Podcasts – favoriter, planer och frågan om någon verkligen lyssnar

Skärmklipp 2015-03-03 21.27.33

Jag var länge en väldigt dålig podcastlyssnare. Lyssnade väl på Värvet någon gång när det var intressanta gäster, lyssnade en hel del på program från Sveriges Radio. Lyssnade mest på musikpoddar som Chris Cocos Melodica, Adam Beyers Drumcode Radio och Slams Slam Radio. 

Men i somras tog jag tag i det, började lyssna mer och mer. Fastnade så hårt för Brian Koppelmans The Moment och det har hänt flera gånger att jag fortsatt lyssna på hans gästers podcasts. Som Alex Blumbergs StartUp som såklart via hans koppling till This American Life ledde mig till Serial.

Men Brian Koppelman skickade mig också till Gilbert Gottfrieds Amazing Colossal Podcast. Det är så sjukt roligt. För det mesta handlar den om gamla Hollywood och gamla komiker. 70% av namnen de nämner har man knappt hört talas om. Men det är sjukt roligt. Favoritavsnitten har till exempel varit Danny Aiello och Bob Saget. Aiello för att han är så brutal och brutalt ärlig och Bob Saget för att han är så fruktansvärt ful i munnen, trots Huset Fullt-åren.

Bill Simmons på ESPNs sajt Grantland har en bra podcast också, BS Report. Ofta basket, amerikansk fotboll och en hel del skitsnack, men lika ofta fantastiska gäster. Som Seth Meyers dagarna efter Saturday Night Lives 40-årsprogram, eller Lorne Michaels.

Grantland har även en del basketpoddar, där The Lowe Post är favoriten. Ofta tunga namn från NBA som gäster och ofta oerhört kunnigt och nördigt. En annan helgfavorit som är mycket mer lättsam är Jalen & Jacoby aka Pop The Trunk. David Jacoby som är podcastansvarig på Grantland samtalar med före detta spelare och Fab 5-medlemmen Jalen Rose om basket, hiphop och livet.

Andra poddar i listan är Penn Jillettes Sunday School och Freakonomics.

När lyssnar jag? Oftast på promenaden till och från jobbet, när jag hänger tvätt, påtar i trädgården, rensar, städar och vid något enstaka tillfälle när jag springer. Ibland har jag på det på jobbet, men det blir lite svårt att fokusera ibland. Någon gång då och då lägger jag mig lite tidigare för att lyssna på något avsnitt.

Mina planer

Jag har ju haft en podcast på iTunes rätt länge nu, Fredagsmixen. Men den är alltid utan snack. Men det kommer mera.

Tillsammans med en vän har jag en rätt seriös pod på gång, med stark gotländsk inriktning. Hoppas på premiär i början av april.

Men jag har också funderat på en egen, där jag helt enkelt snackar med mina vänner. En i taget såklart. Om livet, om vad de jobbar med och så vidare. Jag gjorde en snabb bruttolista ikväll och hamnade snabbt på över 30 namn som jag kan tänka mig att ha med. Så jag får helt enkelt börja släpa med mig min Zoom ljudinspelare var jag än reser, ifall jag får en timme över.

Sedan har jag funderingar på en vinylpodcast på engelska under fejkat namn. Bara för skojs skull. Vi får se.

Sedan blir det nog minst en podcast på jobbet också.

Men lyssnar någon?

En siffra det ofta slängs med är att 1,6 miljoner svenskar lyssnar på podcasts. Jag tror den siffran gäller ’har någon gång lyssnat på en podcast’. Det råder dessutom kraftig förvirring kring vad skillnaden är mot till exempel webbradio, eller ljudfiler uppladdade på Soundcloud och så vidare.

Men jag tror att det växer, kraftigt, och jag märker att intresset ökar. Serial hade väl som mest 800 000 lyssnare per avsnitt, så det är ju fortfarande en liten kanal, som precis som Twitter får ett, egentligen, alldeles för stort genomslag.

Men hur många lyssnare måste ett avsnitt ha för att räknas som framgångsrikt? Spelar det någon roll? Vill man tjäna pengar på en podd så är det klart att man måste ha lyssnare, men om man gör det för skojs skull, för att man gillar formatet och vill få ut det man har att säga, då räcker det ju med att några få intresserade lyssnar.

Det enda jag ångrar är att jag inte satt igång med poddande tidigare.