Äta, dricka och fika i Stockholm 2019

Det här är inte de allra bästa restaurangerna och barerna och caféerna ur ett finedining-perspektiv utan det handlar mer om vilka vi verkligen gillar.

Restauranger

Lådan

Lådan är fortfarande en favorit, med sina fantastiska sliders och sitt stora utbud av svenska bryggerier på fat. Tyvärr så börjar det bli lite väl poppis, så det har inte alls varit lika lätt att få plats senaste tiden. Men det går fortfarande att komma dit en sen lördag eftermiddag och få sitta i den studsiga soffan. Missa inte Jalapeno Cheese Balls! I dagarna öppnar de upp Dogfood precis bredvid och jag ser väldigt mycket fram emot att testa deras helsvenska Old Fashioned och Negroni.

Det arroganta svinet

Stockholms överlägset bästa barbecue, i ett industriområde i Jordbro. Lokalen må vara avskalad och passa in i omgivningarna men köttet håller högsta kvalitet. Bästa köttet jag ätit i Sverige faktiskt. Perfekt för en tidig lördagslunch. Kom inte för sent, då kan köttet vara slut. Dela på en Texas Trinity och ta med resterna hem.

Soyokafe

Fin-sushi i förorten. Avsmakningsmenyer eller bara helt vanlig fantastisk sushi ett stenkast från tunnelbanestationen Blåsut på gröna linjen mot Farsta. Fortfarande lite för lite folk på lördagskvällarna men jag gissar att det inte förblir så. De kommer att öppna ett Soyokafe inne i stan nu också men hoppas Blåsut-restaurangen kommer att finnas kvar.

Villa Brännugnen

Årets bästa restaurangupplevelse. I en Wingårdh-ritad och prisbelönt villa i Stora Mellansjö i Ågesta söder om Farsta bjuder kocken Johan Lindqvist hem gästerna till sitt vardagsrum. Max 12 personer per kväll, öppet tisdag-torsdag (plus fredagar i december). Intimt, gemytligt och helt galet gott. Avsmakning med dryck och det ingår i paketet att lära känna de andra gästerna. Det är för övrigt gästerna som sköter musiken och man får själv bläddra bland 80-talsvinylen. Tips! Han har Massive Attack – Blue Lines!

Copine

Jim & Jacob öppnade nyligen upp en restaurang på Östermalm. Hittills har vi bara ätit lunch där flera gånger och jag tror att det är Östermalms bästa lunch (till vettigt lunchpris), i konkurrens med Speceriet förstås. Vällagat, gott, bra service. Det verkar som om folk hittade dit snabbt för nu måste man boka även på lunchen. Men det är faktiskt mysigare att sitta i den ej bokningsbara bardelen.

Schmaltz

På tal om lunch på Östermalm. En macka på detta hak måste jag rekommendera. Skulle vilja gå hit på After Work någon gång men ser alltid ut att vara helt proppfullt!

Sandhäxan

Bara testat en gång och då valde jag fel macka. Måste tillbaka och äta en grilled cheese väldigt snart.

Krubberiet

Stans bästa korv hittar ni i en vagn i Länna handelsområde. Värt en resa!

Bästa pizzan?

Börjar tröttna lite på halvtaskiga degiga napoletanska pizzor. Meno Male, i alla fall den på Hantverkargatan, gör dock fortfarande bra pizza. Men Bistro Bananas på Skånegatan var en trevlig överraskning som kommer att besökas igen.

Shanti Culture Club

OBS! Culture Club stängs och blir istället Gossip (vilket åtminstone är samma kedja). Tråkigt!

Indisk/bengalisk restaurang på Hantverkargatan med vegetariskt fokus. Inrett med fantastiskt stilsäker kitsch och maten är underbar. Paneer-burgaren överraskande god. Gillar det skarpt!

Indio

Tröttnar inte på deras peruanska sushi. Vi har aldrig bokat och visst har vi ibland fått vänta ett tag men det dyker alltid upp ett bord till slut. Litet minus för att ölutbudet börjar bli väl trist. Drick ett glas vitt istället.

Sushi Sho

Nu åt vi där i november förra året men jag utgår från att sushin är minst lika bra nu som då. Godaste sushi jag ätit.

Bäst ramen?

Bäst är Totemo, av alla jag testat. Tipset är att gå dit efter 13 en vardag. Man kan handla skivor i Skivbörsens källare mittemot medan man väntar på att kön ska försvinna. Ai Ramen i gamla skivaffärslokaler på Gamla Brogatan är också bra, speciellt sista tisdagen i månaden när det är Black Music Quiz. Men mest äter vi hos min gamla kollega Pernilla på Café Stiernan i gamla stan eftersom hon kommer ihåg vilka varianter vi brukar beställa och vi aldrig riktigt kommer ihåg.

Bästa fisk-tacos?

Har inte hittat riktigt bra ännu. Är inte det konstigt? Hittills är nog vår favorit Geronimos i gamla stan, i alla fall på deras Taco Tuesdays. Varning för lite väl långa väntetider men man kan dricka både en och två av deras Margarita medan man väntar. Måste förresten lista ut hur de gör den, det är som en Long Drink-variant utan att kännas blaskig.

Bäst öl?

Tycker nog fortfarande Oliver Twist och Akkurat håller måttet men Churchill har ju också massor upptäckte jag en sen kväll. Måste dit igen. De hade handpump, även om det bara var Fullers. Men mer London än så blir det ju inte. Vid närmare eftertanke har det blivit lite för lite fin-öl i år. Men ovan nämnda Lådan håller hög klass. Ser fram emot Stigbergets entré i stan. Zum Franciskaners lilla bakficka eller vad den kallas gillar jag också.

Favoritbarer?

Apropos är fortfarande en favorit även om grannen Erlands också är riktigt bra.

Almas Trädgårdh, på Nybrogatan, är ett lite hemligt ställe men med tre bartenders som verkligen älskar sitt jobb. Grym Negroni och det verkar som om den vita Negronin jag fick provsmaka kommer bli lika bra.

Grus Grus borde man kanske äta på någon gång? Schysst ställe att ta en drink på innan vidare utflykt är det i vilket fall.

Vin?

Tyge & Sessil är nog favoriten av alla dessa vinbarer som aldrig slutar poppa upp i stan. Bästa servicen och ofta roliga teman!

Hedersomnämnande till franska Bar á vin på Narvavägen. Bara franskt, bara bra service och jag har aldrig sett en uteservering fyllas så snabbt 3 minuter över 17 en fredag.

Cafe?

Verkar som om Fosch kommer att öppna nytt i dagarna, vilket jag ser fram emot. Lokalerna på första stället är inte så roliga tycker jag men kaffet (bland annat från Gringo) och fikat är toppklass.

Pascal är fullt av folk men bra. Måste ju stå med i alla guider? Väldigt internationellt klientel.

Förresten, ingen klår Gelato Scarfo när det gäller glass. Bäst i Sverige, det är jag övertygad om.

Vad har jag missat?

Har ju massor av barer och restauranger kvar på listan, så de får jag väl lägga till efterhand. Men vad rekommenderas?

Alla bilder: Foto: Henrik Löwenhamn (CC BY)