Ah, Negroni #negroniweek

Ah, Negroni

En drink så enkel att vem som helst kan blanda den. Så enkel att man aldrig glömmer receptet.

En drink så komplex att man antingen älskar den eller hatar den.

Lika delar gin, Campari och söt röd vermouth. Ett apelsinskal eller en apelsinskiva. Is. Det är allt.

Ska man göra den korrekt så ska man nog helst röra ihop den i ett rörglas, med is. Och sedan hälla den över en stor fin klar isbit. Såklart i ett kylt glas. Men det fungerar ju nästan lika bra att bara hälla över en isbit och röra om.

Men det är något med Negroni som gör att även en ’dålig’ Negroni är god för det mesta. Gin är gin och Campari är alltid Campari. Martini Rosso är en billig röd söt vermouth som faktiskt är helt ok att blanda Negroni på.

Får man en dålig Negroni kan man gissa sig till att bartendern antingen är helt kass och inte ens klarar av att blanda lika delar av tre ingredienser eller så har han (i det här fallet är det nästan alltid en han) någon sorts storhetsvansinne och tror sig kunna förbättra ett redan perfekt recept.

Men vad är en Negroni och vad är inte en Negroni?

För varianter av Negroni finns det såklart ändå, enkelheten till trots. En del gillar dubbelt upp av gin. En del drar i ett par stänk av någon apelsin-bitter. Jag gör faktiskt så ibland, speciellt om jag bara har Martini Rosso hemma eller om jag inte har någon apelsinskiva att lägga i.

Det finns så många konstiga varianter med alla möjliga underliga ingredienser. Inte för att jag är puritan eller något, men det borde ju finnas någon gräns för när det upphör att vara en Negroni.

Men för mig finns det bara två saker man egentligen kan variera. Som gör att en enkel drink med fasta proportioner ändå går att variera i det oändliga. För jag gillar att proportionerna är som de är, lika delar. Jag tycker nog att en Negroni ska innehålla Campari, annars är det ingen Negroni.

Gin och Vermouth

Men man kan göra den på olika sorters gin. Fruktiga, söta, torra, starka. Helst inte smaksatta såklart. Vill man vara äventyrlig och testa utkanterna av vad en Negroni är kan man blanda den på gin gjort på råg. Men då är det nästan som en Boulvardier. Vilket ju inte alls är illa men det är ingen Negroni.

Jag föredrar att gå runt på några säkra kort när det gäller gin. Tanqueray är ett sådant säkert kort. Hernös olika sorter adderar lite mer smak. En Negroni gjord på Kyrö är ren lyx. Bombay Sapphire och liknande går dock helt bort. Smakar direkt illa.

När man hittat sina två-tre gin-favoriter så kan man börja testa olika sorters Vermouth. Min favorit som tyvärr verkar vara på väg bort från Systembolaget är Cocchi Storico. Balansen är underbar. Kanske måste åka till Italien för att fylla på förrådet.

Mancino Vermouth Amaranto är också riktigt bra, men smakar klart annorlunda än Cocchi Storico. Jag tror att jag kanske måste utforska matchningen med gin lite mera.

De flesta vermouths av lite finare slag hittar man i beställningssortimentet.

Lagra Negroni

En detalj som gör Negroni till den perfekta drinken till chipsen medan man börjar laga fredagsmiddagen är att den är perfekt för att förblanda. Ta en snygg flaska och dra i lika delar av den heliga treenigheten och se till att det blandar sig ordentligt. Ställ in i kylen. Ta fram dagen efter, eller om en månad eller om tre månader. Perfekt att göra medan du ändå sätter en pizzadeg på torsdag kväll, inför fredagspizzan.

Det fantastiska är att den blir bara godare och godare för varje vecka som går. Problemet är mest att det tar slut så fort att det knappt hinner stå till sig.

Den som vill ta det ännu ett steg längre kan ju börja experimentera med lagring på olika sorters fat också. Så långt har inte jag kommit.

Syskon till Negroni

Det finns ju varianter av Negroni som är nästan lika goda som originalet men som inte är Negroni så att säga. Men värda att testa.

Milano-Torino är den enklaste varianten. En Negroni utan gin helt enkelt.

En Americano är en utveckling av Milano-Torino där man lägger till sodavatten till Campari och vermouth. Historien är ju att greve Negroni behövde något stärkande så han bad bartendern byta ut sodavattnet mot gin och så föddes drinken Negroni. Sägs det i alla fall.

Negroni Sbagliatio är kanske den perfekta sommarfördrinken. Byt ut gin mot gott torrt bubbel. Underbar. Kom ihåg att det kan vara smart att förblanda Vermouth och Campari på en flaska och ställa in i kylen. Sedan är det bara att korka upp skumpan när det är dags att servera.

White Negroni har jag aldrig riktigt blivit kompis med. Lite för att proportionerna är väldigt känsliga och så är det ju ingen Campari i den. Får se hur länge till jag orkar leta, men har ju druckit goda på lokal så det finns ju.

Men om man inte gillar Campari då?

Ja, då får man lära sig att gilla det.

Mer att läsa

Negroni. Den här boken är faktiskt riktigt bra. Mycket läsning om drinken, bakgrunden och ingredienserna och så en hel del recept på varianter.

Spritz. En trevlig bok för de som gillar att ha bubbel i sina drinkar.

Cocktail på flaska. Ja, om vilka drinkar man kan blanda på flaska så att det går snabbare att servera. Man får massor av idéer och man blir sugen på att ordna cocktail-party.