Min alldeles egna topplista på NBA-spelare

10 mars. Dag 10 av blogg 100.

En lista med mina 20 favoritspelare i NBA just nu. Det är ingen lista underbyggd av statistik, ingen lista på de absolut bästa spelarna i NBA just nu. Det är helt enkelt en lista med 20 spelare som jag gillar att kolla på, som jag tycker har en bra inställning eller som är både bra och coola.

Jag har utelämnat några av de gamla spelarna, det kanske kommer en topp tio med gamla spelare som fortfarande är aktiva. Men inte idag.

1. Stephen Curry, Golden State Warriors

steph

Ingen direkt skräll. Steph spelar just nu på en nivå som nästan ingen, förutom kanske Wilt eller Jordan, har gjort tidigare. Följer man mig på Twitter eller Facebook så har man redan fått sin beskärda del av Steph.

Men det som är värt att tillägga är att han verkar vara en rätt skön kille. Det handlar om familjen, basket och golf i hans värld. Det är i alla fall så det ser ut från håll.

2. Kawhi Leonard, San Antonio Spurs

kawhi

Det sägs ju att Tim Duncan inte sa ett ord under hela sin rookie-säsong. Det sägs nu att ingen hade hört Kawhi snacka innan han helt plötsligt var tvungen under senaste All Star-spektaklet.

Kawhi Leonard är ett monster i försvarsspelet och spelar fantastiskt smart. Spurs coach Popovich har jobbat stenhårt på att få Kawhi att ta över även i anfall och det har han gjort. Han skjuter just nu trepoängare med 47% träffsäkerhet. Det är näst bäst i NBA just nu. Spurs är bara ett par matcher efter Golden State. Kawhi är en superstjärna.

3. Klay Thompson, Golden State Warriors

Klay hamnar på tredje plats eftersom jag mest kollar på Warriors nu för tiden. Men en spelare som kan missa åtta trepoängare i en match och i princip bara fortsätter skjuta matchen efter och som i natt satte 5 av 8 trepoängare. En spelare som har NBA-rekordet i flest poäng i en quarter med 37 poäng.

Klay gnäller inte för att han kommer i skymundan av Steph och Draymond. Han håller en låg profil, spelar grymt försvar och fortsätter skjuta. Att han dessutom numer häver i en massa layups är ett bevis på att han fortsätter att träna hårt. För ett par år sedan vågade han knappt dribbla bollen.

4. Chris Paul, Los Angeles Clippers

Jag tror inte att jag gillar Chris Paul som person, men hans vinnarskalle, hans försvar, hans sätt att driva ett helt lag till vinst, gör att jag gillar honom som spelare.

Trots att CP3 spelar fruktansvärt fult ibland och gnäller som fan både på medspelare och domare. Ska bli otroligt intressant att se vad som händer när Blake Griffin kommer tillbaka från sin idiotiska handskada. Blir en intressant dynamik då.

5. Russel Westbrook, Oklahoma City Thunder

Mest explosiva och mest underhållande spelaren just nu? Sedan han har börjat passa bollen mer så har hans statistik blivit helt fantastisk. Kan han bara bli lite bättre på att veta när han ska passa och inte, så kommer Thunder att bli vassa.

6. Kevin Durant, Oklahoma City Thunder

Rent talangmässigt är Kevin Durant kanske bland de två bästa spelarna i NBA. Men jag får känslan av att han inte spelat med en NBA-coach som han lyssnar på. Hans beslut i slutet av matcherna är riktigt dåliga och de senaste veckorna har Thunder fullständigt havererat i fjärde quartern.

Han behöver en coach som inte riktigt bryr sig om att KD är en superstjärna.

7. Draymond Green, Golden State Warriors

Han kallas ’the heart and soul of Golden State Warriors’. Han är också ’the mouth of…’.

Men jisses vilken vinnarskalle han har. Han vägrar verkligen förlora och han verkar vara beredd att göra vad som helst för att vinna.

När Draymond fick sin mästerskapsring förra året så hade han den framme några dagar, sedan låste han in den i ett kassaskåp. För han vill ha fler, han ville inte bli nöjd med en ring.

8. Dwyane Wade, Miami Heat

Han borde kanske varit med på oldies-listan, men i år spelar Wade så oerhört bra. Han är min favoritspelare från de senaste 10-12 åren och jag har följt honom sedan han slog igenom i slutspelet under sin rookie-säsong.

9. Damian Lillard, Portland Trailblazers

Video Game Dame spelar just nu sitt livs basket. Senaste veckorna är han inte bara bäst i ligan, han snuddar bäst i ligan någonsin.

Har lyssnat och läst en del om hur Damian reagerade när Portland inför säsongen sålde Lamarcus Aldrige, största stjärnan i laget. Damian tog kontrollen direkt. Han fick veta att det var hans lag nu, och han tog det. Han berättade för guard-kollegan att nu, nu är det vår tur.

Och som han har levererat.

10. Lebron James, Cleveland Cavaliers

lebroncrbaby

Det går ju inte att säga annat än att Lebron är en fantastisk spelare. Men jag sa tidigt när han kom till NBA att han inte har alls samma vinnarskalle som Michael Jordan (men vem har det?). Förmodligen är Lebron en mycket smartare spelare och att han fysiskt är överlägsen de flesta är nog alla överens om.

Men det är något som saknas. Jordan gjorde alla spelare runt omkring sig så mycket bättre. I vissa fall gör Lebron spelarna runt omkring sig sämre.

Dessutom är han en crybaby.

11. Blake Griffin, Los Angeles Clippers

Hoppas han får styrsel på eventuella problem så att han kommer tillbaka bättre än förut. Han har visat att han kliver fram när det gäller som mest så jag hoppas vi får se Blake i slutspelet.

12. John Wall, Washington Wizards

13. Anthony Davis, New Orleans Pelicans

Efter förra året trodde många experter att Davis kanske till och med skulle bli MVP i år. Så blev det verkligen inte men han fyller bara 23 år imorgon. Han hivade i 59 poäng i en match nyligen.

Med lite bra spelare runt omkring sig så kommer han att bli riktigt bra. Just nu spelar han mest med ett gäng sophögar verkar det som.

14. Kyle Lowry, Toronto Raptors

LOWRY_face.0

Lowry verkar vara en rolig prick så den här placeringen är lika mycket på grund av det som på grund av att Toronto Raptors spelar väldigt bra basket just nu. Lowry och Derozan känns ibland mer som en komikerduo men det är ju bara roligt, speciellt när de också spelar så bra.

15. JJ Redick, Los Angeles Clippers

Han har haft det lite motigt, JJ. Men i år spelar han sin bästa basket hittills och det är han som skjuter treor bäst (typ 48%) i år.

Han har dessutom startat en egen podcast!

16. Marc Gasol, Memphis Grizzlies

Skön snubbe som älskar Memphis så mycket att han förmodligen aldrig kommer att lämna laget. Trist att han är så skadad att han inte kommer tillbaka den här säsongen.

17. Aaron Gordon, Orlando Magic

Ni har säkert sett dunken från dunktävlingen. Men Gordon börjar blomma ut ordentligt. Men han dunkar ju helt galet skoj!

18. Kristaps Porzingis, New York Knicks

Framtiden!

19. Ricky Rubio, Minnesota Timberwolves

RubioBounceDWill

Bästa passningsspelaren i NBA. Synd bara att han inte kan skjuta.

20. Jonas Jerebko, Boston Celtics

14 minuter per match, 4 poäng per match. Men skjuter 40% både totalt och från tre poäng.

Vilka är inte med på listan?

Som jag skrev tidigare så lämnade jag några gamlingar utanför listan. Som Manu, Tim Duncan, Dirk med flera.

Men jag lämnade några andra också, för att jag verkligen inte gillar dom. James Harden framför allt. Jag klarar inte av spelare som bara spelar isoleringsboll och sedan skiter i försvarsspelet. Som skriver på ett fett sponsorkontrakt för att sedan kom i urusel form till försäsongsträningen. Jag tål verkligen inte James Harden. Dwight Howard och James Harden förtjänar varandra.