Medierna och vårt förtroende för dem

Skärmklipp 2015-03-05 21.31.25

Idag drog ju MEG – Mediedagarna igång i Göteborg. Stadig ström på Twitter med massor av rapporter. Ingen tweet var dock lika rolig som Fredrik Strömbergs.

Där presenterades också någon sorts förtroendeundersökning, där man frågat vem svenskarna har mest förtroende för. Janne Josefsson kommer överraskande på en andra plats? Roligast är att man tydligen frågat om hur mycket förtroende man har för Twitter respektive Facebook, vilket ju är en fantastiskt löjlig fråga. Lite som att fråga om  man har mest förtroende för TV, tidningar eller radio, vilket man såklart frågar också. (Christopher-Robin påpekade detta idag.)

Joakim Jardenberg sammanfattar dagen bra i sitt inlägg om vem man kan lita på.

Jocke om att ägarna till de stora mediebolagen plockar ut stora vinster samtidigt som de skär ner kraftigt – och skriker på åtgärder pga ’demokratiskt’ uppdrag.

Och det rimmar väldigt illa med att man samtidigt med hög röst kräver statsstöd och politiska insatser för att rädda branschen och journalistikens viktiga demokratiska uppgift.

Tystnaden i medierna om dagens avslöjanden handlar ju förmodligen om flera saker. 1. Man är inte så sugen på att ta upp nyheter som svärtar ner tidningens ägare. 2. Man är på konferens i Göteborg och de som är kvar hemma har inte tid.

Idag kom också kulturministerns debattartikel om en utredning som ska titta på det nya medielandskapet. Ungefär 5 år för sent och aningens oroande att den inte ska vara klar förrän april 2016.

Presstödet lokalt

Det är ju skönt att man ändrar presstödsreglerna, för det är ju horribelt att miljoner går till att hålla rikstidningar vid liv, tidningar som ordnar resor, säljer vin och tusen andra saker. Medan lokaltidningarna går på knäna och blir mer och mer enkelriktade.

Jag är helt för att lokala nyhetsförmedlare får presstöd, för det innebär att staten kan ställa krav på rapporteringen.

Den stora frågan är ju, är det dags att splittra public service? Börja sprida ut licenspengarna så att fler lokala får del av kakan? Sluta producera melodifestivaler och annat och börja producera lokalnyheter. Ge pengarna till lokala sajter.