Mina digitala verktyg #blogg100

jockeskontor

Jag har ju faktiskt ett kontor, men där sitter jag bara när jag behöver stänga in mig, eller spela musik lite extra högt utan att störa familjen eller när jag måste göra något i iMovie på den gamla stora datorn.

Men för det mesta är mitt kontor en Macbook Air och jag har den laddad med ett par verktyg som jag har väldigt svårt att klara mig utan. Det är de som jag använder till nästan allt.

Evernote

Jag använder Evernote till allt. Till recept, till inköpslistor, till att göra-listor. Jag sparar info som är bra att ha, serienummer på datorer och telefoner, vissa bra att ha-bilder. Ser jag något fiffigt i en tidning så tar jag en skärmdump, eller ett kort, och sparar.

Jag har kopplat vissa tjänster till Evernote, via IFTTT, som till exempel att spara allt jag skickar till Pocket. Tidigare sparade jag alla favoritmarkerade Tweets, men det fixade Twitter så att det inte fungerar längre. Just med IFTTT så finns det en hel del sätt att utveckla Evernote på. Obegränsade möjligheter nästan.

Men framför allt använder jag Evernote till mötesanteckningar, till att skriva rapporter och längre tankar. Till att förbereda mig inför möten. Det är helt klart en bra grej att den sparar allt i molnet, men det bästa med det är att jag då har allt i mobilen också. Det finns ingen ände på hur värdefullt det är.

Jag har en Moleskine från Evernote, men det är lite meningslöst att ta kort på mina kråkfötter. Men det ser snyggt ut på möten.

Dropbox

Alla mina dokument, allt jobbrelaterat som skickas till mig, sparar jag i Dropbox. Alla mina fakturor sparas i Dropbox. Inga problem att sedan öppna i telefonen och skriva ut om det skulle behövas.

Påminnelser

Ja, faktiskt. Apples app som finns både på datorn och telefonen använder jag för att sätta upp det som ligger närmast att göra. Jag har testat en massa andra appar, men ju mer funktioner de har, desto krångligare blir de att använda. Jag försöker därför hålla den här ganska kort, så att det verkligen bara är det viktigaste som ska ske, de närmaste dagarna.

Pages, Keynote, Numbers

I min strävan att hålla datorn helt fri från Adobe och Microsoft, så har jag faktiskt börjat använda Pages istället för Word. Jag använder även Pages för att göra fakturorna. De måste ju vara snygga.

Keynote använder jag när jag utbildar och föreläser. Så enkelt och lättjobbat. Allt bara fungerar. Numbers använder jag mest till att öppna Excel-dokument.

Pixelmator

Används istället för Photoshop. Tyvärr är det bara en skugga av originalet och det saknas en del rätt viktiga funktioner och framför allt är det svårt att hitta i menyer och verktygslådor. Dessutom är reglagen alldeles för dåliga. Men det får duga.

ChrashPlan och TimeMachine

Det visade sig vara ovärderligt att jag hade en backup på nätet när hårddisken kraschade. Det var bara att tanka ner 50GB backup. Men nu gör jag backup både på nätet och på en annan dator via CrashPlan och sedan försöker jag komma ihåg att köra TimeMachine minst en gång i veckan också.

Foto: Jocke Jardenberg med sitt kontor, från GMA12. Henrik Löwenhamn, CC BY-NC-SA.