Hotellteknik

19 april. Dag 50 av blogg 100.

Något som förvånar mig varje gång jag bor på hotell är hur långt efter de är i teknikutvecklingen. I alla fall i Sverige.

TV

Numer har alla hotell en fin platt tv. Men nästan alla hotell har fortfarande ett extremt omodernt tv-system. Jag är rätt säker på att det där systemet ofta kostar rätt stora pengar i avgifter och underhåll. Ofta är den enda grejen med systemet att man ska kunna visa en bild med Welcome Mr Lowenhamn samt tillhandahålla en massa tv-kanaler som ingen tittar på. Påfallande ofta distribueras detta genom gammal analog antennkabel, så att bildkvaliteten är som på 1960-talet.

Jag höll på att skriva att jag inte mindes senast jag faktiskt såg på tablå-tv på ett hotellrum senast. Men det var i Austin 2014. Det var ju basket på TV.

Men annars har jag alltid med datorn och en HDMI-sladd. För ibland är faktiskt tv-apparaten större än datorskärmen. Men inte alltid. Ibland sitter tv-skärmen så långt borta från sängen, gärna fastmonterad på vägen i knasig vinkel, så att det är lättare att kolla direkt på datorn.

Ofta går det inte att koppla in datorn till tv-apparaten. Den sitter fast på väggen så tight, eller inbyggd, att man inte kommer åt kontakterna. Igår på Diplomat hade de faktiskt ett digitalt system, men teven var på något vis låst vid den HDMI-ingången så jag fick slita ut deras kabel.

Kudos till Scandic för att de ‘brutit’ loss kontakterna och hängt dessa under tv-apparaten. Föredömligt. De lånar dessutom ut HDMI-kabel om man glömt.

Lösning: Skippa de dyra systemen och lägg pengarna på annat. Om teven sitter så att man inte kommer åt kontakterna, gör som Scandic. Montera Apple TV eller Chromecast så att man kan streama. Det borde gå att bygga app till Apple TV för att lösa det lite snyggt?

Musik

Mer ofta än jag vill se tv vill jag lyssna på lite musik medan jag jobbar eller duschar eller klär på mig. Har än så länge inte bott på något svenskt hotell som har en högtalare som går att använda. Hoxton Hotel i London hade dock en sådan, som gick att använda via bluetooth. Den hade dessutom webb-radio så man kunde lyssna på BBC 6!

Lösning: Sätt in en bluetooth-högtalare på rummet (och i badrummet).

Wifi

Man ser ju tydligt vart trenden pekar och man kan lätt peka ut var i utvecklingen hotellet är. Ovan nämnda Hoxton Hotel hade ett blixtsnabbt wifi och de hade precis tagit bort alla inloggningar. Det var bara att koppla upp och surfa på. Det är så det ska vara.

De som kommit nästan dit har vanligt inlogg på wifit. Som de kanske ändrar varje månad. Det är det näst bästa.

De som är ännu mer efter har en krånglig inloggningsruta med login och lösenord som man får på rummet eller (vilket är piss) i receptionen på en liten lapp.

Nästa steg ner på skalan är de som kräver att man skriver in namn och telefonnummer eller liknande. Usch!

Ofta måste dessa procedurer göras på alla enheter man vill surfa på. Och de har en TTL på typ 5 minuter, så har du inte surfat på 6 minuter får du logga in igen.

Lösning: Sätt dosor i alla rum och ha nätverket helt öppet. Varför inte ha ytterligare ett nätverk som är stängt bakom ett hyperenkelt inlogg, för de som behöver lite mer skydd.

Minibar

Igår gjorde jag en smart grej. Jag tog med en Mango Feber DIPA till rummet. Minibarens priser är ju inte baserade på kvalitet direkt utan enbart på hotellets status. Så varför inte se till att man som hotellgäst får ett schyst öl för pengarna? Lite omdöme borde när det gäller miljö, etik och hållbarhet hade man ju också önskat här.

Och varför finns det alltid två, schampo, hudkräm (?) och en massa andra tillbehör, men aldrig tandkräm? Är det för att vi måste ha tandkräm, så att vi hellre köper det i receptionen än är utan medan det andra klarar vi oss utan om vi måste?

Nyckelkort (och eluttag)

Jag har egentligen inget emot nyckelkort. Förutom Scandics ‘hållbara’ nyckelkort i trä som inte klarar av att ligga i samma ficka som mobiltelefonen. WTF liksom? När man för sjunde gången knallar ner till receptionen och ber om ett nytt kort och de frågar: Har du haft det i fickan med mobiltelefonen? Ja! Var skulle jag annars ha det? (Jag har två telefoner, en i varje byxficka.)

Diplomat igår hade faktiskt eluttag som inte dog när man tog ur nyckelkortet. Föredömligt. Hur många gånger har man inte satt telefonen eller datorn på laddning medan man är på löprunda, frukost eller liknande bara för att komma tillbaka och upptäcka att den inte laddat något alls.

Förresten, fler eluttag vore bra. En del hotell har börjat med USB-uttag också, och det är väl helt ok. Så länge det inte sker på bekostnad av vanliga uttag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *