Mina favoritdrinkar

22 mars. Dag 22 av blogg 100. 

Nu är det lite dåligt med drinkar här hemma just nu. Jag har en liten paus och samtidigt har februari varit lite intensivt på partyfronten så jag har inte hunnit med så många av mina favoritdrinkar på sistone. Men i kylen i källaren finns det bourbon, rye whiskey, rye gin (faktiskt) och två olika tequilas. Dessutom finns en hel del tillbehör i form av Campari, Angostura och Orange Bitters och flera olika tonics. Bland annat Upsala Tonic! Har inte hunnit smaka ännu, men den lovar gott!

Mina favoriter

Negroni

2016-01-01 20.11.24

En klassisk italiensk före-maten-drink. Lite så där bitter och läskande och fräsch. Än så länge har jag inte testat så många olika varianter, utan jag har tagit det som finns på Systembolaget.

1 del gin
1 del söt röd vermouth
1 del campari

Jag rör ihop den och häller den sedan i ett fint litet glas med en stor isbit. En stor rund fin isbit. Sedan tar jag en bit apelsinzest och vrider lite försiktigt över. Det är rätt viktigt tycker jag att få till proportionerna i drinken. För mycket, eller för lite, och den tappar helt den delikata balansen.

Jag har hittills använt vanlig Martini Rosso och vanlig Campari Bitter. Så här finns det utrymme för förbättring.

12339463_10153128146156394_8278705795863415874_o

Först använde jag Hernö Gin. En svensk bra gin. Men när jag testade S:t Georges Dry Rye Gin, då lyfte den rejält! Jag ska testa lite av de andra Hernö också, kan bli gott!

Old Fashioned

2015-12-11 20.08.14

Kanske den mest klassiska drinken av dom alla? En drink som man kanske måste testa ett par gånger men som också är den drink som definierar bartendern. Kan de göra en bra Old Fashioned kan de göra det mesta.

Visbys bästa, av de jag testat, hittade jag på Vinäger.

En sockerbit (eller motsvarande mängd råsocker)
Några skvättar Angostura Bitter
Typ 1 tesked vatten

Börja med att hälla Angosturan på sockret, ta lite vatten och rör om tills det lösts upp sig.

10 cl Bourbon eller Rye Whiskey

Nu kanske jag gör helt fel här, men jag brukar hälla i bourbon i sockerlösningen och sedan röra om lite. Sedan häller jag det över en stor fin rund isbit i ett Old Fashioned-glas. Glöm inte att vrida en apelsinzest så att oljan droppar ner. Ta gärna ytterligare zest som garnering. Njut.

Margarita

När vi hade gubbhelg så skulle vi äta chili på lördagkvällen. Så jag gjorde ett gäng Margaritas som andra fördrink (Negroni var den första) och många i gänget uttryckte sin glädje och för flera var det tydligen den godaste margaritan någonsin.

2 delar tequila
1 del Cointreau
1 del färskpressad limejuice
1 skvätt agavesirap

Häll i allt i en shaker med is. Skaka ordentligt. Dra lite lime på kanten av glaset och doppa glaskanten i salt. Missa inte detta, det är liksom halva grejen. Häll i glaset (utan isen) och drick. Typ av glas? Varför inte ett vanligt litet dricksglas? Det duger fint.

Vill man kan man ju garnera med lite lime. Och kanske lägga i en isbit om man har gjort en stadig drink.

Andra drinkar

Andra drinkar jag gillar är Horses Neck. Fast jag gör en egen variant med Rye Whiskey, Ginger Beer och några droppar Angostura Bitter. Garnera med citronzest.

Michelada gillar jag också. Det är knappt en drink, det är öl (gärna Corona), limejuice, några droppar Worcestershiresås och några droppar tabasco. Is. Perfekt till tacos!

Sazerac gillar jag också, men jag har inte testat att göra den hemma ännu. Men den jag drack i Berlin var underbar.