Falafel, mangosalsa, yoghurtsås – friterat

1535044_10152630054666394_6608398424422263934_n

Lördagsmiddagen blev falafel, eftersom Love önskade något vegetariskt.

Frågade efter tips på Twitter och fick svar från Lisen Piknik att ICA.se var vägen att gå (enligt hennes sambo).

Så här gjorde vi:

Falafel

2 förpackningar Zeta ekologiska kikärtor (kokta och klara), totalt 460g kikärtor.
Dessa mixade jag så snabbt jag kunde med en stavmixer. Det sägs att köttkvarnen är bättre.

3-4 vitlöksklyftor
1 stor näve koriander
1 pytteliten bit chili
Detta finhackades.

1 tsk sesamolja
1 msk olivolja
Saften från en 1/2 pressad citron
2 tsk spiskummin
1 äggula
salt och peppar

Allt detta blandades ihop ordentligt och sedan rullades det små bollar av allt som sedan rullades i vetemjöl. Ägg och vatten vispades ihop och bollarna doppades i ägget och rullades in i pankoströbröd. In i kylen medan det andra fixas.

Vi friterade bollarna i rapsolja i en kastrull, 180°C är det som gäller. 3-5 minuter, vi friterade kanske lite för kort. Något recept säger att man ska fritera tills de flyter upp.

Till detta:

Yoghurtsås
Turkisk yoghurt med tahini, bladpersilja, koriander, 1/2 dl citronsaft, chili, salt och peppar.

Mangosalsa (typ)
Färsk mango, rödlök (jag föredrar nog silverlök) och lime. Ska nog helst vara chili i också. Nästa gång.

Pitabröd (köpta)
Sallad

Efterrätt / mellomys

Karamell-popcorn

Slutsats

Fantastiskt gott! Det gör vi om. Eller så gör vi Surfers räkbollar nästa gång.

19219_10153226713660739_2752620688328258965_n

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *