Några tips när man ska bygga webbplats #blogg100

Det är inte så lätt att bygga webbplatser. Vare sig de är stora eller små. Men jag ska försöka lista ner några saker som jag tycker att man bör tänka på innan man väljer verktyg och metod.

1. Användarvänlighet

Det viktigaste av allt. Är det inte lätt för användaren att uppdatera webbplatsen så kommer det inte att göras. Jag vet inte hur många gånger jag sett döda webbplatser bara för att den enda som kunde uppdatera den har slutat eller tröttnat och man vill inte gå till utvecklaren eftersom han är för dyr. Eller för långsam.

Men detsamma gäller givetvis för besökaren. Det ska vara lätt för besökaren att hitta, att navigera, att hitta sök-rutan och så vidare. Ta in en expert på detta och gör sedan tester. Fungerar det inte, ändra! Vilket leder oss in på nummer 2.

2. Flexibilitet

Se till att det verktyg du väljer, och den webbplats du bygger, är flexibel. Det ska vara lätt att bygga ut den om man vill, det ska vara lätt att haka på extra funktioner när behovet uppstår. Om man använder till exempel en videotjänst idag, så får det inte vara jobbigt att byta videotjänst imorgon.

Tjänster kommer och går, trender ändras. En webbplats ska ofta hålla i minst tre år och webben rör sig fort. Men bygg inte in alla funktioner på en gång.

3. Bygg ut efter behov

Om det tar flera år att bygga en webbplats, kan man vara säker på att det kommer att bli dyrt när den ska uppgraderas. Så då drar man sig för att uppgradera, man kanske hoppar över en version. Så efter ett tag så uppdateras knappt webbplatsen. Ingen orkar gå in och ändra det som finns. Så till slut måste man lägga ut en miljon på att köpa den där nya versionen bara för att uppfylla de enklaste kraven.

Frågar man medarbetarna i organisationen så vill de ha allt. Alla funktioner som går att få och gärna några som måste uppfinnas också. Det är bara naturligt. Där gäller det att som ansvarig se den lite större bilden och stryka det som inte är absolut nödvändigt. Det får hellre komma i fas 2 och fas 3. För många specialfunktioner har en tendens att försena hela arbetet och det är det inte värt.

Så gör en kärna som uppfyller de grundläggande kraven men som sedan går att bygga ut i all oändlighet istället. Så fort webbplatsen är lanserad så går man rakt in på att förfina det som är gjort och på att plocka ut de funktioner som har högst prioritet.

Det jobbigaste med det här är att hantera medarbetarnas önskemål och krav. Det gäller att kunna förklara varför alla inte kan få som dom vill.

Är det verkligen nödvändigt att lägga en tredjedel av budgeten på den där avancerade bildsnurran? Kommer något att använda den?

4. Det finns inget ’one system to rule them all’

När en större organisation ska bygga extern webb och intranät så är det lätt att man vill ha in alla existerande och framtida system i samma installation. Bilddatabaser, ärendehanteringssystem, projektplatser, webbutiker, forum och massor av annat ska in.

Varför? Det finns inget CMS idag som uppfyller alla krav. Som klarar allt. Jag tycker att man ska använda de system som är bäst på det de gör. Det kommer bara att bli trubbel om man bygger in allt i samma system. Vad händer när projektplatsen inte uppfyller kraven? När webbutiken plötsligt inte kan stödja det senaste betalsystemet?

Besökaren struntar ju i vilket system det är bakom. För det är ju inga problem idag att utseende anpassa fronten så att allt ser likadant ut.

5. Mobilen & Co.

Den här borde vara självklar idag, men jag ser många nya sajter lanseras som inte har något mobiltänk alls. Man lanserar gigantiska sajter i dyra system men man har inte mobilanpassat. Sajter som ska hålla i minst 3 år.

Det är ingen överdrift att det är väldigt mycket enklare att ha med det faktum att besökarna har olika skärmstorlekar redan från början. Att göra det i efterhand är dyrt och krångligt.

Och låt besökaren välja vilket innehåll som är relevant i mobilen. Det absolut värsta jag vet är när sajten är mobilanpassad och det inte finns ett enda sätt att komma till den vanliga versionen. Testa svenskaspel.se till exempel.

6. Använd all kunskap som finns på nätet

Kolla igenom Vägledning för webbutveckling. Det är en fantastiskt bra start.

Tillägg: Pontus Vinderos postade ett bra inlägg om hur processen borde se ut. 

 

Det finns såklart mycket mer. Välj ett verktyg som har tillgängligheten inbyggd i grunden, då får du oftast SEO med på köpet. Använd effektkartläggning, en metod som tittar på vad besökaren vill göra på sajten, och inte vilka de är. Gör användartester, det ger väldigt mycket.

Det finns anledning att återkomma om detta.

Ett svar på ”Några tips när man ska bygga webbplats #blogg100”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.