De första sju månaderna med Apple Watch

s42sg-sbbk-gallery-2

Nu har det ju gått drygt sju månader sedan jag köpte min svarta fina Apple Watch. Så jag tänkte sammanfatta lite tankar om vad jag tycker om den.

WOW-faktorn – sammanfattning

Under sommaren var det ju rätt många som frågade om den, hur är den, är den värd sitt pris, ska jag köpa en?  Mitt svar är nog samma som idag. Den är riktigt bra men jag skulle nog vänta till 2.0 om jag inte hade någon idag.

Men numer tillägger jag också att jag kan knappt minnas hur det var att inte ha den. Så subtilt fungerar den att den bara liksom slajdade in i mitt liv, helt friktionslöst.

Hur använder jag den?

Det är allra bästa är det små försiktiga notifieringarna. Olika knackningar på handleden beroende på typ av notifieringar så jag vet direkt om det är ett mail eller SMS som kanske behövs kollas direkt eller om det är något mindre viktigt.

En annan grej jag älskar är att ha nästa kalenderhändelse direkt på urtavlan. Aldrig har det varit enklare att kolla när nästa möte börjar.

Det har tagit ett tag att hitta rätt nivå på notifieringar och vilka man vill släppa igenom och inte och för mig är det här ett ständigt pågående arbete. Vissa veckor blir mer jobbfokuserade medan man under längre ledigheter kanske skruvar ner jobbet och drar upp andra saker. Under NBA-slutspelet så skruvas de apparna upp, såklart.

Andra saker jag gör med klockan är att ibland gå igenom saldot på mina bankkonton, kolla väder, kolla hur mycket jag har rört mig under dagen. Lite statuscheck liksom, och jag skulle vilja ha mer av mina mätappar i klockan. Vore fantastiskt att kunna bygga sin egen sammanfattning!

Uppdatering: Jag glömde en av de saker jag använder dagligen! Timer. På urtavlan har jag en genväg till timern och den använder jag ofta. När jag bakar, lagar mat, för att veta när kaffebryggaren på jobbet är klar och så vidare.

Saker jag inte använder klockan till

Jag springer inte med den. Jag har gjort det ibland men har då haft med telefonen och egentligen bara använt klockan som en fjärrkontroll till Strava-appen. Det fungerade sådär. Alldeles för lätt att råka pausa träningen.

Om man svajpar upp från nederkanten så får man upp en massa möjligheter. De enda jag använder är pulsmätaren, batteristatus och vid enstaka tillfällen styr jag musik och volym från klockan. Men eftersom Spotify Connect inte fungerar på det viset, så blir det inte så ofta.

Men om man plockar bort notifieringsfunktionen, väderappen och några till, så är det inte så många appar jag använder. Möjligen för att jag inte reser speciellt mycket. Hade jag kört mer bil eller åkt mer buss och tåg, kanske Siri och liknande hade använts mer.

Men just nu läser jag mest meddelanden, jag ’skriver’ inte så ofta. Det kanske kommer.

Saker som är bra

Den är snygg! Den sitter riktigt bra och det ska mycket till, eller mycket varmt väder, för att det plastiga sportarmbandet ska kännas svettigt. Haptiken (eller vad det kallas) är oerhört bra.

Den blir bättre och bättre. För varje uppdatering blir den bättre och sådant man kanske retat sig på försvinner efter hand. Apparna blir bättre och bättre, och fler.

Saker som inte är bra

Batteritiden är faktiskt usel. En dags användning gör att den landar på runt 55% vilket betyder att glömmer man att ladda den på natten så kommer batteriet att ta slut under dag 2. Hade varit skönt med åtminstone två dygns batteritid.

Snurran. Det här tyckte jag var konstigt nästan direkt, att den snurrande knappen verkade vara någon sorts eftergift till den klassiska klockköparen. Nu kanske jag vrider på den lite mer för att bläddra ner och upp, men lika ofta svajpar jag på skärmen. I början svajpade jag bara.

Dock har tidsresefunktionen, att man kan snurra fram (och bak) i tiden för att kolla kommande kalenderhändelser, vädret och om man använder mån/jorden/solsystemet-urtavlan se månfaser, soluppgång/nedgång och planeternas rörelse gjort snurran riktigt användbar.

Knappen. Under snurran sitter det en liten knapp som är en genväg till ’favoriter’, kontakter som man kan ringa upp, skicka grejer till och så vidare. Som mest fungerar med kontakter som också har klockan. Använder väldigt sällan.