Visbys nya parkbänkar

Visby är som bekant en av världens vackraste städer. Så när Region Gotland (kommunen alltså) satte upp nya parkbänkar tidigare i år, så reagerade jag lite på placeringarna av bänkarna.

Så på en joggingrunda idag passade jag på att fotografera de bänkar jag passerade, så att även du ska få njuta av utsikten. Jag glömde ett par stycken (Solberga och Stenkumlaväg/Gutevägen) och det finns säkert fler som jag inte vet om. Tipsa gärna!

Kolonigatan

DCIM105GOPRO

Vi börjar närmast hemmet. I utkanten av en hyfsat stor park, med en liten fotbollsplan och modern och bra lekplats, finns den här bänken. Men från bänken ser man inte parken, men man har desto bättre utsikt på Kolonigatan och på Klintegatan.

Allégatan, i höjd med Gråbo

DCIM105GOPRO

Den här bänken har de vänt på. Tidigare var den vänd in mot villaområdet, det som kallas sockengatorna. Oftast ser man inte husen som ligger längs med Allégatan, men just där bänken stod var planket lite lägre. Efter att lokaltidningen uppmärksammat det, vändes bänken så att man istället har koll på bostadsområdet Gråbo.

Allégatan, vid Säveskolans fotbollsplan

DCIM105GOPRO

Egentligen är det väl inte så mycket att anmärka på, man ser ju skogen. Den skogen som några hundra meter in förvandlas till en bokskog. Om man skulle titta åt andra hållet ser man en fotbollsplan.

Allégatan, vid Artillerigatan

DCIM105GOPRO

Den här bänken ser jag från kontorsfönstret. Sitter man här har man uppsikt över alla som åker in till beachvolleyplanen, som ligger vid den gamla förfallna och nedklottrade skjutbanan. Man har även koll på rondellen som leder in på Artillerigatan, på det gamla A7-området. Det man ser från bänken kommer väl att vara orört ett tag till, men vrider man på huvudet till höger ser man hur Gotlandshem bygger upp kvarteret Adjutanten.

Follingboväg

DCIM105GOPRO

Strax innan det som återigen heter Maxim-kiosken finns den här bänken. Här är den faktiskt placerad bredvid en busshållplats, och det är faktiskt bra.

Norrgatt-rondellen

DCIM105GOPRO

Det visade sig att det på norr var rätt ont om dessa nya bänkar. Men här finns en, som blickar mot baksidan av 50-talsfiket Norrgatt, med rondellen Broväg / Kung Magnus väg / Lummelundsväg / Norderväg. För övrigt Visbys första rondell och i så uselt skick att ambulanspersonalen ger patienterna morfin innan de åker genom den på väg till sjukhuset. Det sägs att den ska rustas upp. Faktiskt finns det redan flera bänkar här, men de står inne under träden, i skuggan.

Kung Magnus väg, vid Östergravar

DCIM105GOPRO

Det är svårt att se på bilden, men den här bänken är placerad där det finns en liten ficka i vägen, som gjord för att stanna och släppa av och på passagerare. Så här kan man sitta och vänta på att någon ska svänga förbi. Det lustiga är att om man vänder på huvudet, västerut, så har man en av Visbys vackraste utsikter, över Östergravar, ringmuren, Visby innerstad och havet.

Kung Magnus väg, korsningen med Jägargatan

DCIM105GOPRO

Den här bänken är lätt att missa, det är lite lummigt runt omkring. Till vänster ser man COOPs parkering. Till höger Östergravar och ringmuren.

Lännavägen

DCIM105GOPRO

Utsikten är ju dötrist, men eftersom bänken står vid en busshållplats så är det helt ok.

Liljewalchsvägen

DCIM105GOPRO

Halvvägs till Säveskolan (gymnasium, som förresten kommer att heta Wisby gymnasium eller liknande snart) så finns en bänk som ger fin utsikt in i villaträdgårdarna.

Tipsa gärna om var det finns fler! Det är dessa nya, röda bänkar som står på fin grusbädd som avses.

Bilderna är tagna med en GoPro, därav fisheye-perspektivet.