Podcastnätverkssajt?

podcast-logo

Jag har börjat lyssna på en podcast som heter Startup. Det är Alex Blumberg, känd radio- och podcastprofil i USA som för första gången ska starta ett företag. Han vill skapa, och tjäna pengar på, ett bloggnätverk. En sajt med flera stora podcasts med 500 000 lyssnare i veckan.

Man får följa Alex stapplande steg när han ska pitcha sin idé för riskkapitalister bland annat.

Sverige?

Men det fick mig att börja fundera. Finns det någon webbplats i Sverige som samlar podcasts, ger dom en teknisk plattform och hjälper till med att få in pengar på till exempel annonser? Fick tipset om acast.com, men det verkar vara en egen app, och det fungerar ju inte. Man måste kunna lyssna på podcasten där man vill, via iTunes eller Google Play.

Affärsmodell? Podcasts som inte drar in egna pengar via nätverket får betala en avgift för att få ladda upp. De som har många lyssnare och lyckas få in pengar vi annonser, får dela med sig av dessa pengar till nätverket.

Tillägg: Såklart tror jag också på att sälja prylar runt poddarna. Det Blumberg pratar mycket om är att man har en möjlighet att skapa storys och sedan sälja produkter kopplade till det. T-shirts och annat.

Om jag har en podcast får jag ansöka om att bli medlem, sedan laddar jag bara upp min ljudfil, fyller på med metadata och information, bilder och annat. iTunes, Google Play och andra postningar sker sedan automagiskt.

Utmaningar

Största problemet? Det finns inte speciellt många podcasts som tjänar pengar. Mediet är förhållandevis ungt, men precis som Alex tror jag att mycket av det linjära radiolyssnandet kommer att flyttas till podcasts. Sverige är för litet.

Det kommer att krävas bandbredd, lagringsutrymmen, tekniska lösningar med mera, så det behövs pengar inledningsvis.

Jag får fundera vidare.