Min March Madness-bracket 2016

16 mars. Dag 16 av blogg 100.

Idag inleddes March Madness med de där knasiga förmatcherna (First Four) som de har nuförtiden. Men de är klara nu, så imorgon börjar The Tournament på riktigt!

De senaste 8-9 åren har jag haft rätt dålig koll på den amerikanska college-basketen och sedan ESPN America försvann från Canal Digital (och vi sade upp alla sådan TV) har jag inte sett så många matcher.

Hittills ser det dessutom rätt mörkt ut att se NCAA live i Sverige. Eventuellt kanske det kommer att gå via CBS Sports webb. Återstår att se. Jag vet att den hårt marknadsförda appen till Apple TV kommer att kräva amerikanskt kabel-tv-abonnemang. Sjukt system. Det kan eventuellt gå att se första veckan, om man trixar med IP-nummer och annat.

Det är stora pengar i det här, March Madness är om man räknar ihop det ett större tv-evenemang än Super Bowl. Vet ni hur stor andel av de här fantastiska summorna som kommer spelarna till del? Noll. 0. Zero. Inget. Tar spelarna emot så mycket som en macka av någon, riskerar de att stängas av. Skolan riskerar att stängas av. Kommer man på dom i efterhand, raderas deras historia ur böckerna. Lex Fab Five. 

Förresten, Final Four, det vill säga semifinalerna och finalen, sänds på TBS. Oklart om de fortfarande kommer att gå att se online. Ding ding värld.

Min bracket

kansas

Kansas går såklart hela vägen till Final Four. FiveThirtyEight, världens coolaste statistiksajt, tror på Kansas. 32% chans att de når Final Four.
Jag har svårt att hitta några större överraskningar, men jag tror att Buffalo (14) vinner i första rundan.

538 beräknar att Kansas har 68% chans att gå till Elite Eight och Villanova 47% så det är inga högoddsare direkt. 45% för Kansas att nå Final Four och 22% för Villanova.

virginia

Virginia är seedade etta. Jag tror Butler överraskar och går vidare till Sweet Sixteen! Michigan State är laget som går vidare till Final Four.

Virginia beräknas till 52% chans att nå Elite Eight. Michigan State 59%. Så inga större överraskningar där heller, förmodligen. Michigan State har 34% chans till Final Four jämfört med Virginias 30%.

oregon

Många blev ’överraskade’ när Oregon fick första seed. Finns inget som tyder på att de går hela vägen. Annars är det här en extremt öppen gren. Jag tror Duke och Oklahoma går till Elite Eight.

Duke har 26% chans till Elite Eight, Oregon 44%. Upset! Oklahoma 53%. Oklahoma har sedan 32% mot Dukes 12%. Så det är Oklahoma som går till Final Four.

UNC

UNC, University of North Carolina, är ju ett så kallat power house. Men jag gissar att 4-seedade Kentucky slår ut dom.

Kentucky 25% chans till Elite Eight. Notre Dame 10%. Kentucky går till Final Four (16%). UNC är dock skyhöga favoriter till att gå vidare härifrån.

finalfour

Åh, Final Four. Kansas möter Oklahoma. Kentucky möter Michigan State. Jayhawks vs Sooners (?). Wildcats vs Spartans.

Jag tror Kansas går vidare och möter Michigan State i finalen. 32% att Kansas går till final, det vill säga låga odds. Michigan State 17%, det vill säga lite högre odds.

Michigan State vinner! 538 ger dom 9% chans mot Kansas 19%. (UNC 15%).

Anledningen att procenten ligger så lågt är att det är en klassisk utslagsturnering. Det är inte bäst av 7. Det är en match i varje omgång. En dålig match, en tillfällig skada, en bortkastad boll, så är du ute ur turneringen.

Det börjar med 64 lag och det slutar med 1 endaste lag. Det är det som är det fina.