Min konsumtion av medier

aftonblader

Hur konsumerar jag min media idag? Var hittar jag nyheterna?

På morgonen när jag vill kolla upp allt som hänt så är det oftast RSS-läsaren som öppnas. Läser om nattens matcher i NBA och kollar de lokala medierna. Några bloggar kan också komma med i morgonens skörd.

Sedan kollar jag Facebook och Twitter. För de riktigt braskande nyheterna har jag Omni som ’flashar’ på min telefon. Tycker att jag har hittat en bra balans där.

Under dagen så håller jag ett öga på de sociala flödena, både för jobbets räkning och min egen. Jag återkommer då och då till RSS-flödet för att se om det kommit några lokala nyheter. Det är främst dessa jag är ute efter och jag har en egen kolumn i Tweetdeck bara för gotländska twittrare.

Men något jag helt har slutat med att är att besöka dn.se och svd.se (och liknande). Kvällstidningarna har jag aldrig varit särskilt road av. Jag har även blockerat de flesta stora tidningarna på Facebook eftersom de riktiga nyheterna allt mer sällan dyker upp, bortknuffade av länkbeten.

Den lite mer allmänna bildningen kommer från att jag läser nyhetssammanfattningar, kanske lyssnar lite på radio och följer det allmänna flödet. Det räcker väldigt långt.

Men mitt nyhetsintresse är i stort sett fokuserat på det lokala, på det som handlar om jobbet och om mina intressen. Jag har skalat bort allt jag inte är intresserad av. Jag är väldigt nöjd med att jag själv väljer vilken typ av nyheter jag konsumerar, istället för att förlita mig på en enda redaktör på en stor kommersiell tidning.

Andra medier

TV. Jag kollar som sagt på till exempel The Daily Show med Jon Stewart, vars bevakning av till exempel mellanöstern är mycket bra, trots att det levereras med humor (ibland väldigt svart humor). Last Week Tonight med John Oliver likaså.

Det linjära tv-tittandet består av ett enda program, och det är På spåret. Ett program som dessutom är inspelat flera månader innan det sänds. Men det händer ofta att jag får ta igen det på SVT Play. Annars består mitt tv-tittande av Netflix, SVT Play (sällan) och Hulu+. All basket tittas på via NBA Gametime på iPad och Apple TV.

Radio. Det blir en hel del podcasts också, återkommer med vilka mina favoriter är.

Tidningar då? Inga dagstidningar eller kvällstidningar. Däremot två magasin, Horisont (lokalt nyhetsmagasin) och C/o Hops (öltidning). Wired, Wired UK och SLAM (basket) läses på paddan.

Läser i stort sett inga fysiska böcker, finns det inte på Kindle låter jag nästan hellre bli att läsa. Kokböcker köpes dock fortfarande.

Slutsats

Vill man definiera mig som nyhetsundvikare, så går det ju såklart. Men jag kanske snarare undviker nyhetsflöden som i första hand handlar om att kränga annonser, i andra hand om att sälja prenumerationer, i tredje hand om att sälja lösnummer och i fjärde hand om att förmedla nyheter.