När spelarna blir journalister

12 mars. Dag 12 av blogg 100.

Twitter, Snapchat, Instagram och Facebook, med flera, har redan sett till att basketspelarna har egna kanaler som de kan använda för att kommunicera med och till sina fans. Vissa spelare är 100% personliga, vissa visar upp hela spektrumet från bilder på familjen till sponsrade inlägg medan en del kör medvetna strategier med hjälp av någon PR-byrå.

Det här har ju hållit på rätt länge nu och senaste året är det Snapchat som är kanalen som gäller och där blir det verkligen de spelare med kraftfulla personligheter som sticker ut. Som fan är det superroligt, som kommunikatör är det superintressant.

Men det skifte jag ser i år är att vissa spelare för första gången tar det ett steg längre. Det är inte bara tweets, roliga bilder och korta filmsnuttar längre. Det är inte bara innehåll skapat av lagets PR-maskin och sponsorernas mediabyråer.

Några spelare har tagit det ett steg längre.

JJ Redick

jjredick

JJ Redick till exempel. Yahoo Sports har en podcast om basket som heter The Vertical och för några månader sedan kom det ett program som heter The Vertical with JJ Redick. JJ spelar till vardags i Los Angeles Clippers och har sin bästa säsong någonsin, efter 9 år i ligan.

Det är första gången en spelare har en podcast mitt under säsongen.

Han har tidigare varit flitig gäst hos flera poddar men nu har han alltså en egen. Det bästa är att det är ingen halvmesyr. Det är inget som tagits fram som ett koncept för att ’det vore kul med en podd’. Det är på riktigt.

Som gäster har han bland annat haft sin polare Kyle Korver och eftersom båda är fantastiska trepoängsskyttar, vita och båda har söner som heter Knox (sant!) så har de en hel del gemensamt. De pratade träning, när de upptäckte att de var bättre än alla andra och hur man ska tänka mentalt när man skjuter. Mycket intressant och personligt.

Än mer intressant var det när hans lagkamrat Deandre Jordan var på besök. De pratade om spektaklet när flera Clippers-spelare åkte till Jordans hus i Texas och höll han mer eller mindre fången tills han bestämde sig för att inte gå till Dallas. De pratade om Jordans usla straffkastskytte med mera. Det är inte ofta man får den här insynen i ett lags tankar och förehavanden.

Det är dessutom rätt bra gjort, JJ ställer rätt bra frågor, det är bra flyt och kan han fila bort lite mer Texas-uttryck så blir det riktigt bra. Lyssna själv.

CJ McCollum

cj

Portland Trailblazers CJ McCollum har en egen radioshow i Portland. Han spelar hiphop och snackar basket, fotboll och en massa annat. Mitt under säsongen. Två timmar varje fredag.

CJ har dessutom tagit det ytterligare ett steg längre och håller utbildningar på high school i sportjournalistik. Fantastiskt.

 

Även om spelarna alltid har varit tillgängliga för intervjuer, tv-shower, radioprogram (hela tiden!) och liknande, så är det ett intressant att skifte när spelarna helt plötsligt är de som sköter intervjuerna. Det kommer att bli vanligare och jag kan tänka mig att fler lag kommer att pusha sina spelare att göra detta.