Leta bilder på Flickr

Making the daily radio report
Foto: Kristina Alexanderson, CC BY-NC-SA

Man har ju letat bilder ett par gånger i sitt arbetsliv. Letat efter en bild som ska illustrera en artikel, ett blogginlägg eller något annat. Kanske en bild att använda i en annons.

Letar man bara via Google så är det knivigt att veta vem som äger rättigheterna till bilden och oftast får man inte använda bilden, och då ska man inte heller göra det. Inte ens till en intern presentation. Det går dock att söka på Google efter bilder som är märkta med en licens som gör att man får använda dom. Tryck på Bilder och sedan Avancerad sökning.

CC på Google bildsök

Men jag fördrar att leta på Flickr. Det är klart att inte allt finns där, men det fylls på varje dag. Skillnaden mot Google är att på Flickr är det oerhört lätt att märka upp sina bilder med rätt typ av licens.

Hur gör man?

Man söker på något och trycker sedan Avancerad sök
fårö - Flickr_ Search

Skrolla sedan ner till du ser detta:
Creative Commons sök Flickr

Kryssa i alla val om du ska använda det i en annons eller i annat kommersiellt sammanhang, eller om du vill ändra i bilden, beskära, retuschera eller använda i en annan bild.

Sökningen på Fårö på bilder som jag får använda lite som jag vill ger 158 träffar. Så här ser ett bildspel ut med dessa bilder. Finns en hel del godbitar där.

Så enkelt är det alltså att hitta bilder som är fria att använda. Till artiklar, annonser och allt vad det kan vara. Se bara till att alltid uppge fotograf, källa och vilken licens verket har. Var extra uppmärksam på om märkningen är Non commercial, då får man inte använda bilden i till exempel annonser.

Mer om Creative Commons hittar du på creaticecommons.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *