Kan nätaktivism ersätta hårdare lagar på nätet?

Idag på förmiddagen hade Pontus Löf en session på ämnet nätaktivism. I panelen fanns även Kwasbeb, Marcin de Kaminski, Brit Stakston och Åse Lundblad.

Pontus berättade lite om hur han jobbade för att putta ner Självmordsguiden från första platsen på sökordet självmord. Det är ett ypperligt exempel på hur man med goda krafter kan bekämpa det onda på nätet.

Diskussionen hade egentligen två trådar. Det ena var nätaktivismen och det andra var att det blåser tuffare vindar när det gäller det öppna nätet. Aktuellt med tanke på Camerons uttalande.

Det kom fram en hel del vettiga åsikter men det var mycket som förblev osagt. Många ville vädra sina åsikter så jag sparade mina till detta inlägg.

Nätaktivism

Hur får man bort det onda på nätet? Det går så klart inte. Det är därför vi ska fylla nätet med massor av gott. Precis som man gör när någon trollar. Man gör så mycket gott att det onda försvinner i mängden.

Kinga Sandén sade senare på lördagen att det också gäller att ta debatten öppet och att respektera de som inte tycker likadant. Oerhört viktigt.

Någon i ‘publiken’ sa att man kan ju inte starta en Sverigedemokraterna.de varje gång, vi kan ju inte ha 1400 Pontus Löf. Men det tror jag att man kan, och det här sker här och nu (som Brit brukar säga). Alla får inte draghjälp av Mymlan men många gör liknande kampanjer. Alla måste göra vad dom kan.

Hårdare lagar

Ibland får man känslan att man tror att det kommer en lag som helt plötsligt stryper öppenheten. Och att aktivisterna kommer att gå bananas och protestera högljutt.
Ingen politiker skulle begå ett sådant politiskt självmord. Man gör därför som man alltid har gjort. Man tar det lite i taget. Inför en mängd mindre förändringar så att man sakta höjer acceptansen hos medborgarna och då blir det ingen folkstorm. Det ser vi redan. Med FRA-lagen till exempel.

Om fler och fler politiker uttalar sig för en stramare hållning, så kommer den stora massan sakta svänga i sin åsikt. De kommer att tänka att det kanske inte är så farligt. Om medierna hakar på, de är trots allt politiska, så kommer det att gå ännu fortare. Internet är farligt. Det har vi ju hört.

När Kina blir mäktigare så kommer de förmodligen att ställa krav på de länder de jobbar med. De kommer inte att godkänna att det skrivs kritiska inlägg om Kina i de länderna. Pengarna styr. Som alltid.

De unga som nu växer upp med internet kommer inte att försvara friheten och öppenheten, för de kommer inte att se det som en självklarhet. De är ju på Facebook idag och köper den totala kontroll Facebook har idag. För varje ny kull som kommer så kommer de kanske att bli mer vana vid ett mer kontrollerat nät.

Jag försöker helt enkelt säga att det här kommer inte att hända över en natt. Det kommer att gå sakta. Så sakta att vi en dag vaknar upp och undrar vad som hände.

Om vi inte gör något. Om inte alla gör vad dom kan. Nu.

Ett svar på “Kan nätaktivism ersätta hårdare lagar på nätet?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *