk och New Wave.

Veckans Spotify-lista

Jag har, som så många andra, fastnat i försvenskningsträsket. Men jag har inte fastnat lika hårt som vissa andra. Som DJ 50 Spänn och hans gäng som har satt ihop den här listan med försvenskade låtar. 2718 låtar just nu!

Den är helt underbar. Finns så många guldkorn, och kanske rätt mycket sand, men man hittar alltid en massa låtar man inte visste att de var försvenskningar eller så hittar man låtar man inte visste fanns överhuvudtaget. Rekommenderas varmt!

Det finns också tre avsnitt av podden DJ 50 Spänn som handlar om försvenskningar och då får man höra musik som för det mesta inte finns digitalt någonstans. Magiska låtar!

https://open.spotify.com/episode/5bKqIbMVWyyMuyu1fMQ5iu
https://open.spotify.com/episode/2iuAzo8awVEkj2clxDzARD
https://open.spotify.com/episode/2HZ2sCDTG9zjfXJ631sgBX

Här finns listan som följer nyhetsbrevet och den fylls på sakteliga:

Veckans populärkultur

Under den här rubriken tänker jag mig tips på böcker, filmer, tv-serier, podcasts och liknande som jag gillar just nu.

Winning Time – The Rise of The Lakers Dynasty

TV-serie på HBO Max.

Jag älskar ju basket och även om jag inte läst boken som tv-serien baseras på så vet jag ju det mesta redan. Jag vet hur det går för Magic under hans första säsong till exempel och jag är riktigt förväntansfull på hur de kommer att visa det.

Den här serien är ju på typiskt Adam McKay-vis (Don’t Look Up) uppskruvad på max och de har tagit sig massor av konstnärliga friheter med historien. Till exempel är ju inte Jerry West riktigt så galen som han framställs här.

Men John C. Reilly är fantastisk som fastighetsmagnaten och playboyen Jerry Buss och de första avsnitten handlar om hur han skrapar ihop pengar från alla möjliga håll för att köpa basketlaget Los Angeles Lakers samtidigt som de försöker få Magic Johnson att gå med på att komma till dom.

Det finns två avsnitt att se nu, nya kommer varje måndag.

https://youtu.be/H-PN89qfmAI

Om man vill lyssna på poddavsnitt om serien (men titta först och lyssna sen):

Det är på gång en dokumentär om Magic Johnson på Apple TV också.

Så där. Det får nog vara allt för den här gången. Måste ju spara lite till nästa vecka också. Kom ihåg att prenumerera, att dela brevet med era vänner och att vara snälla mot varandra.

Det finns förresten en app att läsa nyhetsbrevet i nuförtiden. Dagens teknik alltså.

Trevlig helg!

/Henrik