Gotländska medier och nätet. Igen.

Helagotlands mobilsajt

Det här inlägget är helt orelaterat den töntiga artikel som mina citat fanns med i förra veckan. Det här ska handla om hur de gotländska tidningarna ska klara av framtiden.

Kommer inte GA & GT att försvinna på 15 år?

Anledningen till att jag tar upp det igen, är Gotlands tidningars redaktionschef Ulf Hammarlunds krönika från förra veckan. Jag citerar:
Här på Gotland ser i varje fall inte vi på GT några tecken som tyder på att tidningen är på väg bort.
Ulf kommenterar rapporten som förutspår att den sista dagstidningen på papper trycks i Sverige år 2025.

Åsa Stenström har redan kommenterat det här, och här, och när det gäller tidningar på nätet och på papper verkar vi vara helt överens. Om mycket annat också så klart.
Åsa använder miljön som det största argumentet till varför papperstidningarna kommer att försvinna. Papper, tryck och framför  transporter påverkar ju miljön en hel del och även om miljöpåverkan är samma som att läsa en tidning digitalt (enligt en artikel som jag inte hittar just nu) så är det ju det mentala. Det känns omodernt.

Vore dessutom intressant att se hur många mil tidningsbuden kör på Gotland varje dag. De kör dessutom samma sträcka som brevbärarna sedan kör senare på dagen. Töntigt och otidsenligt. Dessutom försvinner grindhämtningen av papper på Gotland efter nyår. Vem pallar att betala tusentals kronor för en tidning som håller en dag och sedan måste köras till återvinningen? Själv har jag tackat nej till reklam för jag är trött på pappersberget hemma.

Att en dagstidning bara håller en dag är bara det tillräckligt för att avfärda den som medie, förresten. Producentansvar, som med vitvaror?

Ungdomarna

Som ungdomarna använder nätet idag kommer vi att använda det om några år. Så är det bara. När till och med drottningen av England skaffar Facebook vet du att revolutionen är här. Huruvida man kan Pokea henne och överleva vet man ännu inte.

Idag har de flesta 4-åringar tillgång till nätet och de har börjat använda det. Kommer de att läsa en dagstidning på papper när de är 20 år? Knappast. Det kommer att gå snabbt. 2025 är jag 50 år. Jag har idag redan slutat läsa dagstidningar. Mina föräldrar kommer att vara i 80-årsåldern. Jag bedömer att de kommer att äga minst en iPad redan nästan år.

Hur många prenumeranter har GA & GT i åldrarna 16-30? Hade varit kul att veta. TU har en förmåga att mäta lite luddigt i antalet läsare, eller ännu luddigare, i räckvidd. Tänk om en nyhetssajt skulle prata om räckvidd?

Klart är i alla fall att 1993 läste 64% av svenskarna i åldern 15-24 år en dagstidning. 2009 är samma siffra 46%. 2009 ägnar enbart 10% av läsarna i åldern 15-24 mer än 30 minuter åt tidningen per dag. Enligt en annan undersökning så läser 54% i åldern 12-16 nyheter på nätet. Enligt Olle Findahls Svenskarna och Internet: 100% av användarna i åldrarna 15-16 år använder nätet för faktakoll och chatt med kompisar. 60% använder communities. Gissa var de får sina nyheter från?

Och det är inte samma sak att läsa föräldrarnas eller jobbets tidning som att prenumerera på den. Ingen nyutflyttad 19-åring kommer att lägga 1700kr på en dagstidning, när nyheterna finns på radio, tv och Facebook.

 (GT 1867 och GT 2010)

Konservativa? Va?

Det som är osäkert med årtalet 2025 är att vi pratar om en av världens mest konservativa branscher. Hur mycket har tidningarna utvecklats sedan början av 1900-talet? Vi pratar fortfarande om gamla nyheter. Minst 12 timmar gamla nyheter, på Gotland ofta äldre än så. Vi har fått färgbilder, men på Gotland har vi bara färg på vissa uppslag. Man ger dessutom inte ut tidningar på söndagar och andra helgdagar. Märkligt.

Tidningsbranschen kommer att göra allt för att hålla kvar vid det gamla. Men när man tittar in i framtiden så måste man titta tillbaka. Hur såg det ut för 15 år sedan? 1995. Då började internet sakta slå igenom i Sverige. Gick man på högskolan som jag så hade man tillgång till nätet, men det var inte speciellt vanligt i hemmen. De som hade tillgång hade det via slöa modem. Idag har 85% av svenskarna över 16 år tillgång till nätet hemma.

Slutsats

Jag tror att det kommer att gå riktigt fort. Underskatta inte fenomenet iPad. Underskatta inte att radio och tv redan tagit steget och satsat både på det vanliga och det mobila nätet. Underskatta inte den äldre generationen. Underskatta inte oväntade effekter som indragen grindhämtning och eventuella miljöavgifter på transporter och papper.

Var beredd på att det väldigt otidsenliga presstödet kan ändras riktigt snabbt. Varför är det självklart att gamla tryckta medier ska få det, när nyhetssajter inte får det? Hur bidrar det till mångfalden på nätet?

Men underskatta inte heller de konservativa som vill att allt ska vara som vanligt.