Polar Flow – horribel mjukvara till en bra klocka

M400_beautyshot_eng_imperial1

Inför jul köpte jag min första klocka på 20 år. Om man inte räknar med en iPod Nano förstås.

Det var en Polar M400, en klocka man mest använder för att springa med, men som också fungerar som ett aktivitetsarmband. Den mäter dygnet runt, och man kan använda den till att mäta sömn, steg och allmän rörelse.

Framför allt springer man med den, och till det fungerar den mycket bra. När man väl lärt sig hur den fungerar (inte logisk) och hittat hur man ställer in vad det är den ska visa, så är den riktigt bra att springa med. Har inte upptäckt några problem med att den mäter fel eller liknande, utan den ger ifrån sig det den ska.

Uppdatering – maj 2016

Efter hand har Polar uppdaterat mjukvaran så nu fungerar synkningen med mobil riktigt bra. När väl alla inställningar är gjorda så är det en väldigt bra klocka. Det verkar dessutom som om senaste uppdateringen fixade något med batteritiden för ett tag såg det ut som om batteriet höll på att dö.

Jag tycker nog fortfarande att det är en lite för dyr klocka och den är inte speciellt snygg. Mjukvaran i klockan är fortfarande yxig men fungerar. Mjukvaran i appen och webben har blivit mycket bättre och det kommer nya funktioner hela tiden. Strava-integrationen sparar väldigt mycket tid för mig.

Ett tips: Har du första modellen av denna klocka med en gummflärp som ’skyddar’ USB-porten på undersidan, ta bort den på en gång. USB-porten tål väta och flärpen stänger bara in fukten. Skölj av klockan efter varje pass och gör rent porten lite då och då, så fungerar den alldeles utmärkt.

Utseende

Har fått en del gliringar om att jag har en retro-klocka. Så lite har alltså hänt med löparklockornas utformning de senaste 10-15 åren. Alltså, ingenting. Samma trista LCD-display. Men den gör sitt jobb, den sitter bra och har man lite modeångest så finns den i vitt.

Interface

Horribelt. Oerhört svårt att hitta rätt i inställningarna och först idag, 3 månader senare, lyckades jag hitta att det finns en snabbväg till att synka med telefonen. Massor av menyer, helt utan förklaringar, och oerhört förvirrande beteckningar på saker och ting.

Men när man väl ställt in allt så fungerar det mycket bra, och parningen med pulsmätaren var superenkel och fungerar sedan utmärkt.

Att springa med

Den piper till när den ska, mäter som den ska och när man som ovan nämnt har ställt in hur de olika ’skärmarna’ ska se ut, så är det lätt att snabbt få rätt information, även i farten.

Enda problemet är att det ibland tar 30-45 sekunder för den att hitta GPS-satelliterna, trots att man står på samma plats som alltid.

Mjukvara

Men det är efter rundan problemen börjar. Det finns två sätt att synka med det som av någon anledning kallas Polar Flow. Antingen via bluetooth till telefonen. Det andra är med USB-sladd till datorn. Det är det bästa sättet. Idag försökte jag synka med telefonen. Först hade jag blivit utloggad från appen, så det gick väl en kvart innan jag lyckades få ett nytt lösenord. För det måste man gå till webbplatsen (som är snyggt mobilanpassad).

Den synkar och jag försöker hitta ett sätt att ladda ner träningspasset (varför? jag kommer till det). Från appen är det omöjligt, men från mobilwebben går det utmärkt. Ladda ner, spara i Dropbox. Problem 1: det är en zip-fil som laddas ner. Problem 2: Av någon j-a anledning hade inte synken fungerat så bra. Så filen var tom.

Jag gjorde om synken på datorn. Programmet heter FlowSync, och inte Polar Flow som alla andra appar, webbplatser med mera. Det har hittills fungerat bra, förutom att de första gångerna så nollställdes en massa inställningar vid varje synk. Det verkar dock fungera nu.

På webben kan man se allt om passet, det mesta är faktiskt riktigt lätt att se och jämföra.

Men jag gillar ju Strava mycket bättre, och de flesta träningsklockor/appar synkar automatiskt med Strava om man vill det. Dock inte Polar. Polar synkar inte med någon annan tjänst. Så man får ladda ner filen, och ladda upp i Strava.

Nu testar jag en tjänst som heter tapiriik.com som kan plocka upp filen från en mapp i Dropbox och skicka till både Runkeeper och Strava. Så synd att man inte kan få till den där filen från mobilen…

Slutsats

Kan jag rekommendera ett köp? Nja. Inte så länge Polar inte öppnar upp så att andra appar kan hämta automatiskt och inte så länge iOS-appen är fruktansvärt usel. Klockan är bra men kringtjänsterna är faktiskt under all kritik. Det är som om det finländska Polar inte riktigt hängt med i utvecklingen de senaste 10 åren.

2 svar på ”Polar Flow – horribel mjukvara till en bra klocka”

 1. Tjena! Trevlig läsning på din site! Speciellt det löparrelaterade.
  Jag har själv en V800 och håller med… Har också svårt att rekommendera den till vänner utan att nämna tex FR235 som ett alternativ :P
  Men jag har svårt att tänka mig löpningen utan min V800!
  Förutom GPS-fix (som jag lärt mig lösa med en synk innan passet) så strular den i stort sett ALDRIG. Batteritiden är fantastisk, träningsdisplayerna anpassningsbara, hanteringen under träning enkel. Helt enkelt en seriös träningsklocka.
  Skapar man träningsprogram i Flow och synkar med klockan ger den ett sjukt bra intervallträningsstöd.
  Synkning har jag förut löst med SyncMyTracks, men sedan ett tag tillbaks har jag inte längre behovet och Flow har numera det mesta jag behöver (men långt ifrån allt)
  Nu finns också integration med Strava som ju öppnar en del.
  Jag saknar egentligen bara lite mer statistik för passen i flow (den ligger ljusår efter tex Endomondo) och hårdvarumässigt en optisk pulsmätare. Bandet må vara mer exakt, men det är lite för krångligt för min smak.
  En annan irriterande sak med just V800 är inaktivitetsvarningar… När man någon timme efter ett längre pass får en varning blir man lite sur… :)

  Ha det bra!

 2. Tack!
  Jag får uppdatera inlägget lite, för mjukvaran har blivit mycket bättre efter hand. Den synkar utmärkt med mobilen och integrationen med Strava sparar mycket tid.
  Jag håller med, batteritid, enkelhet (när man väl gjort alla inställningar) och tydlighet är riktigt bra. Jag har svårt att avgöra hur bra GPSen är, men jag tycker mig se att den fungerar väldigt bra.
  Den har lite svårt när man springer på nya ställen, men då kanske man ska göra som du skriver, synka den en gång precis innan passet.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.