En liten guide till Berlin

ka82
Jag hade förmånen att få komma till Berlin med ett helt fantastiskt gäng sköna människor. Så lite för att falla in lite i den känsla som vissa inflyttade Berlinare ger, så kommer här en guide till det Berlin jag hann uppleva på 2,5 dygn.

Mat och dryck

Das Meisterstück
Vilken korv! Vi åt korv så det sprutade ur öronen. Till korven serverades det sauerkraut, stuvad potatis/potatissallad och vitkål. De hade massor av inhemsk öl, både från Berlin och resten av Tyskland. Jag drack först en Wedding Pale Ale och sedan en CREW Pale Ale.
Jag kan verkligen rekommendera stället som hade bra och effektiv service och stället är rätt stort så det får plats mycket folk där. De har även riktig hipster-öl, och senap, och såklart korv, till försäljning.
Katz Orange
Även här var det väldigt gott. Vällagat, gediget och en Duroc Pork som var grym. Rätt livligt ställe, mycket folk, hög ljudnivå en lördag men bra och vänlig service och bra mat gör det värt att gå dit.
Reingold
Samuel hade fått tips om en trevlig bar i närheten av hotellet och Katz Orange. Tipset var klockrent. En speakeasy-bar med oerhört trevlig personal, fantastiska drinkar och mysstämning. Så mysigt att vi gick hit innan middagen, och kom tillbaka efteråt.
Drack bland annat en Sazerac som var riktigt bra.
Süsse Sünde
Försökte köpa glass här på förmiddagen men hon hade så dåligt med växel att det inte gick. Men på eftermiddagen gick jag tillbaka. Italiensk stil på glassen, oerhört prisvärt (speciellt med svenska mått) och löjligt gott! Mycket bättre än glassen i Markthalle Neun i Kreuzberg.
Pratergarten
Stor biergarten på Kastanienallee. Svenska priser på maten, men stora portioner (stora!) och ganska gott. Framförallt kunde de ta emot 24 personer klockan 2230 en torsdagkväll.

Klubb

Trust
Liten bar i två våningar med aningens tveksam dörrpolicy, som i och för sig löste sig riktigt bra för oss. Bra ljud uppe på dansgolvet, lagom ljud nere i baren där det var bra häng. När vi var där spelade Vonda7, som spelade trevlig Berlin-house, men tyvärr bestod klientelet av alltför många grabbgäng på partyresa, firmafester och liknande. Vi drog lite tidigt kanske, kanske blir det bättre senare. Dock bara öppet till 05.
Berghain / Panorama Bar
Efter lite omoget övervägande var vi tre personer som på lördagen drog till Berghain. Detta ställe omgärdat av myter och historier. Det var lång kö när vi kom, 45 minuter tog det innan vi, lite nervösa, kom fram till dörren. Det var dock inte Sven som tog emot oss, han verkade sköta andra sidan av kön. Vi kom in utan problem.
Väl inne infann sig direkt känslan: Fan va coolt.
Vi stod och kollade lite på Berghain-rummet ett tag, men även om musiken var bra så klickade det inte riktigt. Det slog mig då hur DJs som Adam Beyer förmodligen förstör golvet där inne. Så vi gick upp till Panorama Bar, där det var riktigt bra. Ännu bättre blev det när Todd Bodine klev på. Precis min stil.
Var dock tvungna att lämna tidigt eftersom jag hade ett flyg att passa.
Men jag kommer att åka tillbaka.

Skivaffärer

OYE
Melting Point
Rotation
Eftersom vi bodde i Mitte, nära Rosenthaler Platz, så tog jag de skivaffärer som låg nära. Eller, jag passerade Melting Point ungefär åtta gånger utan att fatta att den var med på min lista. Men alla tre ligger nära varandra, så det är bra att ta de i samma svep.
OYE är en klassisk skivaffär, med massor av musikstilar. Massor av house och techno såklart. Här hade jag kunnat handla för många tusenlappar. Fick dock lite utslag av att en kille som jobbade där lyssnade på mixar på sin Walkman.
Rotation är mer som en skiv- och klädaffär. Jag fick dock intrycket att de fokuserar extremt mycket på ny musik. Ny som i de senaste veckornas musik. Rekommenderas verkligen.
 

Andra tips

Designpanoptikum
Jag missade tyvärr detta museum, eller vad man kan kalla det. Men mina vänner var där och de var helt förstummade när de kom därifrån. Verkar onekligen vara värt ett besök. Jag gick istället till Bauhaus-museet. Det var ok, men litet och ganska tråkigt. Trist mat i den lilla restaurangen. Dessutom blev jag förföljd av en tant inne på museet.
 

Sammanfattning

Häftig stad. Sköna människor även om en del har rätt påklistrad fasad. Vi mötte en del kreativa människor, framför allt i The Wye. Factory var ju inte färdigbyggt, så där träffade vi mest James från Überlin.co.uk.
Jag kommer helt klart att åka tillbaka, för att hitta små nya trevliga matställen, handla vinyl och gå på Berghain.

Bilder

eastsidegallery
East Side Gallery, en bit av muren. Sjukaste var ju att där det var ett uppehåll i muren, där låg det en restaurang med pirattema?
pratergarten tiergarten
Tiergarten. På min promenad från Mitte till Bauhaus-museet.
ourvodkaglas
spritourvodkaberlin
spritmaskin
Studiebesök på Our / Vodka.
watergateposter
watergate
Fel helg i Berlin? Hade ju varit galet att kul att se Sanna spela på Watergate. Ja, och Koze, Moodymann och Falty DL också.
calmdown
clubdervisionare
Det ryktas om att det på söndagarna under sommaren kan vara rätt bra drag här.
thewye
The Wye, ett kreativt hus.
oyerecords
Oye Records.

Mobilbilder

sussesunde
Süsse Sünde.
meisterstuck
Das Meisterstück.
streetartflicka
streetartpojke
weddingpaleale
Wedding Pale Ale.
katzorange
Katz Orange.
mani
Mani Hotel.
reingold
Reingold Bar.