Mitt flöde

Flödet

Alla använder vi Twitter, Facebook och RSS-flöden på olika sätt, något som blev tydligt när hashtaggen #mintwitter flitigt användes under ett par dagar.

Rockspindeln, aka Helen Alfvegren, ställde frågan hur man kan följa så många, varav man inte ens känner de flesta till namnet, utan att tappa bort de man verkligen bryr sig om.

Så nu ska jag försöka redogöra lite för hur jag använder de här massflödena.

Twitter

Jag följer alla som följer mig, så länge det är en riktig person bakom kontot och det finns i alla fall någon slags presentation. Varför? Varför inte, säger jag. Jag gillar att ha ett stort flöde, eftersom jag utan problem kan välja att inte följa det på ett par dagar. Sedan jag passerade 3-400 som jag följer har jag insett att det är omöjligt att hänga med i allt som skrivs.

Jag vet att många har börjat med listor för att bara följa flödet från vissa, men det tycker jag blir lite konstigt. Då kanske man inte måste följa så många från början?

Twitter är för mig 65% tvåvägskommunikation, 10% följa det stora flödet och 25% allmänt trams och skoj. Rätt mycket nytta alltså, men även en hel del nöje.

Senaste månaden har jag läst allt mindre på Twitter, kommunicerat dåligt och varit lite lat på den sidan helt enkelt. Men då saknar man det. Så det gäller att aktivera sig. Då blir det mycket roligare.

Twitter är det perfekta exemplet på att man måste stoppa in saker för att få något tillbaka.

Facebook

I många fall godkänner jag vänförfrågningar från personer jag aldrig har träffat. Eller bara träffat någon gång på en klubb någonstans. Jag resonerade länge att om jag hälsar på dom när jag möter dom på gatan så kan jag också vara vän på Facebook.

Men jag har gått lite längre än så. Har man många gemensamma vänner och dessutom gemensamma intressen, så varför inte? Det är bara att blockera eller slänga ut om det visar sig vara ett pucko. Vilket det inte så ofta är. Som Jocke Jardenberg uttrycker det, hur skulle man annars få lära känna några nya personer?

Sedan kan jag ju i vissa fall välja att inte visa så mycket för de som jag inte känner, som jag inte har någon sorts relation till. Till exempel bilder på barnen och liknande.

Men jag väljer hellre att inte lägga upp sådant som kan tänkas användas fel, än att begränsa antalet vänner. Ibland har man 50 gemensamma vänner, och då vore det konstigt om man inte vore vän på fejjan den dag man väl träffas i verkliga livet.

Jag har faktiskt lite svårt att förstå de som vill vara helt privata och innestängda på Facebook. Som sedan klagar på att det är osäkert. Jag tycker nog att man är på lite fel forum då. Skaffa en hemlig och lösenordsskyddad blogg i sådana fall.

RSS / Google Reader

Jag kollar extremt lite nyhetssajter. Jag kör allt via RSS istället. Bloggar, sport, musik, mat, dryck, internet, sociala medier och annat skoj. Jag läser en hel del och det som är intressant trycker jag dela på. Ibland med en anteckning, ibland utan.

Det här försöker jag sedan få ut som en länksida här på bloggen. Inte varje dag, man vill inte dela bara för att dela, då får det hellre vara färre, inte så ofta, men med fylligare kommentarer.

Är det mycket oläst, så är jag inte rädd för att trycka Markera allt som läst. Är det tillräckligt viktigt så är det någon av de andra fantastiska länk-delarna som snappar upp det.

Jag kommer nog med en mycket fylligare förklaring av det här arbetssättet inom en snar framtid.

Jag har ett inlägg liggande som handlar lite om hur jag hinner med allt detta. Men en kort sammanfattning: iPhone, lång vana vid olika forum (sedan 1995) och snabba flinka fingrar. När andra ser på tv eller bläddrar i en gammal dagstidning kollar jag Twitter och Google Reader.

Foto: Juan M. Anzola (CC-BY)

Rättat: Ett förargligt stavfel.

8 svar på ”Mitt flöde”

 1. Kul läsning! På Twitter följer jag alla som verkar intressanta. Men så har jag min älskade ”Favoriter”-lista med 42 (senast jag kollade) tweeps jag MÅSTE ha koll på. Annars är jag rädd att missa för mycket när jag inte kollar flödet på ett tag. Du är med på den listan så klart! ;)

  Ska nog ta och fila på något liknande inlägg om hur jag använder Twitter, Facebook och bloggar. När jag hinner.

 2. Ja, det är ju så att säga det rätta sättet att använda listor, enligt mig. Men att bara läsa den listan gör ju att flödet blir oerhört fattigt och chansen att man då hittar nya intressanta minskar drastiskt då. Tycker jag.

  Vore som sagt intressant att läsa hur andra gör.

 3. Det är ju intressant! Jag tror att de flesta tror att alla använder det på samma sätt och det är därför missförstånd uppstår. Ett blogginlägg här eller där kan förklara mycket.

  Jag som läser varenda tweet (därav få som jag följer) får mer förståelse att du/ni inte läser varenda tweet (och följer fler) men är lika glada och kära i Twitter för det.

  Viktigast är ju att man har roligt och hittar ett sätt som passar en själv!

 4. ”Twitter är det perfekta exemplet på att man måste stoppa in saker för att få något tillbaka.” Det var bra sagt.

  Mitt stora problem är RSS. Tar på tok för mycket tid. Mycket mer än var det är värt förmodligen. Men så är jag också extremt dålig på att använda ”markera som läst” knappen. Kan liksom inte få med mig att klicka på den. Känns som man skulle missa bra grejer då, vilket man förmodligen inte gör.

  Ska gå stenhårt åt den knappen under en vecka så få vi se vad det ger.
  Alternativet är att minska på antalet flöden. Men det vill jag inte riktigt göra.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.