Varför gratis wi-fi?

sxsw-selfie

Under konferensen SXSW (ja, jag kommer att referera till den länge) slog det mig igen.

Att på kafét, restaurangen, baren, hotellet, konferenslokalen handlar inte gratis wi-fi bara om att erbjuda en service till kunderna.

Det handlar även om att hjälpa kunderna att dela med sig av sin upplevelse.

Att ha uppkoppling handlar inte bara om att kunna jobba eller konsumera på plats. Det handlar om att göra det enkelt att instagramma, fejsbooka och twittra.

Är man utomlands har man ofta väldigt begränsad och dyr datatrafik. I det egna landet kanske inte uppkopplingen är den bästa eller så är nätet överbelastat (Almedalen?). Eller så vill man inte slösa dyrbar datatrafik på att ladda upp video.

Ett gratis wi-fi, utan krångliga dumma lösenord, triggar verkligen kunden att posta.

Hotell-wifi

De flesta svenska hotell har en process som är i stort sett omöjlig att ta sig igenom för att koppla upp sig. Speciellt med telefon eller padda. När uppkopplingen eventuellt fungerar så går det så långsamt att klockorna stannar.

Risken att jag checkar in på Facebook är minimal då. Att jag instagrammar utsikten eller frukosten.

Men är det öppet, fritt och utan lösenord kopplar jag snabbt upp mig och när jag fixat det jag måste har jag gott om tid till att dela min upplevelse.

Austin = fritt wi-fi

I Austin hade i stort sett alla fritt och öppet wi-fi. Vilket gjorde att många checkade in eller lade upp bilder och på så vis spred vidare budskapet att här är ett bra ställe där jag väljer att hänga kvar en stund.

Mest imponerade kongresshallen, Austin Convention Center, som hade ett helt galet bra wi-fi. Någon gång svajade det till, men för det mesta var det löjligt stabilt, och snabbt. Jag ringde Facetime-samtal hem till Sverige utan problem. Dropbox och Facebook synkade bilder utan knot.

Det stod accesspunkter var 10 meter i de stora hallarna, så när 1000 personer skulle instagramma George Takeis selfie kraschade Twitter, men det trådlösa nätet höll. Dessutom hade alla lokaler med officiella arrangemang samma SSID och det fanns både SXSW och SXSW-5GHz att välja på.

All denna gratis, okrångliga wi-fi överallt gjorde att SXSW, och alla dess caféer, restauranger, hotell och barer och föredrag spreds långt utanför Texas.

Det här postar jag för övrigt från Swedavias fantastiska ’fria’ wi-fi. Som kräver registrering med mobiltelefonnummer och som räcker i 100 MB.

Ett svar på ”Varför gratis wi-fi?”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.