Amaro på svenska #1

Fredagen den 11 mars, 2022

Amaro och nyhetsbrev är det nya svarta

Planen är att varje fredag publicera ett brev med fokus på drinkar med amaro-fokus och det som hör drinkarna till. Jag vågar inte lova något men tanken är att brevet kommer att innehålla veckans drink, veckans amaro, veckans bar och veckans musik. Säkert en del annat också, jag är ju rätt intresserad av det här med populärkultur till exempel.

Veckans drink

Nej, jag tänker inte inleda med Negroni. Det är inte så att jag har tröttnat på att dricka Negroni, men när Spriteriet i ett inlägg härom veckan förkunnande att Negroni var Sveriges nya nationaldrink så insåg jag att det är dags att gå vidare och skriva om annat än bara Negroni. Jag tror också att de flesta idag vet hur man blandar en vettig Negroni. Jag lär skriva om varianter i framtiden och jag lär återkomma med mitt favoritrecept. Men inte idag.

Black Manhattan

Manhattan är ju en annan klassisk drink och precis som Negroni går den ju att variera i all oändlighet. Originalet görs på rye och vermouth. Men för att få en Black Manhattan byter man helt enkelt ut vermouth mot Averna. Skapad av bartendern Todd Smith på San Francisco-baren Cortez 2005. Eller om det var på Bourbon & Branch. Verkar lite oklart.

Det viktiga är att den blir riktigt god. En perfekt efter maten-drink som är rätt bitig men med både det söta och det bittra från amaron.

Ingredienser

6 cl rye whiskey
3 cl Averna Amaro
1–2 stänk Angostura Bitters
1–2 stänk Orange Bitters

Så här gör du

Rör allt med is tills riktigt kallt, och sila upp i kyld coupe. Garnera med Maraschino-körsbär.

Förresten, skaffa ett rörglas, en rörsked och dessa snygga coupe-glas. Inga affiliate-länkar, jag tipsar bara för att jag gillar.

Veckans amaro

Här är planen att presentera en amaro varje vecka och jag tänker ganska brett, så det kommer att vara allt från aperitivos som Aperol och Campari via den klassiska amaron eller bittern (Averna, Fernet) till så kallade cocktail bitters, som Angostura och Peychauds.

Men vi börjar med en av de vanligaste.

Amaro Averna, från Sicilien

Enligt historien skapad 1868 av Salvatore Averna efter ett recept han fått av munkarna i närheten. Så det är väl egentligen inte Salvatore som skapade den, men det var han och hans söner som började förpacka och sälja den i större skala. Alltid dessa munkar förresten. De verkar ligga bakom många av dagens drycker.

Averna ägs av Campari Group och är ett av de mest säljande märkena inom klassiska amaros. Även om alla örter och frukter fortfarande plockas på Sicilien (enligt uppgift) så tillverkas Averna numera i Milano.

Averna är ganska söt och sötman väger upp det bittra på ett trevligt och tillgängligt sätt tycker jag. Det är en klassisk digestif och efter en italiensk måltid är den mer eller mindre ett måste.

Den kan drickas som den är rumstempererad, vilket nog är det mest korrekta sättet, men jag gillar den bäst om man häller den rumstempererad över is, gärna i ett kylt glas. Den kan såklart drickas kyld med is, eller i diverse drinkar som just Black Manhattan. Eller varför inte som Averna Sour? Däremot så håller den inte för att skakas för sig själv.

Alkoholhalten ligger på 29% och färgen är mörkt brun med lite röda toner i. Smaken är apelsinig med lakrits och örter. Vissa påstår att man kan lukta och smaka medelhavsörterna men riktigt så känslig och påläst är inte min näsa. Den är lätt att dricka och lätt att tycka om och har inte den kraftiga bitterhet som till exempel Fernet Branca har.

Averna kostar 299 kr på Systembolaget.

Veckans bar

Det har ju varit lite sådär med barbesök de senaste åren men jag tänker att jag ska försöka skriva lite varje vecka om en bar jag gillar men det kommer också att bli barer jag vill besöka, eller äldre klassiska barer som varit intressanta på något sätt.

Jag kommer inte att ta dom i någon ordning. Men vi börjar flott.

Cadierbaren på Grand Hotel

Den senaste drinkmenyn togs fram av Hanna Oscarsson strax innan hon lämnade Cadierbaren, och ja, de har blivit av med fler namnkunniga bartenders senaste åren. Men det förtar inte upplevelsen och inte kvaliteten på drinkarna. Menyn är galet rolig och innovativ och just nu är det svenska smaker, ofta från barndomen, som gäller.

Vi har hunnit testa fyra drinkar och alla var fantastiska. Roliga, spännande, välbalanserade och såklart, väldigt goda!

Det som är roligt med Cadierbaren är att det är mest turister där, blandat med cocktail-fantaster. Så detär skön stämning och personalen är vänlig, korrekt och superproffsig.

Det blir lite så mysigt stökigt fram på kvällen på helgerna med en rätt blandad och lite skönt otrendig publik, men går man dit lite tidigare så är det så där lugnt och skönt som man förväntar sig av en hotell-bar.

Jag kan varmt rekommendera ett besök.

Veckans musik

Veckans mix

Tillsammans med mina goda vänner Andreas, Ronny och Dana har jag en mixpodd där vi släpper enmix varannan fredag. Vi är nu på nummer 48 och veckans mix kommer från min favorit-DJ, DanaBergquist.

Här finns alla mixar vi släppt, inklusive ett par live-inspelningar: henrikandreasronnydana.se

Veckans Spotify-lista

Jag tänkte fylla på en lista med musik att lyssna på medan man blandar drinkar, medan man dricker drinkar eller när man chillar eller partajar efter att man har druckit drinkar. Än så länge är den inte så lång. Tipsa gärna om era favorit-cocktail-låtar.

Amaro på svenska (Spotify)

Veckans populärkultur

Under den här rubriken tänker jag mig tips på böcker, filmer, tv-serier, podcasts och liknande som jag gillat senaste tiden.

The Rewatchables – Podcast

Det här har varit en favoritpodd länge. Den tillhör Bill Simmons The Ringer och Bill är oftast med och pratar en film i cirka 1,5-2 timmar. Som namnet antyder ska det handla om en film som är värd att se om och det finns hur många avsnitt som helst att lyssna på.

Eftersom The Ringer ägs av Spotify så har de lösningen att vill man lyssna på gamla program så är det Spotify som gäller medan nya program ligger på alla plattformar i 90 dagar.

Ett favoritprogram är det om filmen Juice. En film som jag tyckte mycket om när den kom.

https://open.spotify.com/episode/6jCHCVNKy0x212fus5LCvz

Ett annat är First Blood, där Brian Koppelman (Billions) är med och pratar Rambo.

https://open.spotify.com/episode/4y5unq0m8ZxHGphgDqgOzw

För att inte tala om Terminator!

https://open.spotify.com/episode/0Jr1nykBno0sxtHfvslI6k

Och snart måste jag lyssna på senaste avsnittet också, om filmen Batman från 1989. Kanske en av de filmer jag sett flest gånger.

https://open.spotify.com/episode/7GlHkdkLyfzIJtouzmGJjX

Tack!

Så där. Det får nog vara allt för den här gången. Måste ju spara lite till nästa vecka också. Kom ihåg att prenumerera, att dela brevet med era vänner och att vara snälla mot varandra.

Trevlig helg!

/Henrik