Bil kör fast i gränd, bilder saknas?

Det var inte första gången, och säkert inte sista gången. Men inatt var det en smartskalle, eller två, som försökte ta en liten genväg ner genom stan via den avslutande gränden på Vårdklockegatan i Visby. Den mynnar ut mellan metodistkyrkan och creperiet på Wallérs plats.

Bilen satt kvar under större delen av söndagen (kanske sitter den fortfarande där) men Gotlands enda nyhetssajt har bara en kort textnotis. Ingen bild. (Bilden i annonsen har inget med artikeln att göra.)

Så vitt jag vet har helagotland.se ingen bemanning i Visby på söndagar. Visst, det kan vara för mycket begärt med tanke på att det inte händer speciellt mycket. Så nyheterna sköts från Norrköping, vilket i alla fall är bättre än ingenting.

Men tidningarna, GA & GT, är väl i tjänst idag? De har ju en tidning att trycka inatt? Kunde ingen därifrån pallra sig ner de 1,6 kilometrarna det är (gångvägen) och knäppa en bild? Eller sparar de bilden till imorgon. För det har blivit en stor snackis. Ingen som passarer förbi Wallérs plats kan ju undgå att se bilen.

Till deras försvar ska jag säga att inte heller Sveriges Radio Gotland, som annars är så snabba och alerta, har en bild ute. Men jag tror att de och tidningarna kanske inte gjorde den bedömningen att det var en så stor nyhet. Men på en lugn skön söndag när det inte händer så mycket annat?

Polisrapporten kom för övrigt redan 03.20.

Men Gotland.net levererar

Gotland.net har dragit ner på sin nyhetsrapportering eftersom de inte hade resurserna. Vilket är synd. De ägs dessutom av Gotlandsmedia nu, som även äger och driver GA, GT och helagotland.se. Men de har i alla fall varit nere och tagit en bild och artikeln sprids just nu rätt bra på Facebook.

Det är helt klart tydligt att med en bild eller två, så är det plötsligt en rolig och intressant nyhet. Det tyder kommentarerna på Facebook om.

Finns det ingen annan som kan rapportera sådant här?

Vi snuddade vid den här diskussionen i fredags på #studiobronx, Jonas Söderström och jag. Varför finns det inte fler lokala bloggar som är som lokala nyhetssajter? Som rapporterar väldigt lokalt? En blogg som bara rapporterar senaste nytt från innerstan, en som bara handlar om affärerna på Östercentrum, en som bara handlar om det som händer i Hemse? Lokala nyheter relevanta för de som bor just där, eller känner någon som bor där, eller som själva har bott just där.

Om man sedan länkar ihop alla dessa lokala nyhetsbloggar på Gotland till en enda stor sajt där man flödar in allt som skrivs, så har man plötsligt en webbpalts som i snabbhet absolut kommer att klå till exempel helagotland.se. Förmodligen även i läsarmedverkan.

Om man dessutom parar detta med Bambuser (vars grundare var gäst just hos Studio Bronx, vilket ni absolut måste se) så har man helt plötsligt möjligheten att bevaka allt nyhetsvärdigt och annat roligt och intressant som händer.

Så nu är frågan, vem drar igång? Hur gör vi?

Dessutom måste inte bloggarna vara geografiskt begränsade. En blogg som bara rapporterar om innebandy, en om basket, en om resultaten i division 5 i fotboll, en om krogarna i Visby och så vidare.

8 svar på ”Bil kör fast i gränd, bilder saknas?”

  1. Bra tänkt! Det superlokala är ju det som skulle kunna göra en publikation intressant. Lite så tänkte de som tog fram Django där man ville att en lokaltidning även skulle plocka upp en amssa data om närområdet och därmed bli en naturlig plats på nätet. http://www.everyblock.com/ är i samma härad.

  2. Bra kommentar! Jag gör gärna en grej om just det här på @ajourse:twitter (och skulle man kunna tänka att vi alla bygger små superlokala mediesajter på en gemensamt utvecklad plattform? Undersajter ajour.se/gotland/visby/innerstan
    Hursomhelst – finns några cc-licenserade bilder?

  3. Lysande tänk och idé Henrik… Har inga konkreta tankar om hur genomförandet skulle kunna se ut, men är gärna med i en framtida diskussion om det blir aktuellt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.