Publicera bilder på Internet?

12575097195_0e7d625c07_b

Får jag publicera bilder på nätet, utan att be om tillåtelse från personerna på bilden?

Det är dags att påminna om det här, eftersom jag nästan dagligen hör eller läser felaktigheter kring detta.

Jag citerar, återigen, Datainspektionens text om detta:

Om personuppgifter publiceras i en löpande text på Internet, till exempel i en blogg, är publiceringen i princip tillåten så länge man inte kränker den som personuppgifterna handlar om.

Publicering av till exempel namn och foton på personer på bloggar och sociala medier är i princip alltid tillåten så länge man inte kränker personen.

Vad som är en kränkning eller inte är lite svårt. Men…

I vissa situationer kan kränkande uppgifter publiceras med stöd av undantaget för journalistiska ändamål. Det här gäller inte bara etablerade medier utan även privatpersoner som vill informera, utöva kritik och väcka debatt i samhällsfrågor av betydelse för allmänheten.

Sedan finns det ju såklart andra lagar, som rör exempelvis förtal:

Tänk på att det kan finnas begränsningar i annan lagstiftning, till exempel reglerna om förtal, som innebär att en publicering av kränkande personuppgifter ändå kan var olaglig.

Det finns redan massor av läsning i ämnet, till exempel reder Joakim Jardenberg ut skillnaderna på att fotografera och att publicera.

Reklam

Däremot får man aldrig använda bilder i reklamsammanhang, utan att samtliga personer har gett sitt samtycke. Det spelar ingen roll om bilden har licensen CC BY. Det är inte upp till fotografen, det är upp till de som använder bilden, att kolla att alla samtycker.