Nästa stora mattrend?

17 april. Dag 48 av blogg 100.

I det lilla pentryt på jobbet där just vår avdelning hämtar kaffe så har vi en klottervägg där dagens fråga ofta ställs. Häromdagen var frågan:

Vad är nästa stora mattrend?

Jag ser ju att det här med att röka maten, att tillaga köttet i 6-12 timmar, är något som mattidningarna skriver rätt mycket om, men äkta BBQ kanske aldrig kommer att få det där riktiga greppet. Däremot så ploppar det upp fler BBQ-ställen runt om i Sverige så jag tror definitivt den maten är här för att stanna.

Jag fastnade stenhårt efter att först ha köpt Crambys bok och sedan kort därefter besökt Blacks BBQ i Lockhart, Texas. Nu har i alla fall även Visby fått ett BBQ-ställe, Bad Wolf BBQ.

Hamburgar-trenden är ju förbi, även om burgaren med trenden fick sig ett rejält lyft och höjde nivån rejält.

Kebaben lyfts just nu i Stockholm till nya höjder. Får se om jag lyckas pallra mig till Meat On A Stick imorgon kväll. Men det dröjer nog innan det sprider sig.

Jag trodde att pizzan skulle lyfta som den gjort i USA. Där går craft beer och pizza ihop som champagne och potatischips. Men förutom Omnipollos hatt (som är en förlängning av Pizza Hatt) så har det inte riktigt satt sig i Stockholm ännu.

Tacos är en maträtt vars transformation går långsamt och hos de som är lite mer trendkänsliga är riktiga mexikanska (och texanska) tacos redan en standardrätt medans Svensson sakta men säkert byter ut ingrediens för ingrediens i fredagstacon till lite mer äkta. Men knappast en trend som märks.

Men vad kommer då?

Det vegetariska kommer ju. Jag tror att det kan bli en trend som gör att vi faktiskt ändrar lite i vårt ätande. Bort med det fabrikspushade köttet och in med det fabrikspushade vegetariska, typ. Max har fem olika vegetariska hamburgare på menyn. Flera burgarställen har börjat erbjuda olika sorters veggoburgare.

Men jag tror egentligen inte att det är substituten som kommer att leda förvandlingen. Det är de rätter som från början är vegetariska. Falafel och andra bönmosgrejer. Grönsaker överlag. Bort från tofu, soja och liknande, fram för mer ‘naturliga’ ingredienser?

Husman var rätt hett ett tag så det är ju gjort. Men jag gissar att det kommer någon sorts hipsterfiering av husmanskosten, mer än det redan finns. Vi kommer att göra husman men med lite mer exotiska kryddor och tillbehör kanske? Typ som crossover…

Annars kanske vi kan få se lite mer av mellanösterns mat?

Eller så smyger vi längre söderut i sydamerika?

Det fräschaste vore om det kom en mattrend som både var lokal och hållbar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *