Vad jag önskar av nästa GoPro

14 mars. Dag 14 av blogg 100.

Det var länge sedan GoPro släppte sin senaste kamera, den rätt tråkiga Hero4. Samtidigt, ungefär, släppte de den lilla Hero Session. Båda är ju väldigt bra men jag kände inget köpbegär alls. Jag har haft GoPro Hero3+ Black i drygt två år.

Varför inte 4 eller Session?

CHDHS-101_main4 CHDHX-401_main1

Jag gillar formatet på den lilla fina Session. Perfekt format. Dessutom hyfsat vattentät utan skal. Men alldeles för dåliga prestanda.

Hero4 är som sagt en väldigt bra kamera och hade man ingen GoPro tidigare och ville ha en under 2015 så var den ett bra köp. Men den var inte den uppgradering som marknaden hade hoppats på. GoPro har också sålt mycket färre kameror totalt än förväntat och har nu börjat rensa rejält i produktkatalogen.

GoPro Hero5 – om jag får bestämma

Nästa produkt måste bli banbrytande. Det spelar ingen roll att de har någon sorts cool drönare på gång eftersom den marknaden håller på att bli helt byst med fantastiska produkter.

4K / 120fps
Ja, det finns ju ingen tvekan om att frame rate måste ökas rejält för att 4k ska vara användbart. Hero5 har max 30fps i 4k och 60 fps i 2.7k.
Tänk vilka fina panoreringar man skulle kunna göra i slo-mo!

1080p / 240 fps
I det vanliga HD-läget så måste fps tryckas upp till minst 240 fps. Det är de knivskarpa slow motion-filmerna som gör GoPro till den bästa kameran och jag längtar efter att få göra snygga klipp i superslomo.

Linsen / ljuskänsligheten
Jag tror att Hero4 är bättre än Hero3+ men ljuskänsligheten måste bli mycket bättre. Det är en av akilleshälarna idag att det är utomhus i skarpt solsken som gäller, speciellt i högre upplösning och hög frame rate.

Batteritiden
Den andra akilleshälen. Som med all annan teknik idag. Batteritiden måste förbättras kraftigt. Speciellt om man använder wifi.

Storleken / vikten
Ett område där andra märken har varit bättre än GoPro är vikten. Visst kan det vara knepigt att ändra storleken så att vissa tillbehör inte fungerar längre, men jag tror att de måste. Kan de inte minska storleken så måste vikten ner.

Mjukvaran
De måste fortsätta att förbättra det automatiska även om det är riktigt bra idag. Men även proffslägena kan putsas ytterligare. Det är mjukvaran i kombination med den skarpa linsen som gjort GoPro till den överlägset bästa. Plus, överföra filer till datorn via wifi. Det får de lösa.

Sända live genom att koppla upp sig på befintligt wifi vore också fint. Eller via kabel till telefonen. Bluetooth-styrning måste också finnas.

Integration med flera appar i telefonen vore fint.

Portar
De måste fixa någon sorts port för extern mikrofon. En 3.5 mm-port tar ju massor av plats, men idag krävs det en relativt dyr adapter för att få till det.

Eller…

Så släpper de en fantastisk 360°-kamera. Det går också bra. För att göra en pryl som kräver 6 stycken kameror duger faktiskt inte. 6 x 5000 kr liksom.