Ta backup #blogg100

Jag mådde faktiskt nästan fysiskt illa när jag idag lämnade in datorn på lagning. Även om Databyrån fixar den på utlovade 4 dagar så betyder det 4 arbetsdagar och en hel helg med 2 långa båtresor utan mitt arbetsverktyg. Kanske en av mina käraste ägodelar. Trots att det är innehållet som är det viktiga.

Ta backup!

Mitt råd till er är att ta backup!

Har ni Mac så skaffa åtminstone en extern hårddisk som ni använder till Timemachine. Använder ni Apples Airport Extreme, stoppa in hårddisken där så kommer den att se till att din dator alltid har backup.

Bilder

Bilder du tagit med en kamera måste sparas på minst två ställen förutom den dator du använder för att läsa in och redigering, gärna på både hårddisk och på någon sorts molntjänst.

Musik

DJs, lägg gärna över Traktors analysfiler och spellistor på USB eller på Dropbox. Jag antar såklart att du redan har trippel-backup på all musik.

Dropbox

Dropbox är för övrigt ett fantastisk bra verktyg. Jag lägger presentationer, filer som har med jobbet att göra och även PDF-tidningar och annat jag vill läsa i olika mappar. Ovärderligt. Sedan blir filerna tillgängliga från webben, paddan, telefonen och alla datorer. Förresten, använd den här länken för att skaffa Dropbox, det tjänar vi båda på.

Epost

Eposten kan ju vara riktigt jobbigt att bli av med. Jag har haft min adress i väldigt många år och när det var dags att byta webbhotell började jag fundera på hur jag skulle göra.

Sedan ett par år har jag skickat vidare alla mail till min Gmail-adress som en extra säkerhet. Så jag kom på att varför inte testa Google Apps.

Så nu hanterar jag all min mail via Google. Väldigt smidigt. Funkar fantastiskt på alla enheter och såklart även på webben. Jag lyckades skaffa ett konto när det var gratis. Nu kostar det €40 per år och användare. Vilket det lätt är värt.

Molnet

Kalender, kontakter, påminnelser och anteckningar ligger i molnet.