En runda söderut istället, Visby – Ygne

4 april. Dag 35 av blogg 100.
Härom dagen beskrev jag en löprunda från Visby till Själsö och tillbaka. Idag tänkte jag visa lite hur det ser ut om man springer längs med kusten söderut.
DCIM136GOPRO
Jag springer ner på Söderväg och när man väl passerat Färjeleden så börjar det fina. In på hällarna som den senaste tiden rustats upp väldigt bra. Det har gjorts i ordning gångstigar, byggts trappor ner till den nedre klinten och det är nu gott om skyltar.
Ser ni klippan i mitten av bilden? Den ska vi till.
DCIM136GOPRO
Bakom mig ser vi Visby hamn. Den här rundan sprangs tidigt en söndag morgon men inte heller då var det någon sol.
DCIM136GOPRO
Vattenfallet vid Fridhem Maffigare när det är vinter.
DCIM136GOPRO
Man måste stanna på Högklint och fotografera. Det ingår.
DCIM136GOPRO
Förbi Högklint så är det en fantastiskt fin stig längs med klintkanten. Genom skogen och ut mot kanten, hela vägen. Rätt häftigt landskap.
DCIM136GOPRO
Den här gången vände jag nere vid Ygnes fiskeläger. Sedan sprang jag upp längs med fritidshusen och ut en stund på vägen som går mot Kneippbyn. Mest för att få upp farten lite. Sedan vek jag ner över hällarna igen efter Kneippbyns sommarland.
Den här gången stannade utflykten på 18 kilometer, mer hann jag inte med. Jag ser fram emot den här rundan i sommar. Är man lite äventyrlig kan man fortsätta in på skjutfältet efter Ygne, men det gäller att kolla att det inte är avspärrat på grund av övningar. Det kan vara, och nu överdriver jag inte, direkt livsfarligt. Tofta skjutfält används fortfarande som just ett skjutfält.
Långa sträckor inne på skjutfältet bjuder kanske inte på vidunderliga vyer,  men det finns en charm i att springa bland gamla värn, sönderskjutna rostiga grejer och en gigantiskt lång betongvägg mitt ute på en öppen yta.
När man närmar sig Gnisvärd blir det vackert igen och sista biten mot Tofta är ren strandlöpning. Sedan kan man ta ett bad, kanske käka lite och sedan får man väl springa hem igen. Det är drygt 20 km enkel väg till Tofta om man springer.