Omvärldsbevakning i förändring?

16660167270_6702dcf6f6_k

Idag hade vi ett möte om omvärldsbevakning. Vi har två bra verktyg som vi använder alldeles för lite, men det är en annan fråga. Hur får man medarbetarna att omvärldsbevaka sina områden? Det tar vi en annan gång.

Det jag funderade på idag är hur omvärldsbevakningen, som är en stor del av arbetet för många kommunikationsavdelningar i landet, kommer att utvecklas den närmaste framtiden.

Fler och fler tidningar på nätet stänger in många av sina artiklar bakom betalväggar. De olika ägarna av omvärldsbevakningsverktygen har olika rättigheter vilket gör att vissa bolags medieflöden helt saknas i vissa verktyg.

Dessutom är Facebook och Twitter rätt svåra att bevaka.

Lägg dessutom till de nya sociala kanalerna som inte bara har kommunikation bakom stängda dörrar utan även kanaler som Snapchat och Meerkat som faktiskt är en sorts en-gångs-kommunikation. (Deeped har skrivit.)

Hur omvärldsbevakar man allt som sägs på Youtube? Speciellt på svenska som inte autotranskriberas (ännu).

Förutsägelse

Jag tror att de stora automatiserade verktygen kommer att få det väldigt svårt. Receptet på en framgångsrik omvärldsbevakning kommer att vara engagerade och intresserade medarbetare som hjälper till att dela med sig av det man hittar.

Alla måste bevaka sina områden och med hjälp av något verktyg lägga till det man hittar till ett flöde. Det gäller att man hittar sina kanaler, att man verkligen bryr sig om sina områden.

Det är i och för sig nödvändigt ändå, annars är pengarna på omvärldsbevakningsverktyget lite bortkastade, då blir det bara ett dyrt verktyg för att samla ihop statistik till årsredovisningen.

Tillägg: Facebook stänger av tillgången till verktygen helt (se även kommentar nedan). En annan tanke som slog mig efter publicering är det faktum att vi idag, fortfarande, mäter så mycket i exponering i dagspress. Vi mäter inte effekten eller hur många som läser (eller förstår) innehållet, utan vi mäter yta, antal och räckvidd. I takt med att dagstidningarnas betydelse kraftigt minskar, kommer det här fåniga sättet att mäta på försvinna snart. Hoppas jag.

Foto: Norrsken (taget ikväll här på Gotland) av Lars Lundqvist (CC BY-SA-NC)

 

 

2 svar på ”Omvärldsbevakning i förändring?”

  1. Jag tror vi kommer att få se premium-versioner där det både bygger på algoritm och researchers. Vilket iofs inte löser vare sig problemet med att FB nu fimpat tillgången till offentliga personliga uppdateringar eller Whatsapp/Snapchat-problemet. Dock tror jag att vi där snarare kommer se att FB blir en viktig spelare omvärldsbevakningen också. De förstår värdet av data – och har data, kan få data och på många sätt kan bli (via ex.vis Atlas) en otroligt viktig data as currency-spelare.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.