Lite grundläggande SEO-tips för Linarve #blogg100

Skärmavbild 2013-02-26 kl. 16.44.13

På kursen i helgen så bad jag deltagarna att googla sig själva, både som vanligt och genom ett inkognito-fönster. Inte bara sig själva, jag ville att de skulle googla konkurrenter, produkter och liknande också.

Men det jag märkte var att en del hade problemet att de inte ens syntes i sökresultatet. Det är rätt allvarligt. Ingen kommer att hitta till webbplatsen om den inte finns i Googles sök.

Så nu tar jag Linarve som exempel och jag hoppas inte att May (och den som har gjort hennes webbplats) tar illa upp. Men det är rätt enkla grejer som kommer att göra rätt mycket.

Det jag också kommer att visa efter ett tag med det här inlägget, är hur enkelt ett blogginlägg kan ta sig in i ett företags sökresultat. Förhoppningsvis kommer det även att leda till att Linarve.se kommer att synas i sök från och med snart.

1. H1-rubrik

Idag står det inte Linarve någonstans i texten på sidan. (Förutom i en Facebook-länk längst ner.) Så högt upp som möjligt bör det finnas en så kallad H1-rubrik med namnet på webbplatsen / butiken. Mycket viktigt.

Tryck gärna in namnet igen i adressen och på lite fler ställen. (Men inte omotiverat mycket.)

2. Bilderna

Skärmdump av koden från Linarve.se

Så här ser koden ut som monterar bilderna. Det enda som förknippar dessa bilder med Linarve är att de råkar ligga på Linarve.se.

Det hade hjälpt en hel del om den istället hade sett ut så här:
<img alt=”Outside Linarve shop” src=”outside-linarve-shop.jpg”>
<img alt=”Scarfs from Linarve” src=”scarfs-from-linarve.jpg”>

Det finns fler trick, mer man kan göra, men med det här kommer man en bra bit på vägen.

3. Titel och Meta Description

Idag är titeln Linarve och det är bra. Man kan gärna utöka den till att förklara ännu mer, kanske Linarve – Clothes, shoes, accessories – Gotland. Exempelvis.

Det saknas helt en Meta Description. Lägg dit en sådan, om inte annat för att när Google väl indexerar webbplatsen så kommer det att vara den texten som Google visar i sökresultatet. Finns det ingen sådan kommer Google att försöka hitta en passande text på sidan.

<meta name=”description” content=”Swedish shop with clothes, shoes, accessories in scandinavian design and natural materials.” />

Till exempel. Den ska ligga inom <head>-taggarna.

Meta Keywords kan man strunta i så länge.

4. Innehåll

Fyll även startsidan med innehåll. En text om vad butiken säljer, vilken filosofi den har, hur man hittar dit och vilka märken man har.

Nästa steg kan sedan vara att göra undersidor där man till exempel berättar om de märken man har. Tänk bara på att alla sidor ska kunna vara startsidor. Man vet aldrig hur besökaren kommer in på webbplatsen.

Sammanfattning

Enkla knep som inte bara fyller sin funktion gentemot Google, men som även underlättar för besökaren. Så länge man tänker på besökaren, och det innehåll som denne eftersöker, så kommer Google att premiera sajten med en bättre placering.

 

3 svar på “Lite grundläggande SEO-tips för Linarve #blogg100”

  1. Tjena Henrik!

    Visst är det viktigt att synas högt på sitt eget namn men ännu viktigare tycker jag att det är att optimera för inom branschen viktiga nyckelord. Jag kan tänka mig att turister och bosatta på ön oftare googlar efter produkten de söker i kombination med ortsnamnet,än efter ett företagsnamn de inte vet om :) I title skulle jag nog valt att lägga Clothes, Gotland, Visby m.m innan företagsnamnet och i meta description skulle jag försökt få med ordet Gotland, eller i alla fall Visby. Samma med H1-rubriken.. där skulle jag försökt få med sådana ord kunder kan tänkas söka efter i stället för företagsnamnet. Som du säger så behövs mer innehåll, speciellt relevant text! Håller även med dig om att det behövs fler undersidor, då kan man optimera för mer specifika nyckelord. Det är ofta omöjligt att få en sajt att ranka högt genom att bara ha en startsida med diverse nyckelord på. Angående om besökaren kommer in på en annan sida än startsidan så tycker jag också det är viktigt att den är relevant efter det de sökt på för att komma dit.. och känns det inte helt rätt att komma till den sidan ska det i alla fall vara lätt att navigera till önskad sida. Ja, meta keywords kan man strunta i :) Ha det gott, Mvh Freddy Olsson

  2. Tack för input!
    Ja, om man vill bredda så är det nog bra att utöka allting. Nu är det rätt svårt för så här små sajter att slå sig in på Gotland men med lite undersídor om produkterna så bör det absolut gå. May borde till exempel kanske tydligare visa vilka märken hon har, även på startsidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *