Lite kort om kortbetalningar på nätet

Ska fatta mig kort.

Jag skulle betala morgondagens båtbiljett med mitt nya fina Eurocard. Det var inte så lätt. Man måste ju ha någon sorts säkerhetslösning via MasterCard för att det ska fungera. För att få det måste man logga in på sitt e-saldo på eurocard.se. Men för att få login till e-saldo måste man först logga in med sin e-legitimation. Vilket man oftast inte har på jobbdatorn, hoppas jag.

Jag tog det på privata kortet, där säkerhetslösningen via Länsförsäkringar är föredömligt enkel, även om den innehåller en fråga jag inte alls förstår. Däremot är ju Nordeas lösning fasansfull. Man MÅSTE ha kortläsaren med. Det går alltså inte att betala på säkra svenska sajter utan kortläsaren. Å andra sidan brukar alltid någon på jobbet ha med sin, så det har löst sig. För det är skönt att kortläsaren inte är låst till ens kort. Inte ens med en kod. Så om någon får tag på mitt kort kopplat till Nordea, och lyckas ta min kod, så har de full access till min internetbank. Ingen ytterligare kod behövs!

Det roliga är att jag betalar företagets Google Adwords och Facebook-annonser med företagskortet. Lätt som en plätt.
På de flesta utländska sajter är det bara att knappa in kortuppgifter och betala. Inga krångliga extra-steg som kan få mig som kund att strunta i hela affären.

Så då är frågan? Var är risken större att jag blir blåst? På en utländsk skivhandlarsajt eller på Destination Gotland? Vem har har hårdast säkerhet?